Home ΚΥΠΡΟΣ Νεοφυτίδης: “Μόνο στην Κύπρο”

Νεοφυτίδης: “Μόνο στην Κύπρο”


Την αντίδραση του Πρόεδρου του ΠΑ.Σ.Π., Σπύρου Νεοφυτίδη, προκάλεσε ο ορισμός του αγώνα Δόξα – Ερμής η ώρα 17:00. Το κορυφαίο διοικητικό στέλεχος του Συνδέσμου, αρθρογράφησε στο balla.com.cy και επεσήμανε τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι παίκτες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

«Η συνεχής ασέβεια προς τους αθλητές και γενικά τον κόσμο του ποδοσφαίρου (φίλαθλους, προσωπικό γηπέδου, αστυνομικούς, επιτηρητές κλπ) δυστυχώς συνεχίζεται.

Σε μια περίοδο που το ποδόσφαιρο ταλανίζεται από φοβερά οικονομικά προβλήματα, κάποιοι επιμένουν να μην βάζουν μυαλό και να επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη. Αναφέρομαι στον ορισμό των αγώνων Ερμη –Γιανγκ Μπόις και Δοξας – Ερμή στις 17:00 σε θερμοκρασίες πέραν των 34 βαθμών κελσίου. Διερωτώμαι με πόση ευκολία οι «υπευθυνοι»-ανεύθυνοι, ορίζουν έναν αγώνα ποδοσφαίρου γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι η θερμοκρασία θα ακουμπούσε –όπως και στην περίπτωση του αγώνα στην Λευκωσία- και τους 40 βαθμούς κελσίου. Κάποιοι απ’ ό,τι φαίνεται δεν γνωρίζουν τις συνέπειες και τους κινδύνους από την άσκηση σε υψηλούς ρυθμούς σε ψηλές θερμοκρασίες. Όφειλαν να γνωρίζουν γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές.

Οι πρόσφατες έρευνες είναι ξεκάθαρες επί του θέματος. Η FIFA, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (W.H.O), ο Διεθνής οργανισμός εργασίας (I.L.O), η FIFPro και πολλοί άλλοι οργανισμοί και σύνδεσμοι, υποστηρίζουν με επιστημονικές έρευνες ότι η άσκηση πάνω από 32.2 βαθμούς κελσίου δεν επιτρέπεται και πρέπει να αναβάλλεται.

Οι έρευνες της FIFA βασισμένες στο WGBT (web bulb globe temperature) λένε ότι όταν η θερμοκρασία φτάσει στους 32 βαθμούς κελσίου πρέπει να γίνονται διαλείμματα για ενυδάτωση των αθλητών. ΓΙΑ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ 32.2 ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΒΑΘΜΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ «EXTREME».

To ACSM (American collage sports medicine) τονίζει ότι βάσει ερευνών η άσκηση πέραν των 32.3 πρέπει να σταματά. Επίσης, το S.M.A. (SPORTS MEDICINE AUSTRALIA) τονίζει ότι σε θερμοκρασίες 36 και άνω οι συνθήκες είναι EXTREME και πρέπει να αναβάλλεται η άσκηση ή ο αγώνας.

Τέλος ο Chief Medical officer of FIFpro, Dr Vincent Gouttebage (PhD) επεσήμανε ότι επιστημονικές έρευνες πολλών πανεπιστημίων προτείνουν την αναβολή αγώνων οι οποίοι θα διεξάγονται με θερμοκρασίες WBGT πέραν των 32 βαθμών. Επίσης τονίζει ότι ούτε τα διαλείμματα για νερό στο 30ό και 75ό λεπτό είναι αρκετά για να επιλύσουν το πρόβλημα της αφυδάτωσης στους αθλητές. Τα συμπτώματα από την άσκηση σε υψηλές θερμοκρασίες είναι οι κράμπες, οι ζαλάδες, οι πονοκεφάλοι, η απώλεια του μυϊκού ελέγχου του σώματος, η λιποθυμία και ο θάνατος (1.Head cramps,2.Head exhaustion,3.Head strokes).

Δυστυχώς η νοοτροπία που έχουμε στην Κύπρο και η επιμονή να μην επιμορφωνόμαστε και να παραδειγματιζόμαστε από τα λάθη του παρελθόντος μας οδηγούν στον πάτο. Πρόσφατα παρακολούθησα μία ημερίδα επιμόρφωσης που διοργάνωσαν από κοινού το Ευρωπαικό πανεπιστήμιο και ο ΠΑ.Σ.Π. με θέμα την αγωνιστική απόδοση και τους κινδύνους από την άσκηση σε υψηλές θερμοκρασίες. Τα συμπεράσματα δεν ήταν διαφορετικά από αυτά των διεθνών ερευνών, αλλά δυστυχώς ΚΑΝΕΝΑΣ από όλους αυτούς τους «αρμόδιους» που ορίζουν τους αγώνες των πρωταθλημάτων δεν παρευρέθηκε και δεν ενδιαφέρθηκε για να ενημερωθεί, γιατί πολύ απλά το επίπεδο κάποιων είναι πολύ χαμηλό και δεν μπορούν να αντιληφθούν πόσο θα είναι το βάρος της ευθύνης σε περίπτωση απώλειας μιας ανθρώπινης ζωής».

πηγή: ΠΑΣΠ