Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Γιώργος Σαββίδης: «Περιμένω τον ήρωα που θα θυσιαστεί για να αλλάξει τον...

Γιώργος Σαββίδης: «Περιμένω τον ήρωα που θα θυσιαστεί για να αλλάξει τον κόσμο»


Μία εντελώς διαφορετική συνέντευξη παραχώρησε στην ιστοσελίδα lovelife.com.cy ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Γιώργος Σαββίδης. Η θεματολογία της συγκεκριμένης ιστοσελίδας έχει να κάνει με την υγιεινή ζωή και διατροφή και γύρω από αυτό το κομμάτι έγινε η συζήτηση. Ο Γιώργος Σαββίδης αναφέρθηκε βέβαια και σε κάποιες ενδιαφέρουσες πτυχές της ζωής του.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Ο Γιώργος Σαββίδης είναι ένας από τους θρύλους του κυπριακού ποδοσφαίρου. Στην σπουδαία καριέρα του, στα γήπεδα της Κύπρου και της Ελλάδας, ξεχώρισε για την αφοσίωσή του στο δημοφιλέστερο άθλημα, τον επαγγελματισμό, την εργατικότητα του αλλά και τον πράο, χαρακτήρα του.

Πάντα χαμογελαστός, ήρεμος, με μια καλή κουβέντα για τους ανθρώπους που είναι κοντά του. Υπήρξε πρότυπο αθλητή – ποδοσφαιριστή και συνεχίζει να δίνει το καλό παράδειγμα με τον τρόπο ζωής του αλλά και την συμπεριφορά του.

Άσκηση, διατροφή και διάβασμα

Η άσκηση εξακολουθεί να αποτελεί μέρος της καθημερινότητας του ενώ τεράστια σημασία δίνει και στην σωστή διατροφή. Στα τελευταία χρόνια, διαβάζει καθημερινά για τις εξελίξεις στον κόσμο μας, για το περιβάλλον, για ότι έχει σχέση με τον Άνθρωπο.

Ο Γ. Σαββίδης μας μίλησε για την φιλοσοφία του για τη ζωή, για τον τρόπο ζωής του και το πως αντιμετωπίζει τα σημαντικά ζητήματα της καθημερινότητας.

Αξίζει να διαβάσετε την συνέντευξη που ακολουθεί. Είμαστε σίγουροι ότι θα σας κάνει μεγάλη εντύπωση, όπως έκανε και σε εμάς

Γιώργο, πες μας λίγα λόγια για σένα.

– Είμαι ένας άνθρωπος ήρεμος και υπομονετικός. Σέβομαι τους συνανθρώπους μου και προσπαθώ να μην βλάψω κανένα. Είμαι ειλικρινής και δίκαιος. Δεν είμαι φανατικός. Αντίθετα, αντιμετωπίζω τις καταστάσεις με νηφαλιότητα, ψυχραιμία και πάντα με σεβασμό προς τους άλλους.

Ποιο είναι το μότο σου;

–  Για να είσαι ευτυχισμένος μείνε μακριά από τοξικούς ανθρώπους.

Ποια είναι η φιλοσοφία σου για τη ζωή;

–  Να κάνεις πάντα εκείνο που σε ευχαριστεί αλλά ποτέ εις βάρος των άλλων. Να προχωρείς και να ανεβαίνεις με την αξία και τη δουλειά σου.

Με αγάπη και σεβασμό και για τον εαυτό σου αλλά και τον κόσμο

Πως ορίζεις την καλή ζωή;

–  Να ζεις με ψυχική ηρεμία και ισορροπία. Με αγάπη και σεβασμό και για τον εαυτό σου αλλά και τον κόσμο. Αν δεν τα πας καλά με τον εαυτό σου και τους γύρω σου, δεν θα είσαι ευτυχισμένος. Μόνο με αγάπη και σεβασμό θα βρεις ισορροπία στη ζωή σου.

Ποιο είναι το νόημα της ζωής;

–  Να είσαι καλά με τον εαυτό σου, να νιώθεις «γεμάτος» με αυτά που κάνεις.

Τι σε βοήθησε να διαμορφώσεις τον χαρακτήρα σου;

–  Οι επιρροές από τους γονείς μου. Η αντίληψη τους για τη ζωή και τους ανθρώπους.

Πως αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα, μια δυσκολία;

–  Προσπαθώ να δώσω λύση χωρίς να αγχώνομαι. Δεν πρέπει να αφήνεις τα προβλήματα να σε κυριεύουν. Θα βρεις τις λύσεις αν προσπαθήσεις αρκετά. Αν όμως δεν τα καταφέρεις, πρέπει να συμβιβαστείς με τα δεδομένα γιατί διαφορετικά είσαι δυστυχισμένος.

Πως θα άρχιζε και πως θα τέλειωνε μια τέλεια μέρα;

–  Με χαμόγελο και καλή διάθεση μαζί με τους ανθρώπους που σε αγαπούν και τους αγαπάς, χωρίς παρεμβολές από… τοξικούς ανθρώπους και καταστάσεις. Να είσαι μόνο με καλούς, θετικούς ανθρώπους.

