Home FEATURED Γιουστίνας Γκασιούνας: “Προσεγγίζω κάθε τερματοφύλακα ξεχωριστά και προσπαθώ να δουλέψω μαζί του”

Γιουστίνας Γκασιούνας: “Προσεγγίζω κάθε τερματοφύλακα ξεχωριστά και προσπαθώ να δουλέψω μαζί του”

Ο προπονητής τερματοφυλάκων της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, Γιουστίνας Γκασιούνας μίλησε στην κάμερα του ΟΜΟΝΟΙΑ TV για την δουλειά του στην ομάδα και την φιλοσοφία του που θα προσπαθήσει να περάσει στους τερματοφύλακες.


Οι δηλώσεις

Για τη φιλοσοφία στις προπονήσεις τερματοφυλάκων για τις ιδέες που θα εισάγει στην ομάδα… «Πρώτα απ΄όλα το πιο σημαντικό, σύμφωνα με τη δική μου φιλοσοφία είναι να βλέπω το άτομο πίσω από τον παίκτη, το άτομο πίσω από τον τερματοφύλακα. Οπότε πρώτα απ’ όλα είναι το να δω το άτομο, να γνωρίσω την προσωπικότητα του και μετά να εισάγω τις προπονητικές μου ιδέες πάνω σε αυτόν. Πιστεύω πολύ στο να δουλεύω μαζί με τους τερματοφύλακες, να μοιράζομαι ιδέες και να αναπτύσσουμε τη σωστή νοοτροπία, να τους δίνω πρωτοβουλίες. Προσεγγίζω κάθε τερματοφύλακα ξεχωριστά και προσπαθώ να δουλέψω μαζί του. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα πιο ρεαλιστικό περιβάλλον σε κάθε άσκηση, με μια πιο ολιστική προσέγγιση να δούμε ποιες είναι οι ανάγκες του κάθε τερματοφύλακα όπως επίσης και ποιες είναι οι ανάγκες της ομάδας. Εμένα η δουλειά μου είναι να βοηθήσω για την γρηγορότερη μετάβαση από τις ατομικές ανάγκες του κάθε τερματοφύλακα μέχρι τις ανάγκες τις ίδιας της ομάδας. Πρέπει κι εγώ να καταλάβω τι ζητά ο προπονητής της ομάδας από τους τερματοφύλακες, τι μπορούν να δώσουν οι τερματοφύλακες στον προπονητή και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να ενώσουμε όλα αυτά.»

Πως κρίνεται την τωρινή κατάσταση των τερματοφυλάκων μας και τι μπορείτε να πείτε γι’ αυτούς, τόσο ατομικά όσο και ως ομάδα τερματοφυλάκων; «Πρώτα απ’ όλα προτού έρθω εδώ υπήρξε μία διαδικασία αξιολόγησης της απόδοσης των τερματοφυλάκων, πως παίζουν και ξέρουμε το προφίλ των τερματοφυλάκων μας, βάση και της απόδοσης τους στα παιχνίδια. Επίσης πολύ σημαντικό σε αυτό το πρώτο μου διάστημα εδώ είναι να τους γνωρίσω ως ομάδα. Διότι το ένα είναι να αξιολογούμε την απόδοση τους στα παιχνίδια, το άλλο είναι να αξιολογούμε την απόδοση τους στις προπονήσεις και να καταλαβαίνουμε τον κάθε ένα ξεχωριστά. Αυτοί είναι τρεις βασικοί πυλώνες στη διαδικασία διαχείρισης των τερματοφυλάκων. Μετά δουλεύουμε με τον κάθε τερματοφύλακα ξεχωριστά, θέτουμε τους στόχους, βλέπουμε τα σημεία που χρήζουν βελτίωσης, κάνουμε ατομικές συναντήσεις συζητάμε και θέτουμε κάποιους στόχους για τη σεζόν. Τώρα, για την όμαδα μας των τερματοφυλάκων, μέχρι στιγμής νιώθω πολύ ικανοποιημένος. Μου έδωσαν ένα ζεστό καλοσώρισμα. Είδα ότι έχουν όλοι οι τερματοφύλακες μας πολύ καλές βάσεις, οπότε τα μπράβο πρέπει να πάνε και στους προηγούμενους προπονητές τους. Όλοι τους είναι πολύ καλοί αθλητές και πολύ καλοί τερματοφύλακες, άρα θα συνεχίσουμε τη διαδικασία, θα συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε και να βελτιωνόμαστε να γνωρίζουμε ο ένας τον άλλο καλύτερα και να προχωρήσουμε προς τον ένα και μοναδικό στόχο που είναι φυσικά να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα.»

Ποια είναι τα σημαντικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα τερματοφύλακας για να είναι πετυχημένος; «Αρχικά να πω ότι κατά την άποψη μου δεν θεωρώ πως υπάρχει κάποιος στον κόσμο που μπορεί να θεωρείται ως σούπερ τερματοφύλακας. Βλέποντας και τώρα το Γιούρο υπάρχει πλειάδα διαφορετικών τερματοφυλάκων. Ορισμένοι διαθέτουν πιο δυνατά ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά, σε μέγεθος και άνοιγμα χεριών, άλλοι έιναι ίσως πιο μικροκαμωμένοι όμως κινούνται πιο έξυπνα και πιο γρήγορα. Οπότε κατά την άποψη μου θα πρέπει να απομονώνεις την απόδοση ενός τερματοφύλακα και να αναγνωρίζεις αυτά που πρέπει να ενεργοποιήσεις και μετά την ποιότητα του να τη μεταφέρεις στην απόδοση ολόκληρης της ομάδας.»

