Home TOP NEWS Σε ισχύ τα νέα μέτρα από σήμερα – Όλα όσα πρέπει να...

Σε ισχύ τα νέα μέτρα από σήμερα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Νέα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ από τις 6 το πρωί της Τρίτης 31/3 μετά και το νέο διάταγμα που έκδωσε χθες ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.


Συγκεκριμένα από σήμερα μεταξύ άλλων απαγορεύεται η παρουσία προσώπων σε οποιαδήποτε οικία πέραν των μόνιμα σε αυτήν διαμενόντων προσώπων. 

Σημειώνεται ότι βάσει του διατάγματος επιτρέπεται η παρουσία ανήλικων παιδιών πέραν των διαμενόντων στον οικία καθώς και επίσκεψη σε οικία για σκοπούς υποβοήθησης προσώπων τα οποία αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν.

Όπως πληροφορείται η Offsite από αστυνομικές πηγές η κατοικία του κάθε πολίτη δεν μπορεί να παραβιαστεί, βάσει του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Αυτό  θα έχει ως αποτέλεσμα η αστυνομία να μπορεί να εισέλθει εντός σπιτιών είτε με δικαστικό ένταλμα, είτε με την συγκατάθεση του ιδιοκτήτη όπως ισχύει άλλωστε και σήμερα.

Μάλιστα όπως τονίστηκε στην Offsite μέλη της δύναμης θα φτάνουν σε σπίτια για τα οποία θα υπάρχει εύλογη υποψία για παραβίαση του διατάγματος και να ζητούν από τον ιδιοκτήτη να προχωρήσουν σε έλεγχο και σε περίπτωση άρνησής του θα παραμένουν έξω από την οικία, μέχρι να εξασφαλίσουν ένταλμα έρευνας. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν αποκλείεται όταν οι καταγγελίες είναι πολύ σοβαρές η αστυνομία να πηγαίνει απευθείας σε οικίες με το ένταλμα σύλληψης.

Παράλληλα από σήμερα απαγορεύεται η μετακίνηση προσώπων από τις 9.00 μ.μ.. μέχρι τις 06.00 π.μ., πλην όσων κατέχουν το έντυπο Βεβαίωσης Κυκλοφορίας Εργαζομένου, (Έντυπο Α), το οποίο πιστοποιεί την αναγκαιότητα της μετακίνησης κατά τις πιο πάνω ώρες.

Αλλαγές υπάρχουν και στην χρήση της κατ΄ εξαίρεση μετακίνησης προσώπων, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Εντύπου Β, περιορίζεται σε μια μόνο φορά την ημέρα, με εξασφάλιση άδειας μέσω της αποστολής μηνύματος SMS στον αριθμό 8998 . Έγγραφο δήλωση κατ΄ εξαίρεση μετακίνησης προσώπων που εμπίπτουν στις πρόνοιες του Εντύπου Β, χρησιμοποιείται μόνο από πρόσωπα άνω των 65 ετών, ενώ αυξήθηκε και το πρόστιμο για παραβάτες από 150 σε 300 ευρώ.

Από τον πιο πάνω περιορισμό εξαιρείται η μετακίνηση για σκοπούς αδήριτης ανάγκης, όπως η μετάβαση σε φαρμακείο ή για αιμοδοσία ή επίσκεψη σε γιατρό ή διακίνηση για παροχή βοήθειας σε άτομα που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή που οφείλουν να αυτοπροστατευθούν ή βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό ή/και σε χώρους υποχρεωτικού περιορισμού ή/και η μεταφορά οπλίτη από και προς το στρατόπεδο.

Κλειστές οι υπεραγορές την Κυριακή

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το χθεσινό διάταγμα όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου τροφίμων και ποτών παραμένουν κλειστές κάθε Κυριακή.

Της απαγόρευσης εξαιρούνται τα περίπτερα, νοουμένου ότι δεν εμπορεύονται προϊόντα επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου τροφίμων και ποτών, των οποίων η λειτουργία αναστέλλεται κάθε Κυριακή.

Πηγή: offsite.com