Του Κώστα Καλλή / Sentragoal/Goal Φιλελεύθερος
Τα οικονομικά των (πλείστων) σωματείων συνεχίζουν να βρίσκονται σε δύσκολη θέση, παρά τα σημάδια βελτίωσης που παρατηρήθηκαν τους τελευταίους μήνες.
Θα πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια και σε βάθος χρόνου θα μπορέσουν κάποια απ’ αυτά να ορθοποδήσουν.
Ο Νικ Νικολάου, β’ αντιπρόεδρος της ΚΟΠ και υπεύθυνος Κριτηρίων ΟΥΕΦΑ, γνωρίζει από πρώτο χέρι την κατάσταση και είναι το αρμόδιο άτομο να δώσει τη σημερινή εικόνα για τα οικονομικά των σωματείων.
«Ο μηνιαίος έλεγχος, που εφαρμόσαμε ως ΚΟΠ, βοήθησε πάρα πολύ, αφού μειώθηκαν σημαντικά οι προϋπολογισμοί των σωματείων», ήταν η αρχική τοποθέτηση του κ. Νικολάου στο «Goal» και συνέχισε: «Αυτό δεν σημαίνει ότι ξεπεράστηκε ο κίνδυνος για κάποια σωματεία, αντιθέτως είναι υπαρκτός και μάλιστα σε σημείο να ακολουθήσουν την πορεία άλλων συλλόγων, που έβαλαν λουκέτο, όπως είναι οι Αλκή, Πάφος, Πέγεια, Ατρόμητος. Θα χρειαστεί πολύχρονη προσπάθεια για να επιβιώσουν».
Καλά, θα διερωτηθεί κάποιος, πώς περνούν τα κριτήρια αφού βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική κατάσταση; «Περνούν τα κριτήρια αφού η πίεση είναι μεγάλη, θα χαθούν βαθμοί και το γεγονός αυτό τους οδηγεί σε αναζήτηση οικονομικών πόρων. Βρίσκουν τους τρόπους, όπως διακανονισμούς, αλλά και στήριξη από φίλους των σωματείων. Το ευχάριστο είναι πως μέχρι τώρα ανταποκρίνονται και ευχόμαστε να συνεχιστεί αυτό το σκηνικό», υπογράμμισε ο Νικ Νικολάου.
Όπως επισήμανε, γίνονται ανά τακτά διαστήματα απευθείας έλεγχοι από την ΟΥΕΦΑ. Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη έλεγχος για τα σωματεία, ΑΠΟΕΛ, Ομόνοια, Απόλλων, ΑΕΛ.
«Τα σικέ αποτελούν μεγάλη απειλή για το ποδόσφαιρο. Όχι μόνο για την Κύπρο, αφού είναι παγκόσμιο φαινόμενο», ανέφερε με έμφαση ο κ. Νικολάου.
«Βρισκόμαστε σε συνεχή έλεγχο και επιτήρηση από την ΟΥΕΦΑ», πρόσθεσε και συνέχισε: «Οι καταγγελίες που φθάνουν στην ΚΟΠ, από παίκτες και γενικά πιστωτές, κοινοποιούνται στην ΟΥΕΦΑ. Υπάρχει πλήρης διαφάνεια. Ο ποδοσφαιριστής μπορεί να καταγγείλει “πώς πέρασε τα κριτήρια το συγκεκριμένο σωματείο, αφού μου χρωστά”. Πλέον, υπάρχει διασύνδεση με την ΟΥΕΦΑ και τους πιστωτές. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία εμπλέκεται πιο ενεργά στη διαδικασία. Υπάρχει πλήρης διαφάνεια».
Ακόμη, ο υπεύθυνος Κριτηρίων της ΚΟΠ στην ΟΥΕΦΑ τόνισε: «Ήμασταν πρώτοι στη ΦΙΦΑ σε υποθέσεις καταγγελιών κατά σωματείων μας και τώρα έχουμε οπισθοχωρήσει σημαντικά. Η μηνιαία πίεση, αν θέλετε, είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν αισθητά οι προϋπολογισμοί 2014-15, απ’ όλα τα σωματεία σχεδόν».
Όπως πρόσθεσε ο κ. Νικολάου, τώρα, οι υποθέσεις που εκκρεμούν στη ΦΙΦΑ αφορούν μόνο 3-4 σωματεία. «Η FIFPro, στο πρόσφατο συνέδριό της, μας συνεχάρη για την πρόοδο που έγινε, αφού έχουν μειωθεί οι οφειλές προς τους ποδοσφαιριστές. Η συνεργασία μας με τον ΠΑΣΠ βοήθησε σημαντικά σ’ αυτή την πορεία», είπε.
