Home ΚΥΠΡΟΣ Η απαξίωση ξεφεύγει από τα όρια

Η απαξίωση ξεφεύγει από τα όρια

volley-makario25


Του Μιχάλη Λουκά – GoalNews

Η αισθητά μειωμένη προσέλευση θεατών στα γήπεδα, στους περισσότερους αγώνες τουλάχιστον, στέλνει μήνυμα απαξίωσης στο κυπριακό πρωτάθλημα. Διότι το φαινόμενο των άδειων καθισμάτων δεν περιορίζεται στα πέταλα λόγω της αντίδρασης των συνδέσμων οπαδών των μεγάλων ομάδων μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την κάρτα οπαδού.

Είναι πασιφανές ότι ο φίλαθλος κόσμος γενικότερα έχει αποφασίσει συνειδητά να παρακολουθεί τα περισσότερα παιχνίδια, αν όχι όλα, από την τηλεόραση. Χώρια ότι μια μεγάλη μερίδα δίνει πλέον προτεραιότητα στο θέαμα από τα ισπανικά, τα αγγλικά ή άλλα ευρωπαϊκά ντέρμπι.

Το γεγονός ότι λιγόστεψαν οι επεισοδιακές συμπεριφορές και οι παραπομπές ομάδων στη Δικαστική, εκ του αποτελέσματος δυστυχώς δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμα όσους προέβλεψαν τη μαζική παρουσία οικογενειών στις κερκίδες. Το πρόβλημα βλέπετε είναι πολύ βαθύτερο και εστιάζεται σε επιπλέον τέσσερις βασικούς παράγοντες.

Πρώτο: Στα επακόλουθα της οικονομικής κρίσης. Ο κοσμάκης δεν έχει την ευχέρεια να δίνει κάθε εβδομάδα ένα σεβαστό ποσό για εισιτήριο, βενζίνη και καντίνα.

Δεύτερο: Η ΚΟΠ, οι σύλλογοι και η Πολιτεία σπέρνουν ό,τι θέρισαν. Με τα δύο μέτρα και δύο σταθμά σε τιμωρίες, τις συχνές αλλοιώσεις αποτελεσμάτων από τους διαιτητές, την αντίληψη ότι μια κροτίδα μπορεί ανά πάσα στιγμή να γκρεμίσει μια διοργάνωση, τα ρεζιλίκια με το Εφετείο, τη μη αντίδραση των σωματείων στους καταστροφικούς για το άθλημα πειθαρχικούς κανονισμούς, καθώς και με την κυρίαρχη άποψη ότι ο αστυνομικός έλεγχος είναι πάντα ένα βήμα πίσω από τους χούλιγκαν.

Τρίτο: Το μεταβατικό στάδιο που διανύουν η Ομόνοια και η Ανόρθωση, λόγω της προσήλωσής τους στην οικονομική επιβίωση, όπως και η απογοήτευση που διακατέχει πολλούς οπαδούς της ΑΕΛ. Αρκετός κόσμος έμαθε να ακολουθεί την -όποια- ομάδα του μόνο όταν έχει επιτυχίες.

Τέταρτο: Η απόφαση μεγάλης μερίδας των οπαδών μεγάλων ομάδων να μην πηγαίνουν στα εκτός έδρας παιχνίδια με το σκεπτικό ότι δεν θέλουν να ενισχύουν οικονομικά τους αντιπάλους