Δεν πρέπει να δουλεύουμε στο ποδόσφαιρο σκεπτόμενοι μόνο το σήμερα αλλά, να γίνετε δουλειά με μακροπρόθεσμους στόχους, δήλωσε σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ ο Ομοσπονδιακός Προπονητής της Εθνικής Ομάδας Ανδρών Πάμπος Χριστοδούλου, προσθέτοντας ότι χρειάζεται υπομονή, διότι “δεν αλλάζουν τα πράγματα από τη μια μέρα στην άλλη”.
«Υπάρχει μεγάλη αγάπη για το ποδόσφαιρο, όμως, πολλές φορές εξελίσσεται σε φανατισμό ο οποίος δημιουργεί προβλήματα. Πρέπει ο κόσμος να αντιμετωπίζει το ποδόσφαιρο ως παιχνίδι και ως διασκέδαση. Λιγότερος φανατισμός, μεγαλύτερη διασκέδαση στα γήπεδα», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς για την πορεία της Εθνικής Ελλάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι αδίκως αποκλείστηκε από την Κόστα Ρίκα, όμως αυτός ο αποκλεισμός δεν μειώνει την εξαιρετική προσπάθεια του προπονητή και των ποδοσφαιριστών της.
Σε παρατήρηση αν η Κύπρος θα μπορέσει να βρεθεί σύντομα να παίζει σε Παγκόσμιο Κύπελλο, ο προπονητής της Εθνικής Κύπρου είπε ότι το να προκριθούμε μελλοντικά σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο είναι εξαιρετικά δύσκολο, όμως, κανείς δεν μπορεί να μας απαγορέψει να έχουμε όνειρα.
«Αυτή τη στιγμή προετοιμαζόμαστε για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2016 αφού το Σεπτέμβριο αρχίζουν οι υποχρεώσεις μας. Η τελική φάση θα γίνει στη Γαλλία το 2016, για πρώτη φορά με 24 αντί 16 ομάδες και αυτό δίνει επιπλέον κίνητρο σε χώρες σαν την Κύπρο να διεκδικήσουν κάτι περισσότερο από ό,τι συνήθως», συμπλήρωσε.
Όσον αφορά τους στόχους του για την Εθνική, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι προς το παρόν, πρέπει να δουλέψουμε σκληρά χωρίς μεγάλα λόγια και πρόσθεσε ότι είναι πολλά αυτά που πρέπει να κάνουμε για να μπορούμε να μιλάμε για προκρίσεις.
«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε είναι τη νοοτροπία των ποδοσφαιριστών , ως προς τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν την Εθνική. Πρέπει να καταφέρουμε να πείσουμε τους ποδοσφαιριστές πως η Εθνική αποτελεί για αυτούς προτεραιότητα, πως είναι αυτή η πρώτη τους ομάδα, φτάνοντας στο σημείο να παρακαλούν οι ίδιοι να έρχονται στην Εθνική και όχι να βλέπουν την κλήση τους στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα απλά ως άλλη μια αγωνιστική υποχρέωση. Δυστυχώς έχω διαπιστώσει πως αυτό έλειπε τα τελευταία χρόνια και δεν είναι άσχετο με τα αρνητικά αποτελέσματα που είχαμε», σημείωσε.
Αναφορικά με την βία, ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι αποτελεί κοινωνικό και όχι ποδοσφαιρικό φαινόμενο και εξέφρασε την ελπίδα πως με τα μέτρα που προωθεί η Πολιτεία με το νέο νομοσχέδιο, να απομονωθούν τα κακά στοιχεία και να μετατραπούν τα γήπεδα σε χώρους διασκέδασης.
Σε ερώτηση για το μέλλον των Κυπρίων ποδοσφαιριστών, ο ομοσπονδιακός προπονητής είπε ότι το μέλλον των Κυπρίων ποδοσφαιριστών εξαρτάται από τη θέληση των ιδίων αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται από τις ομάδες τους.
«Θεωρώ πως καμιά ομάδα δεν θα αδικήσει Κύπριο ποδοσφαιριστή ο οποίος έχει την προοπτική να προσφέρει. Όμως, οι ίδιοι οι Κύπριοι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι θεωρώ πως σε πολύ μεγάλο βαθμό δεν υστερούν σε ταλέντο από τους ξένους, πρέπει να δουλέψουν σκληρά και να αξιοποιήσουν σωστά το ταλέντο τους», υπογράμμισε.
