Home TOP NEWS «Θεσμική η διαφθορά στην Κύπρο… αποφασίζουν για κυπελλούχους, πρωταθλητές, Ευρώπη»

«Θεσμική η διαφθορά στην Κύπρο… αποφασίζουν για κυπελλούχους, πρωταθλητές, Ευρώπη»


Το ρεπορτάζ που αναρτήθηκε σήμερα στην Ισπανική ιστοσελίδα ”ElConfidencial” παραθέτει σοκαριστικές πληροφορίες οι οποίες αφορούν στο ποδόσφαιρο στην Κύπρο.

Σε αυτό περιλαμβάνονται ισχυρισμοί, για θεσμική διαφθορά στο ποδόσφαιρο μας, για χειραγωγημένα παιχνίδια, για αποφάσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με ομάδες οι οποίες θα διακριθούν στις διοργανώσεις στη χώρα μας.

Αναφέρεται επίσης σε συγκεκριμένα παιχνίδια, σε ποδοσφαιριστή ο οποίος ήταν ο σύνδεσμος εδώ στην Κύπρο, του κυκλώματος που εδρεύει στην Ισπανία.

Εμείς παραθέτουμε την μετάφραση του ρεπορτάζ το οποίο επιμελήθηκε ο Χοσέ Μαρία Όλμο αναμένοντας ότι όλα αυτά θα διερευνηθούν από τις αρμόδιες αρχές.

Το ρεπορτάζ της El Confidential

Δείτε το εδώ αυτούσιο

Η Ουέφα ζήτησε βοήθεια από την Ισπανική αστυνομία στην προσπάθεια να εξουδετερώσει τη διαφθορά στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, ψάχνοντας να βρει άκρη με τα στημένα παιχνίδια στην Κύπρο και τον παράνομο στοιχηματισμό.

Οι τοπικές αρχές στην Κύπρο αποφάσισαν να αναβάλουν το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα ύστερα από βομβιστική επίθεση στο αυτοκίνητο διαιτητή. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί όμως το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζει τον βίαιο τρόπο με τον οποίο έχει εισέλθει το ποδόσφαιρο στην Κύπρο, στα χέρια παράνομων οργανώσεων οι οποίες ειδικεύονται σε συναλλαγές που έχουν να κάνουν με αθλητικά γεγονότα.

Ήταν η 9η βομβιστική επίθεση σε διαιτητή στην Κύπρο την τελευταία 10ετία και η οποία πιθανόν να έχει σχέση με χειραγώγηση αγώνων. Τρεις της δεύτερης κατηγορίας και δύο για το κύπελλο. Το φαινόμενο αυτό έχει διαβρώσει το ποδόσφαιρο και έχει παρουσιαστεί και αλλού, όπως στην Ελλάδα, με τον πρώην επιθετικό της Ρεάλ Σοσιεδάδ Ντάρκο Κοβάσεβιτς να δέχεται πυροβολισμούς στον δρόμο την 6η Ιανουαρίου.

Η Ουέφα πιστεύει αυτή τη στιγμή ότι η αστυνομία της Ισπανίας κρατά το κλειδί για να σταματήσει το… τσουνάμι!

Όπως επιβεβαιώνουν πηγές της ‘’El Confidencial’’ στο υπουργείο εσωτερικών (Ισπανία), η ανώτατη Ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική αρχή ζήτησε από την αστυνομία να προχωρήσει με τις υποθέσεις «Πιζάρο» και «Κόρτες», όπου ύστερα από δικαστικά εντάλματα, στο Μπανταχόθ μέσα στον Φεβρουάριο και τον Ιούνιο του 2018, προχώρησαν στις συλλήψεις πάνω από 50 παικτών, εκπροσώπων και μεσάζωντων για την υποτιθέμενη εμπλοκή τους σε νόθευση παιχνιδιών σε πρώτη δεύτερη και τρίτη κατηγορία στην χώρα.

Ξετυλίγοντας το κουβάρι των υποθέσεων διαπιστώθηκε ότι αυτοί που βρίσκονται ψηλά στην ιεραρχία αυτού του κυκλώματος έχουν άμεση επαφή με πρόσωπο/σύνδεσμο στην Κύπρο και το οποίο τους παρείχε πληροφορίες και δεδομένα σε σχέση με χειραγώγηση στην Κύπρο. Αυτό είναι και το κομμάτι που ενδιαφέρει την Ούεφα.  Αυτός ο σύνδεσμος είναι ο Χόρχε Λαρένα, πρώην πάικτης της Ατλέτικο Μαδρίτης και ο οποίος το καλοκαίρι του 2015 υπέγραψε στην ΑΕΚ Λάρνακας. Ο Λαρένα έμεινε στην ομάδα μέχρι το 2019.

