Home ΚΥΠΡΟΣ Οι δηλώσεις των προπονητών στο περιοδικό του τελικού Κυπέλλου Coca – Cola

Οι δηλώσεις των προπονητών στο περιοδικό του τελικού Κυπέλλου Coca – Cola


Σε ρυθμούς τελικού Κυπέλλου Coca – Cola και το βράδι της Τετάρτης στο Στάδιο ΓΣΠ θα αναδειχτεί ο κυπελλούχος της χρονιάς 2013 – 2014.

«Περισσότερο θα μετρήσει η πίστη αλλά και η κατάθεση ψυχής», δήλωσε στο περιοδικό του τελικού ο προπονητής του Ερμή Αραδίππου Νίκος Παναγιώτου.

«Πιο πολύ θα μετρήσει η θέληση, το πάθος για διάκριση και η ποιότητα κάθε ομάδας», τονίζει ο προπονητής του ΑΠΟΕΛ Γιώργος Δώνης.

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΕΡΜΗ
Πρώτη, ιστορική συμμετοχή για τον Ερμή Αραδίππου στον τελικό Κυπέλλου Coca – Cola και αυτή η ιστορική παρουσία συνοδεύτηκε με την παρουσία του Νίκου Παναγιώτου στον πάγκο του.

*Ποια είναι τα συναισθήματα του πρώην αρχηγού της Εθνικής μας για αυτό το ιστορικό γεγονός;

«Συναισθήματα χαράς, περηφάνιας και συγκίνησης. Όταν κάτι δεν το περιμένεις και έρθει μέσα από μια ηρωική προσπάθεια τότε είναι μεγάλο το επίτευγμα. Αυτό που κάνει φέτος ο Ερμής μοιάζει σαν όνειρο.

Πίστευα από την αρχή ότι θα φτιάχναμε ένα πολύ καλό σύνολο που δεν θα έμπαινε καν σε περιπέτειες, αλλά το να εξασφαλίζουμε θέση στο Europa League μέσω πρωταθλήματος και να παίζουμε στον τελικό Κυπέλλου, δεν το ανέμενα με τίποτα. Μιλάμε για δύο άθλους για τον Ερμή που προέρχεται από την δεύτερη κατηγορία. Αυτό δείχνει και το μεγαλείο μας».

*Ως ποδοσφαιριστής κατακτήσατε Κύπελλα και σε κάποιους τελικούς βάλατε τη δική σας σφραγίδα. Τώρα, στον τελικό με την ιδιότητα του προπονητή για πρώτη φορά πως αισθάνεσαι;

«Σίγουρα ήμουν από τους τυχερούς του Κυπριακού ποδοσφαίρου. Έζησα μεγάλες και ωραίες στιγμές με την Ανόρθωση. Και τώρα έχω την ευκαιρία μετά από μια πολύ σκληρή και επίμονη δουλειά στην φετινή χρονιά, να φτάσουμε σε ένα μεγάλο τελικό, που από μόνο του αυτό αποτελεί τιμή και αξία για τον οποιοδήποτε συμμετέχει σε αυτή την γιορτή του ποδοσφαίρου και να ευχηθώ όπως αυτή η στιγμή να στεφθεί με επιτυχία».

*Tι θυμάστε ποιο έντονα από τις παρουσίες σας στους τελικούς ως ποδοσφαιριστής;

«Όπως ανέφερα και πιο πάνω, ο κάθε τελικός είναι μεγάλη τιμή. Είναι αυτό που μιλήσαμε στα αποδυτήρια με τα παιδιά προτού φτάσουμε σε αυτό το παιχνίδι, ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση ταίριαζε γάντι για την ομάδα μας με στόχο την διάκριση. Σίγουρα δεν θα ξεχάσω το τελικό με την ΑΕΛ, που με δική μου απόκρουση στο πρώτο πέναλτι του Γαρπόζη, η Ανόρθωση στέφθηκε κυπελλούχος».

*Ποια είναι η άποψη σας για την ομάδα του ΑΠΟΕΛ με την οποία θα παίξετε στον τελικό;

«Το ΑΠΟΕΛ είναι πάντα ΑΠΟΕΛ. Καταδικασμένο από την ίδρυση του, όχι μόνο να πρωταγωνιστεί αλλά να κατακτά τίτλους. Η φετινή του παρουσία για ακόμα μια φορά στον τελικό, δίνει τα δικά της διαπιστευτήρια ότι δικαίως είναι στους πρωταγωνιστές κάθε χρόνο. Το φετινό ΑΠΟΕΛ ήταν από τις ποιοτικότερες ομάδες του Πρωταθλήματος».

*Ποια είναι τα στοιχεία που καθορίζουν το νικητή σε τέτοιες αναμετρήσεις;

«Σε τέτοιου είδους παιχνίδια να ξέρετε παίζει πρωτεύοντα ρόλο η ψυχή, η διάθεση και η αποφασιστικότητα των ποδοσφαιριστών, κυρίως αυτών που αποτελούν κλειδιά στις ομάδες τους.

Σίγουρα παίζει το δικό της ρόλο η τακτική και το αγωνιστικό πλάνο του κάθε προπονητή, αλλά και οι εντολές που θα δώσει στους παίκτες του, αλλά το κυριότερο πιστεύω είναι η πίστη και η κατάθεση ψυχής. Όποια ομάδα τα δείξει περισσότερο αυτά τα στοιχεία στο γήπεδο θα πάρει και το Κύπελλο».

*Το δικό σας μήνυμα για τις χιλιάδες των φιλάθλων που θα παρακολουθήσουν τον αγώνα.

