Home ΚΥΠΡΟΣ Φίλαθλος έχασε το μάτι του από ροπαλιά αστυνομικού

Φίλαθλος έχασε το μάτι του από ροπαλιά αστυνομικού


Γράφει: Μιχάλης Χατζηβασίλης – Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Πόρισμα – καταπέλτη για τις μεθόδους της Αστυνομίας αλλά και τη στάση της μετά από επεισόδια σε διεθνή ποδοσφαιρικό αγώνα, ετοίμασε ποινικός ανακριτής που διορίστηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων και το οποίο μελετάται.

Ένας 18χρονος μαθητής οπαδός του Απόλλωνα, έχασε το μάτι του εντός του ΓΣΠ, οι αστυνομικοί υποστήριξαν ότι γλίστρησε, δεν άνοιξαν καν υπόθεση, κάλεσαν ιατροδικαστή να τον εξετάσει εφτά μήνες μετά, ενώ οι κάμερες του σταδίου έδειχναν… μαύρο.

Μάλιστα, οι αστυνομικοί για τον μοναδικό που άνοιξαν ποινική υπόθεση, ήταν τον παραπονούμενο και αφορούσε ισχυρισμό για επίθεση εναντίον τους.

Στο πόρισμα επιρρίπτονται ευθύνες στην Αστυνομία, όμως δεν εντοπίζεται ο αστυνομικός ο οποίος κτύπησε με το ρόπαλο τον νεαρό, επειδή δεν έφερε διακριτικά. Το πόρισμα μελετάται από μέλος της Αρχής που θα προβεί σε εισήγηση στην ολομέλεια της, για τα περαιτέρω. Η συγκλονιστική υπόθεση συνέβη στις 12/12/2013 κατά τη διάρκεια του αγώνα του Απόλλωνα με την Λέγκια Βαρσοβίας που διεξήχθη στο στάδιο ΓΣΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέξαμε, κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου, οπαδοί του Απόλλωνα έσπασαν την καντίνα και προέβησαν σε βανδαλισμούς. Κλήθηκε η αντιοχλαγωγική ομάδα της Αστυνομίας που βρισκόταν στο γήπεδο και παρενέβη με τους αστυνομικούς που φορούσαν ειδικές στολές με κράνη, τις γνωστές «αρματίλο».

Μια ομάδα 4-5 ατόμων επεχείρησε να αποχωρήσει και ο ισχυρισμός είναι ότι οι αστυνομικοί τους επιτέθηκαν με ρόπαλα. Μάλιστα, κάποιοι αυτόπτες μάρτυρες αλλά και ο 18χρονος φίλαθλος, ανέφεραν ότι είδαν ένα μέλος της αντιοχλαγωγικής ομάδας να τον χτυπά με το ρόπαλό του. Αμέσως αυτός έπεσε στο τσιμεντένιο έδαφος με αίματα στο πρόσωπο. Μεταφέρθηκε αρχικά στο ιατρείο του σταδίου και από εκεί στο Μακάρειο Νοσοκομείο όπου και υπεβλήθη σε επέμβαση στο μάτι. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, αυτός έχασε το δεξί του μάτι, ενώ υποφέρει και στο άλλο.

Η Αστυνομία προχώρησε στο άνοιγμα υπόθεσης εναντίον του (ήταν ο μοναδικός κατηγορούμενος) για επίθεση κατά τεσσάρων αστυνομικών και ο φάκελος στάληκε στη Γενική Εισαγγελία για οδηγίες.
Τρεις περίπου μήνες μετά, οι γονείς του μέσω του δικηγόρου τους Ευάγγελου Πουργουρίδη, υπέβαλαν παράπονο στην Ανεξάρτητη Αρχή, ενώ ο 18χρονος δεν θέλησε να δώσει κατάθεση στην Αστυνομία όταν του ζητήθηκε. Η Αρχή διόρισε ποινικό ανακριτή ο οποίος προχώρησε στη διερεύνηση του παραπόνου και ετοίμασε πόρισμα που παραδόθηκε πρόσφατα στην Αρχή για μελέτη. Ήδη μέλος της μελετά όλα τα ευρήματα και τις εισηγήσεις που υποβάλλονται με σκοπό να προβεί σε εισήγηση στην ολομέλεια του σώματος και ανάλογα να προωθηθεί στη Γενική Εισαγγελία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», κατά την έρευνα κλήθηκαν και έδωσαν καταθέσεις τόσο ο παραπονούμενος, όσο και αυτόπτες μάρτυρες και αστυνομικοί, ενώ κλήθηκε ιατροδικαστής και εξέτασε τον 18χρονο. Εφτά μήνες μετά το επεισόδιο, η Αστυνομία είχε καλέσει τον ιατροδικαστή που εξέτασε το νεαρό, ο οποίος όπως ήταν αναμενόμενο, ανέφερε ότι δεν μπορούσε να αναφέρει οτιδήποτε για το πώς προκλήθηκαν τα τραύματα, λόγω του χρονικού διαστήματος που πέρασε. Επίσης, εξετάστηκε από τον ποινικό ανακριτή το κλειστό κύκλωμα του ΓΣΠ το οποίο στην ουσία δεν ήταν βοηθητικό στην έρευνα, αφού δεν έδειχνε οτιδήποτε. Λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν εκείνο το βράδυ αλλά και του γεγονότος ότι πέρασαν 12 χρόνια από την εγκατάστασή του, έδειχνε μόνο σκιές, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αξιοποιηθεί.

Φωτογραφίες που τράβηξε η μητέρα του νεαρού δείχνουν τη ζημιά που υπέστη στο μάτι και καταχωρήθηκαν στον φάκελο της υπόθεσης.

Δεν αναγνωρίζεται ο υπαίτιος

Μετά τη μελέτη όλων των καταθέσεων, τεκμηρίων αλλά και ευρημάτων του θεράποντος γιατρού, ο ανακριτής, όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, διαπιστώνει ότι για την απώλεια του ματιού του 18χρονου, ευθύνη φέρουν οι αστυνομικοί. Συμπερασματικά μάλιστα, αναφέρει ότι δεν θα μπορούσαν τα τραύματα να προκληθούν από πτώση στο έδαφος, αφού δεν βρέθηκαν ίχνη τσιμέντου ή άλλων υλικών στο μάτι του.

Ωστόσο, το άτομο που φέρεται να έδωσε τη ροπαλιά δεν μπορεί να αναγνωριστεί, αφού όλα τα μέλη της αντιοχλαγωγικής ομάδας φορούσαν ειδικές στολές και κράνη που δεν έφεραν διακριτικά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποκαλυφθεί ούτε και να γίνει αναγνωριστική παράταξη.

Ο ποινικός ανακριτής προβαίνει σε εισήγηση όπως τα μέλη αυτών των ομάδων φέρουν διακριτικά στα κράνη ή τη στολή τους, ώστε να μην κρύβονται πίσω από την ανωνυμία και να μπορούν να εντοπίζονται ώστε να είναι δυνατό να τους καταλογιστούν ευθύνες, αλλά και να υποστούν τις όποιες  συνέπειες, εκεί και όπου υπάρχουν. Σύμφωνα με έρευνα του «Φ», τα μέλη παρόμοιων αντιοχλαγωγικών ομάδων άλλων χωρών, φέρουν τον αριθμό τους στο κράνος.

Επίσης, υποβάλλεται εισήγηση προς την ΚΟΠ όπως επιδιορθωθεί το κλειστό σύστημα παρακολούθησης του ΓΣΠ, ώστε οι εικόνες που λαμβάνει να είναι καθαρές και αξιοποιήσιμες.