Home ΚΥΠΡΟΣ Φοροφυγάδες οι Κύπριοι διαιτητές (Video)

Φοροφυγάδες οι Κύπριοι διαιτητές (Video)

diaititis2


Του Σωκράτη Ιωακείμ / ANTI1

 Επιστολή στον Έφορο Φορολογίας Γιαννάκη Λαζάρου, στην οποία του υποδείκνυε ότι οι Κύπριοι διαιτητές φοροδιαφεύγουν, απέστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Ευρείας κλίμακας φοροδιαφυγή εντόπισε ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης έπειτα από έλεγχο που διενέργησε η υπηρεσία του στα οικονομικά στοιχεία των Κυπρίων διαιτητών οι οποίοι διαιτητεύουν ποδοσφαιρικούς αγώνες του παγκύπριου πρωταθλήματος αλλά και διεθνείς αγώνες.

Πηγές της ελεγκτικής υπηρεσίας τόνισαν στον ΑΝΤ1 ότι από τον έλεγχο που διενεργήθηκε διεφάνηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων διαιτητών δεν δηλώνει τα εισοδήματα από τη διαιτησία ποδοσφαιρικών αγώνων τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, με τη φοροδιαφυγή για κάθε διαιτητή να υπολογίζεται κοντά στις τριάντα χιλιάδες ευρώ το χρόνο.

Κοινωνός της έρευνας της ελεγκτικής υπηρεσίας έγινε και ο Έφορος Φορολογίας Γιαννάκης Λαζάρου ο οποίος έλαβε σχετική επιστολή από το Γενικό Ελεγκτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, ο Έφορος Φορολογίας έστειλε με τη σειρά του επιστολές στους Κύπριους διαιτητές, οι οποίοι καλούνται να προσκομίσουν δικαιολογητικά όσον αφορά τα εισοδήματα που είχαν τα τελευταία επτά χρόνια.

Αρμόδιες πηγές τόνισαν ότι η έρευνα θα επεκταθεί και σε έσοδα που είχαν οι Κύπριοι διαιτητές και από άλλες πηγές πέραν δηλαδή της διαιτησίας.

Με βάση διεθνείς έρευνες στην Κύπρο, οι διαιτητές λαμβάνουν από 980 ευρώ για κάθε αγώνα, 375 οι βοηθοί και 350 ο τέταρτος, ενώ βρίσκονται στην 17η θέση των πιο ακριβοπληρωμένων διαιτητών στην Ευρώπη.

Πιο ακριβοπληρωμένοι είναι οι διαιτητές σε Ισπανία, Ολλανδία, Αγγλία, Γαλλία και Γερμανία όπου η διαιτησία είναι επαγγελματική με συμβόλαια και μπόνους.

Σε ότι αφορά τέλος τις αμοιβές των τεσσάρων Κυπρίων διεθνών διαιτητών υπολογίζονται κοντά στις 3000 ευρώ για κάθε παιχνίδι.

Από πλευράς του Συνδέσμου Διαιτητών, αρμόδιος εκπρόσωπος επιβεβαίωσε στον ΑΝΤ1 την παραλαβή της επιστολής του Εφόρου Φορολογίας.

Οι διαιτητές αποδίδουν το όλο ζήτημα σε παρεξήγηση, καθώς θεωρούσαν ότι το συγκεκριμένο εισόδημα δεν φορολογείται, και δηλώνουν έτοιμοι να συνεργαστούν με το Τμήμα Φορολογίας και να προχωρήσουν σε διακανονισμό για αποπληρωμή των φόρων.