«Έχουμε υποχρέωση όλοι αυτή την γιορτή να την τιμήσουμε με ευλάβεια μέχρι τέλους. Έτσι αρμόζει σε ένα μεγάλο τελικό και αλλοίμονο μας αν αφήσουμε τον οποιοδήποτε να ντροπιάσει και να αμαυρώσει το ποδόσφαιρο μας αλλά και τα δύο σωματεία. Ελπίζω να διεξαχθεί ένας αθλητοπρεπέστατος τελικός, χωρίς ακρότητες και ο καλύτερος ας κερδίσει».

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟΕΛ

Πρώτη χρονιά στην Κύπρο και πρώτη παρουσία του Γιώργου Δώνη στον τελικό Κυπέλλου Coca – Cola από τον πάγκο του ΑΠΟΕΛ. Ποια τα συναισθήματα που τον διακατέχουν για την πρόκριση της ομάδας στον τελικό;

«Θεωρώ ότι οι ομάδες, μεγαλώνουν περισσότερο με τους τίτλους. Είναι σημαντικό για μια ομάδα να διεκδικεί όλα τα τρόπαια. Και σαν προπονητικό επιτελείο μεγαλώνουμε με την κατάκτηση τίτλων. Άρα αυτό που νιώθουμε είναι ικανοποίηση για την συμμετοχή μας στον τελικό. Όμως το σημαντικότερο είναι να κατακτήσουμε τον τίτλο».

*Έχετε πάρει Κύπελλα την Ελλάδα με τον Παναθηναϊκό ως ποδοσφαιριστής, με τη Λάρισα ως προπονητής, πήγατε στον τελικό Κυπέλλου με τον Ατρόμητο. Λίγους μήνες μετά που ήρθατε στο ΑΠΟΕΛ έχετε την ευκαιρία συμμετοχής σε ακόμη ένα τελικό. Ένα σχόλιο για αυτό το γεγονός.

«Ο θεσμός του κυπέλλου είναι ιδιαίτερος. Παίζει σημαντικό ρόλο η κλήρωση των ομάδων, ενώ τα παιχνίδια είναι λιγότερα. Σαν προπονητής προσπαθώ να βοηθήσω τους ποδοσφαιριστές να έχουν μεγάλο κίνητρο για αυτό τον θεσμό.

Στον Ατρόμητο και στην Λάρισα, η παρουσία και η κατάκτηση ήταν ένα μεγάλο επίτευγμα. Και για τον ΑΠΟΕΛ οι κατακτήσεις κυπέλλου είναι σημαντικές, όχι όμως όπως αυτές του Πρωταθλήματος».

*Τι θυμάστε ποιο έντονα από τους προηγούμενους τελικούς που είχατε συμμετοχή;

«Είναι δύο γεγονότα που ξεχωρίζουν. Το πρώτο είναι η κατάκτηση με την Λάρισα. Ήταν απέναντι σε μια πρώην ομάδα μου στην οποία μεγάλωσα ως ποδοσφαιριστής και έζησα όμορφες στιγμές και είναι πάντα δύσκολο να αντιμετωπίζεις κάτι τέτοιο. Κάθε τελικός είναι διαφορετικός.

Το άλλο ήταν στο Ατρόμητος – ΑΕΚ με την περιβόητη δήλωση που είχα κάνει αλλά και ο τελευταίος τελικός με τον Ατρόμητο απέναντι στον Ολυμπιακό όπου χάσαμε στο τελευταίο λεπτό της παράτασης. Κάθε τελικός είναι διαφορετικός».

*Ποια είναι η άποψη σας για την ομάδα του Ερμή με την οποία θα παίξετε στον τελικό;

«Ο Ερμής μπορεί να είναι μια νεοφώτιστη ομάδα και να θεωρείται λογικά η έκπληξη του πρωταθλήματος, αλλά από την άλλη όταν έχει περάσει τόσος καιρός και η ομάδα είναι τόσο σταθερή και καλή, σημαίνει ότι αυτό το πράγμα μόνο τυχαίο δεν είναι. Άρα θεωρώ ότι είναι πολύ δυνατός αντίπαλος και το αποδεικνύει όλη την χρονιά. Από την δική μας πλευρά πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί ο θεσμός του κυπέλλου είναι θεσμός των αουτσάιντερ».

*Ποια είναι τα στοιχεία που καθορίζουν το νικητή σε τέτοιες αναμετρήσεις;

«Νομίζω πιο πολύ είναι η θέληση, το πάθος για διάκριση και η ποιότητα της κάθε ομάδας».

*Ο τελικός θα γίνει σε γεμάτο γήπεδο. Το δικό σας μήνυμα προς τον κόσμο.

«Όσο και αν είναι πολύ δύσκολο και το λέμε πολλές φορές, πρέπει να αρχίσουμε λίγο και στον ελλαδικό χώρο να βλέπουμε το ποδόσφαιρο λίγο διαφορετικά. Δηλαδή εγώ συγκλονίστηκα μετά και την επίσκεψη στον άτυχο οπαδό μας μετά τα δυσάρεστα συμβάντα στο παιχνίδι με την ΑΕΛ.

Ένα νέο παιδί έπαθε τόσο μεγάλη ζημιά. Στο ποδόσφαιρο και στον αθλητισμό δεν χωρούν αυτά τα πράγματα. Πρέπει να πηγαίνουμε να υποστηρίζουμε τις ομάδες μας έστω και με μια μικρή ανεκτή αντιπαράθεση αλλά μέχρι εκεί».