Ο Ανδρέας Κανάρης θεωρείται ένας από τους καλύτερους Κύπριους ποδοσφαιριστές και ένας από τους μεγαλύτερους θρύλους της Ομόνοιας Λευκωσίας, με την οποία διέπρεψε από το 1968 μέχρι το 1985. Στην πολυετή παρουσία του στη “Βασίλισσα” σημείωσε 503 συμμετοχές και 190 τέρματα, κατακτώντας 12 πρωταθλήματα, 6 κύπελλα και 5 ασπίδες. Αποτελεί τον ρέκορντμαν συμμετοχών του συλλόγου, ενώ τις εφτά τελευταίες του σεζόν φορούσε και το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Παράλληλα κατέγραψε και 20 αγώνες με το εθνόσημο.
Έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην Ομορφίτα και το 1966 πήρε μεταγραφή στην Ομόνοια μετά από προτροπή του αστεριού της ομάδας, Δρόσου Καλοθέου, όταν τον είδε να αγωνίζεται και να πετυχαίνει 3 τέρματα σε ένα αγώνα. Αφού πέρασε δύο χρόνια στην εφηβική ομάδα, τελικά πραγματοποίησε το ντεμπούτο του τον Οκτώβριο του 1968 απέναντι στον Απόλλωνα. Έκτοτε, αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο της δυναστείας των πρασίνων και ήταν παρόν σε όλες τις σημαντικές στιγμές της Ομόνοιας, μεταξύ άλλων και στην ιστορική νίκη επί του Άγιαξ με 4-0. Σημείο αναφοράς της πλούσιας καριέρας του είναι ότι από το 1981 μέχρι το 1983 σκόραρε σε τρεις συνεχόμενους τελικούς.
Με τον αριθμό 11 στην πλάτη, ο Κανάρης ήταν ο κλασικός αέρινος εξτρέμ, ο οποίος χαρακτηριζόταν για την άριστη τεχνική του κατάρτιση, την ταχύτητα του και την σπουδαία ικανότητα που είχε στη ντρίπλα. Ήταν τόσο δημιουργός όσο και σκόρερ τερμάτων, γεγονός που μαρτυρεί ότι δεν είχε κατά νου τα προσωπικά επιτεύγματα αλλά έβαζε πρώτα το καλό της ομάδας.
Παρ’ όλα αυτά διακρίθηκε και ατομικά βγαίνοντας πρώτος σκόρερ του “τριφυλλιού” τη σεζόν 1969-1970, κορυφαίος αθλητής της χρονιάς από την ΕΑΚ το 1976-1977, “χρυσό παπούτσι” από την ΕΑΚ το 1977-1978 όταν αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 20 τέρματα και “χρυσό τριφύλλι” από την Ομόνοια το 1980.
Κανένα όμως από τα παραπάνω δεν ήταν το σπουδαιότερο του επίτευγμα, αφού το 1972-1973 κέρδισε με το σπαθί του το βραβείο ήθους της ΕΑΚ, καθώς ο Ανδρέας Κανάρης ήταν ένας εξαίρετος χαρακτήρας αλλά και αθλητής ήθους. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του αντίκρισε την κίτρινη κάρτα μόλις τέσσερις φορές, ενώ δεν αποβλήθηκε ποτέ! Παρόλο που πολλές φορές οι αντίπαλοι του χρησιμοποιούσαν αντιαθλητικούς τρόπους για να τον σταματήσουν, δεν αντιδρούσε κερδίζοντας έτσι τον σεβασμό και την εκτίμηση όλου του φίλαθλου κοινού.
Δίκαια λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι ο Ανδρέας Κανάρης δεν ήταν ένας απλός ποδοσφαιριστής, αλλά αποτελούσε επίσης ένα παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους άλλους.
Του Αντώνη Μηλιώτη – lifealchemies.com