Ολοκληρωμένη η συνέντευξη στο ΚΥΠΕ του Ομοσπονδιακού Προπονητής της Εθνικής Κύπρου:
Ερ. Ποια είναι η άποψη σας για το φετινό Μουντιάλ και για την πορεία της Εθνικής Ελλάδος;
Απ. Βλέπουμε μια πολύ καλή διοργάνωση με ενδιαφέρουσες και αμφίρροπες αναμετρήσεις. Σε όλους σχεδόν τους αγώνες μπαίνουν τέρματα, αγώνες κρίνονται στα πέναλτι, στην παράταση, στα τελευταία λεπτά και όλα αυτά δίνουν ξεχωριστό ενδιαφέρον στο Μουντιάλ. Χάρηκα την πορεία της Ελλάδας η οποία καθιερώνεται στις μεγάλες ποδοσφαιρικές δυνάμεις της Ευρώπης και του κόσμου.
Αδίκως αποκλείστηκε από την Κόστα Ρίκα, όμως αυτός ο αποκλεισμός δεν μειώνει την εξαιρετική προσπάθεια του προπονητή και των ποδοσφαιριστών της.
Ερ. Ευελπιστείτε ότι η Κύπρος θα μπορέσει να βρεθεί σύντομα να παίζει σε Παγκόσμιο Κύπελλο;
Απ. Στο ποδόσφαιρο πάντα πρέπει να έχεις στόχους. Χωρίς στόχους, δεν έχει νόημα η προσπάθεια. Ασφαλώς, το να προκριθούμε μελλοντικά σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο είναι εξαιρετικά δύσκολο, όμως, κανείς δεν μπορεί να μας απαγορέψει να έχουμε όνειρα. Αυτή τη στιγμή προετοιμαζόμαστε για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2016 αφού το Σεπτέμβριο αρχίζουν οι υποχρεώσεις μας.
Η τελική φάση θα γίνει στη Γαλλία το 2016, για πρώτη φορά με 24 αντί 16 ομάδες και αυτό δίνει επιπλέον κίνητρο σε χώρες σαν την Κύπρο να διεκδικήσουν κάτι περισσότερο από ό,τι συνήθως.
Ερ. Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια και οι στόχοι σας για την Εθνική Κύπρου; Η παρουσία της στο φιλικό με την Ιαπωνία ήταν θετική. Πιστεύετε ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει αλλάξουν και πάνω σε τι επικεντρώνεστε;
Απ. Όσον αφορά τους στόχους μας στην Εθνική, προς το παρόν, πρέπει να δουλέψουμε σκληρά χωρίς μεγάλα λόγια. Η προσπάθεια που θα κάνουμε , θα καθορίσει και τυχόν στόχους που μπορούμε να έχουμε. Το γεγονός ότι στο EURO 2016 θα προκριθούν περισσότερες ομάδες, δεν πρέπει να μας παρασύρει σε μεγάλα λόγια και να μας αποπροσανατολίσει.
Είναι πολλά αυτά που πρέπει να κάνουμε για να μπορούμε να μιλάμε για προκρίσεις. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε είναι τη νοοτροπία των ποδοσφαιριστών , ως προς τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν την Εθνική.
Πρέπει να καταφέρουμε να πείσουμε τους ποδοσφαιριστές πως η Εθνική αποτελεί για αυτούς προτεραιότητα, πως είναι αυτή είναι η πρώτη τους ομάδα, φτάνοντας στο σημείο να παρακαλούν οι ίδιοι να έρχονται στην Εθνική και όχι να βλέπουν την κλήση τους στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα απλά ως άλλη μια αγωνιστική υποχρέωση. Δυστυχώς έχω διαπιστώσει πως αυτό έλειπε τα τελευταία χρόνια και δεν είναι άσχετο με τα αρνητικά αποτελέσματα που είχαμε.
Ερ. Προγραμματίζετε προπονήσεις και φιλικά ;
Απ. Ήδη έχουμε κάνει δύο φιλικά και προγραμματίζουμε άλλο ένα στις 5 Σεπτεμβρίου, πριν τον επίσημο αγώνα με τη Βοσνία στις 9 του μήνα. Πήγαμε πολύ καλά και στα δύο φιλικά και πλέον, μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τους επίσημους αγώνες, με στόχο να είμαστε όσο πιο έτοιμοι γίνεται στους επίσημους αγώνες.