Για τη δημιουργία της ΚΟΠ TV ο Νικ Νικολάου είπε ότι έγινε σε περίοδο κρίσης «και την ώρα που όλοι οι σταθμοί ασκούσαν πίεση στα σωματεία για μείωση των χορηγιών τους».
Η ΚΟΠ, σε συνεργασία με την ΟΥΕΦΑ, λόγω των πολλών προβλημάτων που υπάρχουν στο κυπριακό ποδόσφαιρο, εφάρμοσε πιο αυστηρούς κανονισμούς από την ΟΥΕΦΑ, όπως είναι ο μηνιαίος έλεγχος, σύμφωνα με τον παράγοντα της ΚΟΠ. «Το συνολικό χρέος των σωματείων μας από 84 εκατ. ευρώ μειώθηκε στα 73 εκατ. ευρώ, δείγμα της προόδου. Επίσης, βελτιώθηκε ο Δείκτης Μισθοί διά τα Έσοδα στο 80%-85%, από το 100%. Στην Ευρώπη είναι 65-70% και αυτός πρέπει να είναι ο στόχος των σωματείων μας», αποκάλυψε ο Νικ Νικολάου.
Το παράδειγμα του Απόλλωνα
Για τα μεγάλα σωματεία με κόσμο υπάρχει φως, ελπίζουν να βρουν τρόπους να λύσουν τα προβλήματά τους, είπε ο κ. Νικολάου και συνέχισε: «Για ένα μικρομεσαίο σωματείο, που δεν έχει κόσμο, είναι πιο δύσκολη η κατάσταση. Φέτος έχουν επηρεαστεί και τα έσοδά τους, αφού δεν πάει κόσμος στο γήπεδο». Όπως ανέφερε ο β’ αντιπρόεδρος της ΚΟΠ, ΑΠΟΕΛ και Απόλλων είναι σε καλή κατάσταση.
Για τα μεγάλα σωματεία με κόσμο υπάρχει φως, ελπίζουν να βρουν τρόπους να λύσουν τα προβλήματά τους, είπε ο κ. Νικολάου
«Το χαμηλό μπάτζετ δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην κατώτερης ποιότητας ομάδα. Παράδειγμα ο Απόλλων, που δεν είχε μπάτζετ άλλων μεγάλων ομάδων και πήγε δυο φορές στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Επίσης, η Ομόνοια, φέτος μείωσε πάρα πολύ τον προϋπολογισμό της και για πρώτη φορά από ατυχία και αδικία δεν μπήκε σε όμιλο. Είναι θέμα διαχείρισης, σωστών επιλογών».
Η συμβολή του κράτους
Τα σημάδια βελτίωσης είναι ενθαρρυντικά, όμως τα προβλήματα δεν λύθηκαν. Αυτό το μήνυμα στέλνει ο Νικ Νικολάου. «Πρέπει να συνεχιστεί η ίδια στρατηγική, από την ΚΟΠ και τα σωματεία, με τη βοήθεια του κράτους, στα θέματα οφειλών. Το κράτος ανταποκρίθηκε με διακανονισμούς, που αν δεν γίνονταν, δεν θα έπαιζε καμιά ομάδα στην Ευρώπη. Κάποια σωματεία χρωστούν πολλά λεφτά, ιδιαίτερα τα μεγάλα», επισήμανε και κατέληξε: «Ο δρόμος που ακολουθούμε είναι σωστός. Κάποια μέτρα τα λαμβάνουμε όχι για να τιμωρήσουμε τα σωματεία, αλλά για να τα προστατεύσουμε».
