Home ΚΥΠΡΟΣ Οι 21 εισηγήσεις του ΑΚΕΛ για ενιαία νομοθεσία για τα αθλητικά δρώμενα…

Οι 21 εισηγήσεις του ΑΚΕΛ για ενιαία νομοθεσία για τα αθλητικά δρώμενα…


Στη δημοσιότητα τις 21 εισηγήσεις του ΑΚΕΛ για την ανάγκη ύπαρξης ενιαίας νομοθεσίας για τα αθλητικά δρώμενα στην Κύπρο, έδωσε σήμερα ο ΓΓ του κόμματος, Άντρος Κυπριανού, ο οποίος είπε θα αποσταλούν σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και πρωτίστως στον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι αύριο θα παραστεί ο ίδιος προσωπικά στη σύσκεψη του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά την οποία όπως είπε, θα θέσει και ενώπιον του τις εισηγήσεις αυτές.

Εξάλλου, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην έρευνα του δημοσιογράφου της ισπανικής εφημερίδας El Confidencial, Χοσέ Μαρία Όλμο, για το πρόβλημα των στημένων αγώνων στην Κύπρο, διερωτώμενος για μια ακόμα φορά, γιατί δεν ενημερώθηκε ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, όπως λέει ο ίδιος.

«Δεν έχουμε καμιά απολύτως αμφιβολία ότι ενημερώθηκε ο κ. Νικολάου»

«Επειδή ξέρουμε πως λειτουργούσε ο κ. Νικολάου δεν έχουμε καμιά απολύτως αμφιβολία ότι ενημερώθηκε. Αλλά ρωτούμε. Εάν και εφόσον διατείνονται ότι δεν τον ενημέρωσαν τον κ. Νικολάου,  γιατί δεν μας λένε ποιος είχε την ευθύνη να τον ενημερώσει και γιατί δεν ενημέρωσε. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη γι’ αυτό το οποίο έγινε;», συνέχισε ο κ. Κυπριανού.

Για την υπόθεση των Αντρέα Κωνσταντίνου και Δημήτρη Μασιά, οι οποίοι παραπέμφθηκαν σε δίκη σύμφωνα με απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το κόμμα του θεωρεί πως αυτό που έγινε με τον κ. Μασιά και τον κ. Κωνσταντίνου «είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου», για να προσθέσει πως «το παγόβουνο είναι τεράστιο και είναι πολύ πιο μεγάλο από τις διαστάσεις που έχει πάρει η υπόθεση Μασιά και Κωνσταντίνου».

Όπως είπε «ο Ισπανός δημοσιογράφος ήταν σαφής για το τι συμβαίνει στην Κύπρο και ότι καθορίζεται με αποφάσεις κάποιων ποιος θα είναι ο πρωταθλητής, ποιος θα πάει Ευρώπη», για να προσθέσει πως «αυτά τα πράγματα πρέπει να τελειώσουν, γιατί μας προσβάλλουν, μας δυσφημίζουν στο εξωτερικό και μας προσβάλλουν και ως ανθρώπους».

«Πρέπει να τελειώνουμε και για να τελειώνουμε πρέπει να ξεκαθαρίσουν πλήρως τα πράγματα. Εμείς δεν πρόκειται να δώσουμε άλλοθι σε κανένα ο οποίος δεν θα κάνει σωστά τη δουλειά του», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Εισηγήσεις ΑΚΕΛ για τη διαμόρφωσης ενιαίας αθλητικής νομοθεσίας

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρει ότι οι εισηγήσεις που έχει επεξεργαστεί το κόμμα του αφορούν στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, στον επαγγελματικός αθλητισμός – αθλητικές /ποδοσφαιρικές εταιρείες, στην αναγνώριση σωματείων και ομοσπονδιών, στην αντιμετώπιση ύποπτων αγώνων και χειραγώγησης αποτελεσμάτων και στα κωλύματα και ασυμβίβαστα στις διοικήσεις.

Επίσης, σημείωσε ότι οι εισηγήσεις περιλαμβάνουν θέματα που αφορούν τους αθλητές, τον ανεξάρτητο ελεγκτικό μηχανισμό, τη  λειτουργία Ανώτατης Δικαστικής Επιτροπή, θέματα ντόπινγκ και αντιντόπινγκ, τη βία στους αθλητικούς χώρους, ιδιωτικές σχολές – Γυμναστήρια, κώδικες / Επιτροπές Δεοντολογίας, αθλητισμό των Α.μ.Ε.Α, το Κέντρο Αθλητικής Έρευνας και Τεχνολογίας, ρύθμιση θεμάτων ασφάλειας και αδειοδότηση αθλητικών χώρων και ρύθμιση θεμάτων στοιχηματισμού στον αθλητισμό σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων.

