Home ΚΥΠΡΟΣ Χρ. Χριστοφόρου: «Έτοιμος για την πρόκληση της Εθνικής»

Χρ. Χριστοφόρου: «Έτοιμος για την πρόκληση της Εθνικής»

xristoforou3


Ο Χριστάκης Χριστοφόρου παραχώρησε την πρώτη του Συνέντευξη ως προπονητής της Εθνικής Ανδρών στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού ΚΟΠ που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Διαβάστε πιο κάτω αυτούσιο το κείμενο της συνέντευξης του προπονητή της Εθνικής μας:

Ποτέ δεν του άρεσαν τα μεγάλα λόγια. Προτιμούσε τις πράξεις από τις βαρύγδουπες δηλώσεις και υποσχέσεις. Άνθρωπος και προπονητής χαμηλών τόνων, τόσο στη θητεία του στον Απόλλωνα όσο και στη θητεία του στην ΑΕΛ, ο Χριστάκης Χριστοφόρου ασχολείτο πάντα με τη δική του ομάδα και τους δικούς του ποδοσφαιριστές, αποφεύγοντας τις εντάσεις και τις αντιδικίες.

Αυτό,  δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε τώρα που αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της Εθνικής μας ομάδας των Ανδρών.

«Η πρόταση από την Ομοσπονδία για να αναλάβω την Εθνική με τιμά ιδιαίτερα. Ήταν μια πρόταση την οποία δεν μπορούσα να αρνηθώ. Νιώθω περήφανος που θα έχω την ευκαιρία να είμαι στον πάγκο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος και θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να πετύχω στο έργο μου.

Νιώθω έτοιμος για την πρόκληση της Εθνικής Ανδρών. Η Εθνική είναι η ομάδα όλων μας και πέραν της τιμής να είμαι προπονητής αυτής της ομάδας, αντιλαμβάνομαι και την ευθύνη που συνεπάγεται», είναι η πρώτη τοποθέτηση του κ. Χριστοφόρου στην συνέντευξη του στο περιοδικό της ΚΟΠ, για να προσθέσει:

«Ασφαλώς γνωρίζω τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε και οι οποίες προέρχονται κυρίως από το επίπεδο των αντιπάλων μας στα προκριματικά του Μουντιάλ του 2018, όμως, έχω εμπιστοσύνη στην ομάδα.

Έχουμε καλούς ποδοσφαιριστές και θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό. Γνωρίζω ποια ομάδα αναλαμβάνω, πάντα παρακολουθούσα την Εθνική μας ομάδα ενώ έχω συνεργαστεί και με αρκετούς ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στην Εθνική. Γνωρίζω τις ικανότητες του κάθε ποδοσφαιριστή ξεχωριστά και αυτό είναι κάτι που θα με βοηθήσει στο έργο μου».

Μπορεί ο επόμενος αγώνας της Εθνικής να είναι το Μάρτιο, όμως ο κ. Χριστοφόρου έχει ήδη πιάσει δουλειά. Ξεκίνησε τις προσωπικές επαφές με τους συνεργάτες του, με ανθρώπους είναι κοντά και εργάζονται στις Εθνικές, με τους ποδοσφαιριστές και με όλους όσους μπορούν να τον βοηθήσουν στο έργο του.

«Θα προσπαθήσω να ενημερωθώ για τα πάντα. Για οργανωτικά θέματα, για τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας, για το πρόγραμμα που ακολουθούσε η Εθνική. Ευτυχώς υπάρχει χρόνος, όμως είναι πολλά που πρέπει να γίνουν στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τους αγώνες. Θα αξιοποιήσουμε αυτό τον χρόνο όσο πιο παραγωγικά γίνεται, για να είμαστε έτοιμοι όταν πρέπει. Ακόμη και η πιο μικρή λεπτομέρεια παίζει το δικό της ρόλο σε αυτό το επίπεδο.

Επίσης, είναι σημαντικό να έχουμε καλή συνεργασία με τους προπονητές των ομάδων που τροφοδοτούν με παίκτες την Εθνική ομάδα αλλά και με τους προπονητής των μικρότερων Εθνικών γιατί, στις ομάδες αυτές δημιουργούνται οι διεθνείς της επόμενης μέρας».

Είναι ακόμη νωπές οι μνήμες από τη μεγάλη προσπάθεια της Εθνικής Ανδρών τον περασμένο Οκτώβριο, όταν έφτασε σε ένα παιχνίδι, αυτό με τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, να διεκδικεί την τρίτη θέση στον όμιλο της στα προκριματικά του EURO 2016. Ασφαλώς τον αγώνα αυτό αλλά και γενικότερα την πορεία της Εθνικής μας την γνωρίζει και την έχει παρακολουθήσει και ο κ. Χριστοφόρου.