«Σικέ, η μεγάλη απειλή»
«Τα σικέ αποτελούν μεγάλη απειλή για το ποδόσφαιρο. Όχι μόνο για την Κύπρο, αφού είναι παγκόσμιο φαινόμενο», ανέφερε με έμφαση ο κ. Νικολάου. «Πρέπει να λάβουμε μέτρα, όμως θα πρέπει να τα παντρέψουμε με κάποια άλλα από την Πολιτεία, που θα διευκολύνουν στην εξιχνίαση. Καμιά ομοσπονδία δεν έλυσε ή εξιχνίασε τέτοιου είδους πρόβλημα από μόνη της», είπε ακόμη και κατέληξε επί του θέματος:
«Στην Αγγλία, που είναι οι καλύτεροι στον κόσμο, όσον αφορά στην οργάνωση, και όλοι τους αντιγράφουμε, εάν εξαιρέσεις την Πρέμιερ Λιγκ και την Τσάμπιονσιπ, επειδή πιάνουν πολλά λεφτά οι παίκτες, στις πιο κάτω κατηγορίες έχουν πρόβλημα». Ο Νικ Νικολάου αναφέρθηκε και στο στοίχημα, λέγοντας πως: «Το ποσοστό που λαμβάνει το ποδόσφαιρο από το στοίχημα και προορίζεται για ανάπτυξη και λειτουργία του ποδοσφαίρου είναι ελάχιστο. Το ποσό αυτό κυμαίνεται από 500.000 μέχρι 1 εκατ. ευρώ και διαμοιράζεται στα σωματεία.
ΚΟΠ TV: «Άμεσα ή έμμεσα όλοι είχαν κέρδος»
Για τη δημιουργία της ΚΟΠ TV ο Νικ Νικολάου είπε ότι έγινε σε περίοδο κρίσης «και την ώρα που όλοι οι σταθμοί ασκούσαν πίεση στα σωματεία για μείωση των χορηγιών τους». «Στόχος ήταν να βοηθηθούν τα σωματεία, ιδιαίτερα τα μικρομεσαία, γιατί τα μεγάλα έχουν εμβέλεια και μπορούν να διαπραγματευτούν με τηλεοπτικούς σταθμούς. Έμμεσα έχουν βοηθηθεί και τα μεγάλα, αφού διαπραγματεύτηκαν και κέρδισαν καλύτερο συμβόλαιο», πρόσθεσε ο παράγοντας της ΚΟΠ.
Επισήμανε, ακόμη, πως τα μικρά σωματεία κατάφεραν να εξασφαλίσουν ένα σταθερό εισόδημα κάθε χρόνο. «Επίσης, πήραν προκαταβολή από την ΚΟΠ για να περάσουν τα κριτήρια», ανέφερε. Την προσεχή Πέμπτη θα υπάρξει σύσκεψη των σωματείων που έχουν υπογράψει συμφωνία με την ΚΟΠ, για να ληφθούν αποφάσεις για τους τρόπους που θα εκμεταλλευτούν τα τηλεοπτικά δικαιώματά τους και πώς θα λειτουργήσει το ΚΟΠ TV.
«Το ποδόσφαιρο πάντα επιβιώνει»
Παρά τα πολλά οικονομικά προβλήματα, που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, ο Νικ Νικολάου εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στο μέλλον τα πράγματα θα είναι καλύτερα. «Η ιστορία μας δίδαξε ότι το ποδόσφαιρο πάντα επιβιώνει. Επειδή οι σύλλογοι είναι ο κόσμος τους, σε αντίθεση με εταιρείες κολοσσούς, τράπεζες, που έχουν διαλύσει, γιατί ανήκουν σε μετόχους, διευθυντές», τόνισε.
«Η ΑΕΚ Αθηνών αποτελεί παράδειγμα, αφού υποβιβάστηκε λόγω τεράστιων χρεών και επανέρχεται, παίρνοντας περισσότερο κόσμο στα γήπεδα απ’ ό,τι είχε προηγουμένως. Η ΑΕΚ ανήκει στον κόσμο της. Άλλα παραδείγματα είναι η Γιουβέντους, η Φιορεντίνα, η Ρέιντζερς. Άρα, το θετικό είναι ότι το ποδόσφαιρο επιβιώνει», υπογράμμισε.
Όπως επισήμανε, «εμείς έχουμε υποχρέωση ως ποδοσφαιρική Αρχή να προστατέψουμε το ποδόσφαιρο και τα σωματεία μας και να εφαρμόζουμε προστατευτικά μέτρα. Είμαι σίγουρος ότι και το κυπριακό ποδόσφαιρο θα επιβιώσει». Καταλήγοντας αναφέρθηκε στην Αλκή: «Σωματείο με πολύχρονη ιστορία, διαλύθηκε και επανέρχεται με άλλο όνομα. Βεβαίως, ευθύνη μας ως ΚΟΠ και ΟΥΕΦΑ είναι να εφαρμόζουμε κανονισμούς, για να προστατεύουμε τα σωματεία, ώστε να μη φθάσουν στο σημείο της Αλκής ή άλλων ευρωπαϊκών συλλόγων».