Η σύνδεση του ποδοσφαίρου στην Κύπρο με το διεθνές έγκλημα είναι γνωστό εδώ και χρόνια ωστόσο η σύνδεση/εμπλοκή με τα σκάνδαλα «Πιζάρο» και «Κορτές» αλλά και άλλα στοιχεία τα οποία μαζεύτηκαν από τις αρχές δεικνύουν ότι υπάρχει δίκτυο στην Κύπρο το οποίο συνδέεται με τα ανώτατα δώματα στο ποδόσφαιρο της χώρας.

«Αυτό που έχουμε ανακαλύψει είναι πολύ πιο πέρα από του να αφήσει ένας παίκτης να μπει το γκολ για να κερδίσει απλά χρήματα. Στο ποδόσφαιρο της Κύπρου είναι θεσμική η διαφθορά, στο υψηλότερο επίπεδο, μέσα από την οποία ομάδες, διαιτητές ακόμα και επίσημα όργανα συμβάλουν σε κατακτήσεις κυπέλλων, πρωταθλημάτων αλλά και για τις ομάδες που θα βγουν στην Ευρώπη και ακολούθως τοποθετούνται και λεφτά στο στοίχημα για να γίνουν αυτά τα κέρδη ακόμη μεγαλύτερα» αναφέρουν πηγές κοντά στις αρχές διερεύνησης.

Η τοπική αστυνομία πάντως (Κύπρο) έχει δεδομένα με τα οποία μπορεί να στοιχειοθετήσει αυτές τις υποθέσεις. Τέσσερα παιχνίδια τα οποία αφορούν στην  ποδοσφαιρική περίοδο 2017-18 φαίνεται ότι δεν ήταν «καθαρά», όπως η ‘’El Confidencial’’ επιβεβαιώνει πέραν πάσης αμφιβολίας.   Η ομάδα του Χόρχε Λαρένα συμμετείχε και στα τέσσερα. Αυτά είναι… ο πρώτος ημιτελικός της ΑΕΚ με το Αποέλ, κέρδισε η ΑΕΚ με 2-0, αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων για το πρωτάθλημα ο οποίος έγινε 4 μέρες αργότερα, με το Αποέλ να κερδίζει με 3-1. Ο επαναληπτικός αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων στην έδρα του Αποέλ ο οποίος ολοκληρώθηκε με νίκη της ΑΕΚ με 2-1 αλλά και ο τελικός κυπέλλου με τον Απόλλωνα στον οποίο η ΑΕΚ κέρδισε με 2-1.

Είναι πιθανόν,  το πιο έξυπνα εφαρμοσμένο σύστημα νόθευσης παιχνιδιών που ανακαλύφθηκε έως τώρα, και τα στοιχεία είναι ήδη μπροστά στις αρχές.  Οι πήγες αναφέρουν «Όλες οι ενδείξεις λένε πως οι ιθύνοντες/αρχηγοί των ομάδων που έπαιξαν αυτούς τους 4ις αγώνες συμφώνησαν να πάρει η ΑΕΚ το κύπελλο, το Αποέλ να πάρει το πρωτάθλημα και ο Απόλλων να εξασφαλίσει θέση στην Ευρώπη».

Οι πληροφορίες έφτασαν στην Ισπανία πριν από αυτούς τους αγώνες, μαζί με άλλους από τις υποθέσεις Pizarro-Cortes. Υπολογίζεται ότι κέρδισαν, μαζί με χειραγωγημένους αγώνες οι οποίοι «στήθηκαν» από το ίδιο κύκλωμα, το μίνιμουμ ποσό των 840 χιλιάδων Ευρώ. Το ποσό δεν είναι απόλυτο ωστόσο είναι πολύ λιγότερο από τα ποσά τα οποία «μεταφέρθηκαν» από κερδισμένα στοιχήματα στην Κύπρο.

Να αναφερθεί επίσης ότι, παρά την αναβολή των πρωταθλημάτων στην Κύπρο λόγω της βομβιστικής  επίθεση σε διαιτητή, τις μέρες που ακολούθησαν έγινε και πάλι δυνατή η στοιχηματική δραστηριότητα σε αγώνες χαμηλότερης κατηγορίας. Και η χρονικά αόριστη αναβολή διήρκησε μόλις μία εβδομάδα.

Η αρχή για τον στοιχηματικό έλεγχο, σε συνεργασία με την τοπική αστυνομία έχουν ήδη ενημερώσει την ΟΥΕΦΑ για τις διαδικασίες.