«Σίγουρα θα κρατήσουμε τα θετικά στοιχεία που είδαμε όλοι να έχει η Εθνική στην προηγούμενη διοργάνωση. Είδαμε ποδοσφαιριστές να έχουν πάθος, να έχουν θέληση να αγωνιστούν στην Εθνική, είδαμε τον κόσμο να αγκαλιάζει την προσπάθεια και θα πρέπει όλα αυτά να τα έχουμε και στους επόμενους αγώνες.

Από εκεί και πέρα, θα προσπαθούμε να βελτιώνουμε την ομάδα εκεί που κατά την άποψη μου χρίζει βελτίωσης. Είναι λογικό ο κάθε προπονητής να έχει τη δική του φιλοσοφία.Να αντιλαμβάνεται κάποια πράγματα διαφορετικά από κάποιον άλλον προπονητή, χωρίς να μπαίνουμε στη διαδικασία να λέμε ποιο ήταν σωστό και ποιο λάθος. Άλλωστε, στο ποδόσφαιρο πολλά πράγματα είναι υποκειμενικά, δεν είναι άσπρο ή μαύρο.

Επαναλαμβάνω ότι θα προσπαθήσουμε ως ομάδα να κρατήσουμε τα θετικά στοιχεία της προηγούμενης προσπάθειας και να βελτιωθούμε εκεί που μπορούμε.

Για παράδειγμα, χωρίς να μπαίνουμε προς το παρών σε λεπτομέρειες, θα πρέπει να δούμε γιατί δεν κατάφερε η ομάδα μας να αξιοποιήσει την έδρα της και αυτό είναι ένα στοιχείο πάνω στο οποίο θα δουλέψουμε».

Ποιους στόχους όμως μπορεί να έχει η Εθνική μας στα προκριματικά του Μουντιάλ του 2018;

«Δεν είναι καθόλου εύκολο να οριοθετούμε στόχους σε μια διοργάνωση στην οποία θα παίξουμε με ομάδες όπως το Βέλγιο που αυτή την στιγμή είναι νούμερο 1 στην κατάταξη της FIFA ή τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, ή την Ελλάδα η οποία μπορεί να προέρχεται από άσχημα αποτελέσματα, όμως είναι θέμα χρόνου να ανακάμψει.

Ας μην ξεχνάμε πως την πρόκριση την παίρνει από τον όμιλο μόνο η πρώτη ομάδα. Είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα από τα προκριματικά του EURO 2016 όπου προκρίθηκαν δύο ομάδες και η 3η έπαιξε μπαράζ.

Άρα, οι στόχοι πρέπει να ρεαλιστικοί και ανάλογοι της διοργάνωσης στην οποία συμμετέχουμε. Ο πρώτος στόχος είναι να είμαστε ανταγωνιστικοί σε όλους τους αγώνες, διεκδικώντας ότι καλύτερο μπορούμε από κάθε αγώνα. Όμως, αυτά θα μπορούμε να τα συζητήσουμε περισσότερο όταν πλησιάσουν και επίσημες υποχρεώσεις μας».

Μεγάλο ενδιαφέρον προκαλεί κάθε φορά που έχουμε νέο προπονητή στην Εθνική Ανδρών, ποια φιλοσοφία θα ακολουθήσει όσον αφορά τις κλήσεις των ποδοσφαιριστών. Το μήνυμα του Χριστάκη Χριστοφόρου προς τους ποδοσφαιριστές για το θέμα αυτό, είναι ξεκάθαρο:

«Η πόρτα της Εθνικής είναι ανοικτή για όλους που μπορούν να την βοηθήσουν. Όποιος αξίζει, θα είναι στην κλήση. Αυτό που θα λαμβάνω υπόψη είναι την ποιότητα, την ικανότητα και τη θέληση του κάθε ποδοσφαιριστή να είναι στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και όχι την ηλικία του.

Όσοι κρίνω πως μπορούν να βοηθήσουν, θα αξιοποιηθούν. Έχουμε καλό υλικό που αποτελείται από νεαρούς ποδοσφαιριστές που έχουν πολύ μέλλον στην ομάδα, όμως δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε τους πιο μεγάλους σε ηλικία ποδοσφαιριστές την εμπειρία των οποίων χρειαζόμαστε».