Ποια είναι η δύναμη σου και τι η αδυναμία σου;

– Τα δυνατά «όπλα» μου είναι το χαμόγελο και η θετική σκέψη που έχω αλλά και η θετική αντίδραση μου στις διάφορες καταστάσεις. Δεν αφήνω τα προβλήματα να με λυγίζουν και προσπαθώ να βρω τις λύσεις.

Δεν είμαι τεμπέλης, αντίθετα, γι’ αυτό και δεν αγχώνομαι στην αντιμετώπιση δυσκολιών και προβλημάτων.

Η μεγαλύτερη αδυναμία μου σαν χαρακτήρας είναι ότι είμαι καλός σε σημείο αφέλειας δίνοντας την ευκαιρία σε κάποιους να το εκμεταλλευτούν προς όφελος τους. Τείνω όμως να βρω την ισορροπία και σ’ αυτό το θέμα.

Σε ποια αξία πιστεύεις περισσότερο;

–  Πιστεύω ότι η πιο σημαντική αξία είναι η οικογένεια σου, οι άνθρωποι σου.

Τι σε κάνει να χαλαρώνεις, τι σε ηρεμεί;

–  Κάνοντας απλά πράγματα που με ευχαριστούν, νιώθω ψυχική ηρεμία και γαλήνη.

Πόσο σημαντικό είναι για σένα το να ταξιδεύεις;

–  Τα ταξίδια είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στην ζωή μου. Μου αρέσει να μαθαίνω πράγματα για άλλους λαούς, για τη νοοτροπία, τον τρόπο σκέψης και αντίδρασης τους.

Με ενδιαφέρει πολύ να μαθαίνω για άλλους πολιτισμούς. Με βοηθά να καταλαβαίνω τον σύγχρονο κόσμο. Έτσι αποκτώ μια πιο σφαιρική άποψη για όλο τον κόσμο.

Ξέρω ότι αφιερώνεις καθημερινά πολλές ώρες στο διάβασμα. Τι διαβάζεις;

–  Σαν πολίτης του πλανήτη Γη θέλω να ενημερώνομαι για όλα όσα αφορούν στον κόσμο που ζούμε. Αφιερώνω πολλές ώρες καθημερινά ψάχνοντας και διαβάζοντας στο διαδίκτυο για θέματα παγκόσμια πολιτικής, για το περιβάλλον, για την οικονομία και ότι άλλο έχει να κάνει με τον κόσμο.

Ποια η σχέση σου με τον χρόνο;

–   Αρκετά καλή, δεν αγχώνομαι με χρονοδιαγράμματα. Ξέρω ότι θα κάνω ότι χρειαστεί, θα δουλέψω όσο απαιτηθεί και θα προλάβω.

Για το ευ ζην

Πως θα έχουμε καλή υγεία και μακροζωία;

– Για μένα το πιο σημαντικό να είμαστε ήρεμοι, να μην αγχωνόμαστε. Πολύ σημαντική για την υγεία μας είναι η σωστή διατροφή. Επίσης σημαντική είναι η  άσκηση μας. Πρέπει να γυμναζόμαστε τακτικά.

Εξίσου σημαντικό για την ψυχική υγεία μας είναι να έχουμε κοντά μας, δίπλα μας θετικούς ανθρώπους, κρατώντας όσο πιο μακριά γίνεται τοξικούς ανθρώπους με αρνητική ενέργεια και επιρροή.

Πως ορίζεις την καλή διατροφή;

– Ότι συνδέεται με τη φύση και είναι καθαρό, χωρίς συντηρητικά, είναι και κατάλληλο για τη σωστή διατροφή μας. Όσο πιο αγνά τα υλικά, τόσο πιο ωφέλιμο θα είναι και το φαγητό μας.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό;

–   Μου αρέσουν πολύ τα μανιτάρια αλλά και τα κολοκύθια με αυγά. Επίσης οι ντομάτες με τα αυγά μου αρέσουν πολύ.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου χρώμα και γιατί;

–  Μου αρέσει το μπλε γιατί με ηρεμεί και με χαλαρώνει.

Τι είναι για εσένα η ευτυχία;

–  Ευτυχία είναι να είσαι καλά με τον εαυτό σου και με τους ανθρώπους σου, την οικογένεια σου, τους φίλου σου.

Τι σε κάνει χαρούμενο;

–      Όταν εισπράττω την αγάπη από τους δικούς μου ανθρώπους και όταν έχω δίπλα μου καλούς ανθρώπους, χαμογελαστούς, με θετική ενέργεια, χιούμορ και αισιοδοξία.

Δώσε μας κάποιες συμβουλές για την καλή άσκηση.

– Η ουσία είναι να γυμνάζεσαι για να παίρνεις ευχαρίστηση. Η υπερβολή δεν είναι καλός σύμβουλος. Μπορείς να γυμναστείς και με ψηλές εντάσεις αλλά χωρίς ποτέ να ξεπερνάς τα όρια σου και να καταπονείς το σώμα σου. Βάλε την άσκηση στη ζωή σου αλλά πάντα με μέτρο.

