Home ΚΥΠΡΟΣ Χωρίς Πιστοποιητικό Ασφάλειας

Χωρίς Πιστοποιητικό Ασφάλειας

volley-supercup44


Η τεράστια προχειρότητα με την οποία χειρίστηκε η κυβέρνηση το θέμα της νομοθεσίας περί πρόληψης και καταστολής της βίας στα γήπεδα αναδεικνύεται από ένα σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε εξαιτίας του αγώνα για το Σούπερ Καπ ανδρών στο βόλεϊ. Αγώνας που έγινε στο «Κίτιον» Λάρνακας λίγες ώρες μετά την ακύρωση του Πιστοποιητικού Ασφάλειας της αίθουσας, λόγω του ότι δεν πληρούσε συγκεκριμένη πρόνοια της νομοθεσίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη διεξαγωγή του αγώνα ανάμεσα στην Ανόρθωση και την Ομόνοια χωρίς την παρουσία της Αστυνομίας, καθώς η Κυπριακή Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης ανέλαβε την ευθύνη για να γίνει το παιχνίδι.

Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη δεν απαλείφει το πρόβλημα, το οποίο έχει προεκτάσεις και αναμένεται να πάρει διαστάσεις. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά.

Ο λόγος για τον οποίο ακυρώθηκε το Πιστοποιητικό Ασφάλειας της αίθουσας «Κίτιον», το οποίο στάλθηκε στην ΚΟΠΕ πριν από δύο βδομάδες, είναι η έλλειψη συστήματος παρακολούθησης (CCTV), όπως προνοεί το άρθρο 22Α της Νομοθεσίας. Αυτό έγινε κατόπιν εισήγησης της Αστυνομίας προς τον διαχειριστή του σταδίου (ΚΟΑ). Βάσει της νομοθεσίας είναι απαραίτητη η εγκατάσταση του συγκεκριμένου συστήματος σε όλα τα γήπεδα προκειμένου να αδειοδοτούνται. Οσον αφορά στα κλειστά γήπεδα η Βουλή ψήφισε αναστολή εφαρμογής της συγκεκριμένης πρόνοιας μέχρι τις 31 Μαΐου 2014, προκειμένου να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στις διάφορες διοργανώσεις καθώς οι αίθουσες δεν διέθεταν το σύστημα. Εκτοτε δεν έγινε αίτημα για περαιτέρω αναστολή εφαρμογής τής εν λόγω πρόνοιας και ως εκ τούτου είναι σε ισχύ, εξ ου και η θέση της Αστυνομίας ότι κακώς εκδόθηκε Πιστοποιητικό Ασφάλειας για το «Κίτιον».

Δεδομένου ότι καμία αίθουσα δεν διαθέτει σύστημα παρακολούθησης γίνεται αντιληπτό ότι ανάλογο πρόβλημα θα παρουσιαστεί σύντομα και για τις υπόλοιπες, σε μια περίοδο που αρχίζουν όλες οι διοργανώσεις.

Πρόσθετα, η θέση της Αστυνομίας και η αυστηρότητα με την οποία βλέπει το άρθρο 22 δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα, που «αγγίζουν» όλα τα γήπεδα στην Κύπρο και δη τους διαχειριστές τους. Κι αυτό λόγω της πρόνοιας 22Δ της νομοθεσίας βάσει της οποίας είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση Συστήματος Ταυτοποίησης Προσώπων. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη θέση της Αστυνομίας πρέπει να ακυρωθούν τα Πιστοποιητικά Ασφάλειας ΟΛΩΝ των γηπέδων, κλειστών και ανοικτών.

Υπάρχει, πάντως, η δυνατότητα να ζητηθεί από τη Βουλή αναστολή εφαρμογής της συγκεκριμένης πρόνοιας, κάτι που προς το παρόν επίσης δεν έγινε. Κατά συνέπεια είναι ορατό το ενδεχόμενο να προκύψει πρόβλημα διεξαγωγής ακόμα και αγώνων του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος. Συν τοις άλλοις τα δεδομένα που υπάρχουν δείχνουν ότι κανονικά δεν έπρεπε να γίνουν οποιοιδήποτε αγώνες λόγω του ότι τα γήπεδα δεν πληρούν πρόνοιες της νομοθεσίας.

Πρόσθετα, σε περίπτωση που διεξαχθούν αγώνες τίθεται ερώτημα κατά πόσο θα υπάρχει αστυνόμευση, λόγω της στάσης της Αστυνομίας στο θέμα που προέκυψε με το Σούπερ Καπ στο βόλεϊ ανδρών.

Περί Αρχής Αδειοδότησης
Εξίσου σοβαρή είναι η παράλειψη για σύσταση της Αρχής Αδειοδότησης Σταδίων. Κάτι το οποίο υπό κανονικές συνθήκες έπρεπε να γίνει από τη στιγμή που τέθηκε σε εφαρμογή η νομοθεσία για τη βία. Σύμφωνα με τη σχετική πρόνοια «η Αρχή διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο για περίοδο τριών χρόνων και αποτελείται από πέντε (5) μέλη εκ των οποίων το ένα (1) τουλάχιστον διορίζεται μετά από διαβούλευση με το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου και το ένα (1) τουλάχιστον διορίζεται μετά από διαβούλευση με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού», όπως αναφέρεται στο άρθρο 4Α.
Μεταξύ των αρμοδιοτήτων της Αρχής είναι η αδειοδότηση της λειτουργίας αθλητικών χώρων και η έκδοση Πιστοποιητικών Ασφάλειας με ισχύ ενός έτους μέχρι την 30ή Ιουνίου. Πρόσθετα, θα πρέπει να προβαίνει στους αναγκαίους ελέγχους των εγκαταστάσεων τού εν λόγω χώρου για να βεβαιωθεί ότι πληρούν όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές.

πηγή: Χαραυγή