Home ΚΥΠΡΟΣ Καταπέλτης οι βουλευτές κατά της ΚΟΠ

Καταπέλτης οι βουλευτές κατά της ΚΟΠ


Καταπέλτης προς την ΚΟΠ τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετά από τη συνεδρία της επιτροπής, στη Βουλή, το πρωί της Δευτέρας 13 Ιανουαρίου 2020.

Η συνεδρία, με θέμα «Άνιση μεταχείριση σε βάρος των ποδοσφαιριστριών της Εθνικής Κύπρου», συγκλήθηκε μετά από αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κα. Σκεύη Κουκουμά, κα. Ελένη Μαύρου και κα. Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Στη συνεδρία προσκλήθηκαν και παρευρέθηκαν στη Βουλή ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών (ΠΑ.Σ.Π.), ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού (ΚΟΑ), η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) και αντιπροσωπεία της Εθνικής Γυναικών Ποδοσφαίρου.

Θυμίζουμε ότι οι ποδοσφαιρίστριες είχαν θίξει το θέμα του ημερήσιου επιδόματος (κι όχι του μισθού), που είναι σημαντικά μικρότερο από το αντίστοιχο των ανδρών αλλά και το γεγονός ότι δεν τους δόθηκε κατάλληλος ρουχισμός (μεταχειρισμένα ρούχα, παντελονάκια μεγαλύτερα σε μέγεθος χωρίς λουράκι και έλλειψη ισοθερμικών κολάν) ενώ τους απαγόρευσαν την ανταλλαγή φανέλας.

Καταπέλτης οι βουλευτές

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ κα. Ελένη Μαύρου, ήταν έντονη: «Με το χειρισμό της η ΚΟΠ αποδεικνύει ότι προβλήματα φυλετικών διακρίσεων υπάρχουν ριζωμένα σε πολλούς θεσμούς του κράτους».

Η κα. Αννίτα Δημητρίου, βουλευτής του ΔΗΣΥ, προς τον κ. Σάββα Κωνσταντίνου, εκ των εκπροσώπων της ΚΟΠ, ρώτησε: «Πόσο ήταν το ημερήσιο επίδομα σε αποστολή στο εξωτερικό μέχρι σήμερα;». Με το άκουσμα της απάντησης για 20 ευρώ, η κ. Δημητρίου είπε χαριτολογώντας: «Ένα σάντουιτς κι ένα αναψυκτικό δηλαδή». Συνεχίζοντας η κα. Δημητρίου, τόνισε ότι είναι «ευτελές και προσβλητικό το ποσό των οδοιπορικών», ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη η ΚΟΠ να ξεκαθαρίσει το σκηνικό για τη διανομή των κονδυλίων της UEFA και της FIFA για το γυναικείο ποδόσφαιρο. Ακολούθως, έθιξε και το θέμα των αναπάντητων επιστολών του ΠΑ.Σ.Π. προς την ΚΟΠ.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ κ. Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ήταν έντονη προς την ΚΟΠ, λέγοντας: «Καταδέχεστε ως ομοσπονδία να έχουμε αθλητές μας σε αποστολή στο εξωτερικό με 75 ευρώ στη τσέπη; Είναι κατάντια!».

Στη δική της παρέμβαση, η βουλευτής του ΑΚΕΛ κα. Ειρήνη Χαραλαμπίδου, είπε: «Είτε θα τις στέλνετε αξιοπρεπώς (σ.σ. τις διεθνείς ποδοσφαιρίστριες σε αποστολές στο εξωτερικό), είτε τολμήστε και βγείτε και πείτε ‘κομμένο το γυναικείο ποδόσφαιρο’».

Από την πλευρά της, η Επίτροπος ισότητας των φύλων κα. Ιωσηφίνα Αντωνίου, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει μορφή διάκρισης και εισηγήθηκε την αλλαγή των κανονισμών λέγοντας: «Το allowance (σ.σ. επίδομα) στο εξωτερικό γιατί να είναι διαφορετικό σε άνδρες και γυναίκες; Είναι πιο ακριβή η ζωή στο εξωτερικό για ένα άνδρα από μια γυναίκα; Είναι μορφή διάκρισης».

Η κα. Σκεύη Κουκουμά, βουλευτής του ΑΚΕΛ, αναφέρθηκε στην απουσία του προέδρου της ΚΟΠ, ο οποίος είχε κληθεί στη συνεδρία και ζήτησε διευκρινήσεις τόσο για τα κονδύλια που διαχειρίζεται η ΚΟΠ για το Γυναικείο ποδόσφαιρο όσο και για τα όσα ανέφεραν οι διεθνείς ποδοσφαιρίστριες τα οποία χαρακτήρισε απαράδεκτο να συμβαίνουν.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π. κ. Σπύρος Νεοφυτίδης, τόνισε: «Οι γυναίκες ποδοσφαιρίστριες δεν διεκδικούν τίποτα περισσότερο από ότι δικαιούνται με βάση τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της χώρας μας. Να απολαμβάνουν δηλαδή τα ίδια ακριβώς δικαιώματα με τους άνδρες συναδέλφους τους. Θα έπρεπε όλοι να στέκονταν δίπλα από τις ποδοσφαιρίστριες και να στηρίζουμε το τίμιο τους αίτημα. Όμως δυστυχώς βλέπουμε τον τελευταίο καιρό μια πολεμική προσπάθεια απέναντι τους, η οποία μας ξαφνιάζει και προβληματίζει, τόσο εμάς, όσο και την FIFPro, η οποία παρακολουθεί στενά την υπόθεση. Όσο αφορά την δικαιολογία της έλλειψης κονδυλίων από την ΚΟΠ έχω ήδη καταθέσει στην επιτροπή στοιχεία που δείχνουν ότι η ΚΟΠ έλαβε 11,1 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα HatTrick της UEFA και από το FIFA Forward θα λάβει ακόμη 6 εκατομμύρια δολάρια».

Η επιτροπή ζήτησε με το τέλος της διαδικασίας, να γίνουν οι αλλαγές που απαιτούνται από την ΚΟΠ και σε επερχόμενη νέα συνάντηση, θα ενημερωθούν από την Ομοσπονδία για τις αποφάσεις που θα έχει πάρει.