Επιπλέον, οι εισηγήσεις αφορούν στη ρύθμιση θεμάτων μαζικού – κοινωνικού αθλητισμού σε συνεργασία με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στη ρύθμιση θεμάτων προπονητών και απαιτούμενων προσόντων, στη ρύθμιση θεμάτων εθνικών προπονητών και διαδικασίες πρόσληψης και στη ρύθμιση θεμάτων αστυνόμευσης αθλητικών εκδηλώσεων.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε την πεποίθηση πως η πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης αθλητικής νομοθεσίας πρέπει να αναληφθεί από την Κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι «για την επίτευξη αυτού του στόχου μπορεί να αξιοποιηθεί η εμπειρία άλλων χωρών που είναι πολύ προηγμένες στο συγκεκριμένο τομέα».

«Το προσχέδιο της κυβερνητικής πρότασης πρέπει να συζητηθεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και σε ότι μας αφορά είμαστε στη διάθεση τους για περαιτέρω ανταλλαγή απόψεων», σημείωσε.

«Μοναδική ευκαιρία οι εισηγήσεις να καθαρίσει ο στάβλος του Αυγεία»

Απαντώντας σε ερώτηση εάν είναι αισιόδοξος με τις εισηγήσεις που θέτει το κόμμα του, ο κ. Κυπριανού είπε: «Αν κρίνουμε από την προϊστορία κανένας δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος. Έχουμε πολλές ανησυχίες και πολλές επιφυλάξεις. Θα πιέσουμε και δεν πρόκειται να αφήσουμε τα πράγματα έτσι».

Είπε πως «είναι μοναδική ευκαιρία που προσφέρεται, ώστε να καθαρίσει ο στάβλος του Αυγεία», συμπληρώνοντας ότι «η διαφορά είναι πως  εκείνοι έχουν την ευθύνη και τη δυνατότητα να πάρουν αποφάσεις και εμείς θα πιέσουμε».

«Καθυστερήσαμε πολύ να ρυθμίσουμε νομοθετικά την αθλητική δραστηριότητα», είπε ο Β. Γεωργίου

Ο Καθηγητής Αθλητικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Βάσος Γεωργίου, προέβη σε  λεπτομερή ανάλυση των εισηγήσεων του ΑΚΕΛ, σημειώνοντας ότι «καθυστερήσαμε πολύ στο να ρυθμίσουμε νομοθετικά την αθλητική δραστηριότητα και κυρίως τον επαγγελματικό αθλητισμό».

Όπως είπε «μετά από την σοβαρότατη αλλοίωση των αποτελεσμάτων πολλών αγώνων από την ανεπαρκή ή και σκόπιμη διαιτησία, μετά τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για την ανάγκη να καθαρίσει ο στάβλος του Αυγεία από διεφθαρμένους διαιτητές και παράγοντες, μετά την βροχή των κόκκινων φακέλων, τις συλλήψεις και την προσαγωγή σε δίκη διαιτητή και παράγοντα και το δημοσίευμα από την Ισπανία, που μας πληροφόρησε για υπόθεση γνωστή στις κυπριακές αρχές από το 2019, που θίγουν καίρια την αξιοπιστία των πρωταθλημάτων μας και σείουν συθέμελα το ποδοσφαιρικό μας οικοδόμημα, η ανάγκη λήψης δραστικών μέτρων και θέσπισης ολοκληρωμένης αθλητικής νομοθεσίας είναι κάτι περισσότερο από επιτακτική».

Ανέφερε πως «είναι επιτακτική η ανάγκη να διασφαλιστεί στο μέτρο του δυνατού το τίμιο παιγνίδι, κάτι που πιστεύω θα ήθελε ο κάθε σωστός άνθρωπος και φίλαθλος και γενικότερα η μεγάλη πλειοψηφία των αθλητικών παραγόντων», για να σημειώσει ότι «χρειαζόμαστε ένα νόμο που να θέσει το πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας των αθλητικών εταιρειών, τον έλεγχο τους, τα ασυμβίβαστα, τον περιορισμό των θητειών στις ομοσπονδίες, όπως δηλαδή ήταν και πριν χρόνια στην ΚΟΠ, τη ρύθμιση της στοιχηματικής δραστηριότητας, ώστε να έχει λόγο και η Πολιτεία και η Ομοσπονδία στο ποια παιγνίδια μπορούν να συμπεριληφθούν και με βάση ποιες οικονομικές προϋποθέσεις, την ηλεκτρονική αναμετάδοση και διανομή αγώνων και τη διαχείριση τηλεοπτικών αναμεταδόσεων».

Εξέφρασε την ελπίδα η Πολιτεία «να προχωρήσει στη συνολική νομοθετική ρύθμιση της αθλητικής δραστηριότητας στην Κύπρο, χωρίς να συναντήσει ως πρόφαση το αυτοδιοίκητο», θέτοντας τις γνώσεις και τις εμπειρίες του στη διάθεσή της.

ΚΥΠΕ