Ερ. Ποια είναι η γνώμη σας για τα τεκταινόμενα στα κυπριακά γήπεδα (βία, σωματεία, στημένα παιχνίδια, μέτρα, κλπ) ;
Απ. Αυτά που αναφέρετε ότι συμβαίνουν στο κυπριακό ποδόσφαιρο, είναι πράγματα που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο. Απλά, στην Κύπρο θεωρούμε πως συμβαίνουν όλα τα κακά και πως στον υπόλοιπο κόσμο δεν συμβαίνει τίποτα. Μέχρι και για αγώνες του Μουντιάλ ακούστηκαν ψίθυροι για στοιχήματα.
Όσο για τη βία, αποτελεί κοινωνικό και όχι ποδοσφαιρικό φαινόμενο. Αυτό που ενδεχομένως να συμβαίνει στην Κύπρο σε σύγκριση με κάποιες άλλες χώρες είναι η ατιμωρησία, κάτι το οποίο επίσης ισχύει σε πολλούς τομείς και όχι μόνο στο ποδόσφαιρο. Ελπίζω πως με τα μέτρα που προωθεί η Πολιτεία με το νέο νομοσχέδιο, να απομονώσουμε τα κακά στοιχεία και να μετατρέψουμε τα γήπεδα σε χώρους διασκέδασης.
Ερ. Ένα σχόλιο για το μέλλον των Κύπριων ποδοσφαιριστών.
Απ. Το μέλλον των Κυπρίων ποδοσφαιριστών εξαρτάται από τη θέληση των ιδίων αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται από τις ομάδες τους.
Θεωρώ πως καμιά ομάδα δεν θα αδικήσει Κύπριο ποδοσφαιριστή ο οποίος έχει την προοπτική να προσφέρει. Όμως, οι ίδιοι οι Κύπριοι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι θεωρώ πως σε πολύ μεγάλο βαθμό δεν υστερούν σε ταλέντο από τους ξένους, πρέπει να δουλέψουν σκληρά και να αξιοποιήσουν σωστά το ταλέντο τους.
Όσον αφορά τα Σωματεία, πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο δουλειάς στις Ακαδημίες τους. Πρέπει να επενδύσουν σε αυτές και τα χρήματα τα οποία θα δαπανήσουν σήμερα, θα τα βγάλουν στο πολλαπλάσιο στο μέλλον.
Ερ. Τι πιστεύετε πρέπει να αλλάξει στην Κύπρο γύρω από το ποδόσφαιρο; Ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις και προς τους νέους, προς τους φιλάθλους, προς τους παράγοντες, προς την πολιτεία.
Απ. Πρέπει να αυξηθεί ο επαγγελματισμός από όλους τους εμπλεκόμενους. Από τους διοικούντες και τους προπονητές, μέχρι τους ποδοσφαιριστές.
Δεν πρέπει να δουλεύουμε στο ποδόσφαιρο σκεπτόμενοι μόνο το σήμερα αλλά, να γίνεται δουλειά με μακροπρόθεσμους στόχους. Χρειάζεται υπομονή, δεν αλλάζουν τα πράγματα από τη μια μέρα στην άλλη.
Μιλώντας πιο γενικά, ο κόσμος πρέπει να αντιμετωπίζει το ποδόσφαιρο με διαφορετικό φακό. Υπάρχει μεγάλη αγάπη για το ποδόσφαιρο, όμως, πολλές φορές εξελίσσεται σε φανατισμό ο οποίος δημιουργεί προβλήματα. Πρέπει ο κόσμος να αντιμετωπίζει το ποδόσφαιρο ως παιχνίδι και ως διασκέδαση. Λιγότερος φανατισμός, μεγαλύτερη διασκέδαση στα γήπεδα. Είναι καλό να αγαπάμε τις ομάδες μας, όμως, μια ήττα, ένας χαμένος τίτλος, ένας αποκλεισμός στην Ευρώπη δεν είναι το τέλος του κόσμου. Αυτά συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο. Η ιστορία ενός σωματείου δεν εξαρτάται από ένα αποτέλεσμα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχουν στο μυαλό τους οι φίλοι όλων των ομάδων αλλά και οι παράγοντες.
Όσον αφορά την Πολιτεία, πρέπει να δείχνει στο ποδόσφαιρο το σεβασμό που του αξίζει. Οι μεμονωμένες πράξεις της μεγάλης μειοψηφίας των οπαδών δεν πρέπει να γίνονται η αφορμή για να πυροβολείται το ποδόσφαιρο.
πηγή: ΑΣΤΡΑ