Πως είναι το καθημερινό σου πρόγραμμα στο γυμναστήριο;

–  Γυμνάζομαι περίπου για 45 λεπτά 5 μέρες την εβδομάδα. Κάνω «δρόμο» για 25 λεπτά (το πρώτο δεκάλεπτο ως προθέρμανση). Στα υπόλοιπα 20 λεπτά κάνω βάρη χωρίς να βάζω πολλά κιλά. Τη μια μέρα γυμνάζω τα χέρια, την άλλη την πλάτη, την επομένη τα πόδια, τη μέση και όλο το σώμα, πάντα με λίγα κιλά.

Πόσο καλά ξέρεις τον… εαυτό σου;

–  Πιστεύω ότι ξέρω τις αρετές μου αλλά και τις αδυναμίες μου. Πάντα βρίσκω τρόπο να… ξεγελώ τον Γιώργο!

Αναγνωρίζεις τα συναισθήματά σου όταν τα βιώνεις;

– Ναι, βέβαια, ενίοτε.

Είσαι καλός ακροατής;

–   Ναι, γιατί σέβομαι τον συνομιλητή μου. Είναι πολύ σημαντικό να ακούσεις με προσοχή τον άλλο. Μου αρέσει πολύ να επικοινωνώ με τους ανθρώπους. Έτσι μαθαίνω πράγματα τα οποία με βοηθούν να κατανοήσω τον κόσμο μας.

Μπορείς εύκολα να «διαβάζεις» τα συναισθήματα των άλλων;

–  Έχω αυτό το χαρακτηριστικό, να μπορώ να κωδικοποιώ τα συναισθήματα των άλλων σε ένα σημαντικό βαθμό.

Δώσε μας κάποιες μικρές, χαρακτηριστικές ιστορίες από την πορεία σου στα γήπεδα;

–  Στην ποδοσφαιρική μου καριέρα, γυμναζόμουν ακόμα και στα δωμάτια των ξενοδοχείων όπου διέμενε η αποστολή της ομάδας, πριν από ένα αγώνα…  Λάτρευα και λατρεύω την άσκηση. Το 1989 στον αγώνα της ΑΕΚ με την Δυναμό Δρέσδης, έτρεξα τόσο πολύ που έχασα στα 90 λεπτά, 3.8 κιλά!

Η ζωή είναι…

–   Η ζωή είναι… στιγμές που σε βοηθούν να κατανοήσεις τι είναι αυτό που πραγματικά έχει αξία και δίνει στη ζωή νόημα. Που γίνονται πολύτιμες εμπειρίες και αναμνήσεις που μοιράζεσαι με οικογένεια και φίλους.

Τι έμαθες, τι πήρες από τη ζωή;

–  Βίωσα πολλά πράγματα και σημαντικά γεγονότα τα οποία με έχουν διαμορφώσει σαν άνθρωπο. Όταν συνειδητοποίησα την αλήθεια για τον κόσμο που ζούμε, ηρέμησα, γαλήνεψα.

Προσπαθώ να μαθαίνω συνέχεια νέα πράγματα. Η σοφία και η αλήθεια των ειδικών και των επιστημόνων σε θέματα γεωπολιτικής, φυσικής, τεχνολογίας, ιστορίας με συναρπάζει.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου συγγραφέας;

–  Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι. Όταν τους διαβάσεις και τους κατανοήσεις, δεν χρειάζεται να διαβάσεις τίποτα άλλο!

Πιστεύεις στην ατομική ευθύνη;

–  Όχι, δεν πιστεύω στην ατομική ευθύνη. Πιστεύω στον ηγέτη, στον ήρωα, τον άνθρωπο που θα ξεπεράσει τον εαυτό του και θα θυσιαστεί για το κοινό καλό.

Τι περιμένεις από τους ανθρώπους;

– Δεν περιμένω τίποτα από τους πολλούς. Μόνο από τον ήρωα αυτόν που θα βάλει τον άνθρωπο πάνω από το δικό του συμφέρον και θα έχει το θάρρος να φτάσει στη θυσία για ν’ αλλάξει τον κόσμο.

Τι σημαίνει για σένα το ποδόσφαιρο;

– Είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου. Έγραψα την μικρή δική μου ιστορία. Όσα έζησα με διαμόρφωσαν σαν προσωπικότητα. Το ποδόσφαιρο είναι πολύ περισσότερα από ένα παιχνίδι. Σε βοηθά για να καταλάβεις καλύτερα τη ζωή και σου δίνει σημαντικά μαθήματα για να αντεπεξέλθεις.

Παίρνεις ρίσκα στη ζωή σου;

– Ασφαλώς! Έπαιρνα και παίρνω ρίσκα. Χωρίς να ρισκάρεις, δεν μπορείς να πετύχεις.

Τι σου αρέσει στους άλλους ανθρώπους και τι σε εκνευρίζει;

– Μου αρέσουν οι άνθρωποι οι αυθεντικοί, οι αληθινοί οι ειλικρινείς. Με  εκνευρίζουν και αποφεύγω τους ψεύτικους, τους υποκριτές και τους μίζερους.