Πως ενσωματώνονται οι νέες τεχνολογίες και η επιστημονική ανάλυση στις προπονήσεις των τερματοφυλάκων μας; «Ήδη χρησιμοποιούμε την τεχνολογία με κάποια ειδικά γυαλιά, κάτι σύγχρονο που χρησιμοποιείται ευρέως από πολλές ομάδες. Είναι γυαλιά τα οποία βελτιώνουν τις αντιδράσεις του τερματοφύλακα και την οπτική του. Αυτό μπαίνει μέσα στην εβδομαδίαια διαδικασία και πριν τους αγώνες δύο φορές μέσα στην εβδομάδα. Επίσης χρησιμοποιούμε τα Blazepods ειδικά φώτα για να βελτιωθούν οι αντιδράσεις του τερματοφύλακα και η ευκινησία και φυσικά με το τμήμα των αναλυτών γεμίζουμε σε συνεργασία το πρόγραμμα των προπονήσεων, μαζεύουμε τα δεδομένα με την απόδοση των τερματοφυλάκων, προσπαθούμε να παρουσίασουμε και το GPS τερματοφυλάκων φέτος, θα είναι η πρώτη φορά που θα το χρησιμοποιήσουμε με στόχο να γίνεται η απαραίτητη καταγραφή δεδομένων. Οπότε είναι αρκετές οι νέες τεχνολογίες που θα προσπαθήσουμε να παρουσίασουμε ώστε να βελτιώσουμε την απόδοση των τερματοφυλάκων και να κάνουμε ένα βήμα ακόμα προς τον στόχο μας.»

Ποια η προσέγγιση ώστε να αποφύγουμε ή να διαχειριστούμε τραυματισμούς; «Αυτό είναι που θέλω να κάνω. Βλέπετε η ομάδα διαθέτει μία σπουδαία ομάδα ειδικών που δουλεύουν με στόχο την κορυφαία απόδοση. Εμένα η δουλειά μου ως προπονητής τερματοφυλάκων, η ειδικότητα μου είναι να προετοιμάσω τους τερματοφύλακες για να αποδίδουν στο γήπεδο. Θεωρώ επίσης ότι διαθέτουμε μερικούς από τους καλύτερους ιατρούς στην ΟΜΟΝΟΙΑ. Πιστεύω ακόμα ότι διαθέτουμε μερικούς εκ των κορυφαίων φυσιοθεραπευτών και κινησιοθεραπευτών με τους οποίος δουλεύω, αλλά και γυμναστές. Μαζί ως ομάδα μπορούμε να πιάσουμε μεγαλύτερους στόχους να βελτιωθούμε στην αποφυγή τραυματισμών. Αυτό δεν μπορώ να το πετύχω ατομικά, πιστεύω όμως στις δυνατότητες ολόκληρης της ομάδας και μέσα από τον ρόλο που επιτελεί ο κάθε ένας μπορούμε να αγγίξουμε την επιτυχία.»

Ποια είναι η οπτική σου σε ότι αφορά την επικοινωνία και τη συνεργασία μεταξύ των τερματοφυλάκων και της άμυνας αλλά και της υπόλοιπης ομάδας; «Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για εμάς. Όχι μόνο για εμένα αλλά και για τον ίδιο τον προπονητή και όλο το προπονητικό τιμ. Θεωρούμε ότι οι τερματοφύλακες δεν είναι κάτι ξεχωριστό από την υπόλοιπη ομάδα, είναι μέρος της ομάδας. Όσο μπορούμε εντάσουμε τους τερματοφύλακες σε κάθε προπόνηση ολόκληρης της ομάδας εννοείται ότι υπάρχει μια ξεχωριστή δουλειά για αυτούς που πρέπει να γίνει, όμως πολλά κομμάτια δουλεύουμε μαζί. Οπότε κάθε συνάντηση της ομάδας, σε κάθε τακτικό σενάριο όλοι δουλεύουμε μαζί ως ομάδα, όχι ξεχωριστά. Οι τερματοφύλακες συμμετέχουν σε όσο το δυνατόν περισσότερα κομμάτια της ομαδικής προπόνησης, ώστε να αντιληφθούν τα ζητούμενα καλύτερα. Το να είμαστε οι τερματοφύλακες, το να είμαστε μέρος της ομάδας, είναι εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι και δουλεύουμε μπάνω σε αυτό κάθε μέρα.»

Η μεγαλύτερη πρόκληση που θεωρείς ότι θα αντιμετωπίσεις ως προπονητής τερματοφυλάκων; «Ξέρετε πως πάει στο ποδόσφαιρο. Η σεζόν είναι μεγάλη, οπότε δεν θεωρώ ότι θα έχουμε μόνο μια πρόκληση. Είμαι βέβαιος ότι θα προκύψουν πολλές προκλήσεις στο δρόμο για την επιτυχία, στο δρόμο για να τα καταφέρουμε στο πρωτάθλημα, που είναι ο κύριος στόχος. Αυτό θα μας φέρει ενώπιων πολλών προκλήσεων. Πιστεύω πως αν διατηρήσουμε την ενότητα, ως ομάδα τερματοφυλάκων και ως ομάδα, ως ΟΜΟΝΟΙΑ, συμπεριλαμβανομένων του τεχνικού τιμ, του ιατρικού τιμ, όλων των παικτών, αν όλοι δουλέψουμε μαζί θεωρώ ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο που θα βρεθεί στο δρόμο μας και κάθε πρόκληση.»