Home ΚΥΠΡΟΣ Σε άλλες χώρες, Υπουργέ

Σε άλλες χώρες, Υπουργέ


Του Χρίστου Ζαβού 24sports.com.cy

Μια παλιομοδίτικη μέθοδο την οποία χρησιμοποιούσαν οι Κύπριοι πολιτικοί και παλαιότερα οι Ελλαδίτες, επέλεξε να χρησιμοποιήσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης προκειμένου να υπερασπιστεί το «δημιούργημα» του, το οποίο ψηφίστηκε και από την Ολομέλεια της Βουλής. Παλαιότερα οι ένδοξοι ή τυχάρπαστοι πολιτικοί του Ελληνισμού αναφερόντουσαν προς το λαό τους, φέροντας συνεχώς παράδειγμα και πρότυπο την κατάσταση που επικρατούσε στην Ευρώπη, καλώντας τους να ακολουθήσουν την ίδια πορεία για να εκσυγχρονιστεί έτσι η κοινωνία είτε της Ελλάδας είτε της Κύπρου. Βέβαια η σύγκριση με την Ευρώπη γινότανε και εξακολουθεί να γίνεται επιλεκτικά.

Δεν θα αναφερθούμε σε θέματα μη ποδοσφαιρικά αν και θα μπορούσαμε να το κάνουμε με ιδιαίτερη ευκολία. Δεν θα πούμε δηλαδή ότι ο κυπριακός λαός πληρώνει το ακριβότερο internet, τα ακριβότερα φάρμακα, το ακριβότερο ρεύμα, το ακριβότερο πετρέλαιο θέρμανσης… ούτε και πως έχει γίνει μάρτυρας δεκάδων υποθέσεων όπου οι πολιτικοί, υπουργοί, βουλευτές και επιφανείς πολίτες απολαμβάνουν την ατιμωρησία του κράτους το οποίο υπηρετεί και ο κύριος Ιωνάς Νικολάου. Ούτε φυσικά θα αναφέρουμε ότι υπουργός δικαιοσύνης της Βρετανίας θα είχε παραιτηθεί ή διωχθεί ακόμη και ποινικά εάν και εφόσον το σωφρονιστικό ίδρυμα της χώρας έμοιαζε στο ελάχιστο μ’ αυτό που έχουμε στην Κύπρο.

Ας επικεντρωθούμε στα ποδοσφαιρικά και μόνο. Οι λαοί της Ευρώπης και όλες αυτές οι χώρες που ανέφερε στις δηλώσεις του ο υπουργός απολαμβάνουν σ’ αντίθεση με τους Κύπριους το σεβασμό του κράτους και των αρμοδίων αρχών προς αυτούς. Τα γήπεδα είναι σύγχρονα και έτοιμα να φιλοξενήσουν τις οικογένειες, οι πλείστοι των αγώνων είναι «καθαροί» και δύσκολα ο κάθε απατεώνας μπορεί να δραστηριοποιηθεί αφού υπάρχουν συνεχείς έλεγχοι, ενώ κανένα πολιτικό κόμμα της Ολλανδίας ή της Γαλλίας δεν χρησιμοποιεί τους οπαδούς, οργανωμένους ή μη, για να προωθήσει τα μικροκομματικά του συμφέροντα. Επιπλέον ο επαγγελματισμός της αστυνομίας είναι εμφανής σε κάθε τομέα, μέσα και έξω από το γήπεδο ενώ όταν παρατηρούνται λάθη εκ μέρους των αξιωματούχων μάλλον πάνε στο σπίτι τους αφήνοντας τη στολή του σώματος στο γραφείο.

Επίσης στις χώρες της Ευρώπης αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες οι χούλιγκαν που τα σπάνε και όχι η ευρύτερη μάζα των φιλάθλων. Και αν κάτσει κανείς να σκεφτεί, δύσκολα στη Γερμανία ή στην Πορτογαλία θα πάρει ένας γονιός τηλέφωνο τον βουλευτή ή τον Υπουργό της χώρας για να μπορέσει το παιδί του να αποφύγει τις διατάξεις του νόμου και τις συνέπειες των πράξεων του.

Βέβαια η προσπάθεια του κύριου Ιωνά και της κυβέρνησης να καταπολεμήσει τη βία είναι σεβαστή και αναγκαία. Αυτό που οι χιλιάδες κόσμος ζητά κύριε Υπουργέ, είναι να παρθούν αποφάσεις μέσα από το διάλογο όλων των εμπλεκόμενων μερών και όχι μονομερείς ενέργειες που μοιάζουν πρόχειρες ή ανεφάρμοστες. Και κυρίως να μην πλήττουν την αξιοπρέπεια του καθενός ούτε και να τον καθιστούν έρμαιο του νόμου και των οργάνων της τάξης.

Μιλώντας όμως για διάλογο, το δημοκρατικό αίσθημα του Υπουργού περιορίζεται στην εξής τοποθέτηση «εκείνοι, οι οποίοι τάχθηκαν ενάντια στην κάρτα φιλάθλου από την αρχή δεν μπορούν να παραδίδουν μαθήματα σε άλλους». Συγγνώμη κύριε Υπουργέ, αλλά ως βουλευτής για χρόνια και κατά συνέπεια υπερασπιστής της δημοκρατίας θα έπρεπε ν’ αναγνωρίζατε το δικαίωμα του καθενός να εκφράζει την άποψη του και ν’ αντιτίθεται σε κάτι που ο ίδιος δεν συμφωνεί. Εκτός και αν όλοι «εμείς» που δεν μπορούμε να κάνουμε μαθήματα σε «σας» θεωρούμαστε χούλιγκάν ή τρομοκράτες. Σ’ άλλες χώρες κύριε Υπουργέ η κατάσταση είναι όπως είναι. Στην Κύπρο είναι διαφορετικά.