Τώρα θα ξεκινήσει να αυξάνεται ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων του κορωνοϊού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Διευθύντρια του Τμήματος Μοριακής Ιολογίας του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής (ΙΝΓΚ) Δρ Χριστίνα Χριστοδούλου, σημειώνοντας ότι τα δείγματα που δέχεται το ΙΝΚΓ προς εξέταση έχουν συνεχή ροή καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας από όλες τις επαρχίες και δεν μπορεί να δοθεί ακριβής αριθμός.
«Ναι τώρα θα ξεκινήσει να αυξάνεται ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού», είπε η Δρ Χριστοδούλου σημειώνοντας ότι «σίγουρα θα υπάρξουν και άλλα επιβεβαιωμένα»
«Στην αρχή ήμασταν σε εκείνη την περίοδο που ο ιός δεν είχε εισέλθει στην Κύπρο, ήταν εκτός κυπριακού πληθυσμού και ουσιαστικά εμείς ως επιστήμονες τον περιμέναμε να έρθει από το εξωτερικό, δηλαδή να έρθει μέσω κάποιων ανθρώπων, είτε Κύπριων είτε ξένων που για διάφορους λόγους έρχονται στο νησί. Από την στιγμή που εισήλθε, είναι αναπόφευκτο ότι θα υπάρξουν κι άλλα θετικά κρούσματα», πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, συνεχής είναι η ροή των δειγμάτων που καταφθάνουν το πρωί στο Ινστιτούτο από όλες τις επαρχίες.
«Έρχονται συνέχεια από την Λεμεσό και Λευκωσία. Χθες είχαμε μικρό αριθμό δειγμάτων και από τη Λάρνακα. Ό,τι έρθει παίρνει τη σειρά του και ξεκινά και γίνεται. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μείνει δείγμα εκτός. Χθες κάμαμε 270 δείγματα, πιστεύω ότι σήμερα θα έχουμε περισσότερα. Ανάλογα με τη ροή των δειγμάτων ανταποκρινόμαστε», πρόσθεσε.
Ερωτηθείσα σχετικά, είπε πως υπάρχει το προσωπικό και ο εξοπλισμός. «Προλαβαίνει το προσωπικό, έχουν δημιουργηθεί βάρδιες. Το προσωπικό βασικά, είναι όλο το Ινστιτούτο που συμμετέχει αυτή την στιγμή. Όλος ο κόσμος ξέρει να δουλέψει τις τεχνικές μοριακής βιολογίας», σημείωσε.
Η Δρ Χριστοδούλου είπε πως «είμαστε σε άμεση επαφή με την Επιδημιολογική ομάδα του Υπουργείου Υγείας, τους ανθρώπους που δουλεύουν στον έλεγχο της λοίμωξης. Όλη μέρα συνεννοούμαστε ποια είναι τα επείγοντα από κάποια άλλα και αλλάζουμε συνέχεια τη σειρά εξέτασης».
Εξέφρασε παράλληλα τη θλίψη της, για πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι το ΙΝΓΚ αρνήθηκε να πάρει δείγματα προς εξέταση ή δεν εξέτασε κάποια δείγματα.
«Υπάρχει πάρα πολλή δουλειά. Θέλουμε συνεργασία και συμπαράσταση και όχι να διαρρέουν αυτού του είδους οι πληροφορίες. Υπάρχουν άνθρωποι στο Ινστιτούτο που εργάζονται νυχθημερόν κι είναι κρίμα», δήλωσε.