Home ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΙΔΕΣ; Ούτε τραπέζια ούτε συναθροίσεις το Πάσχα

Ούτε τραπέζια ούτε συναθροίσεις το Πάσχα


Αποτίμηση της μέχρι στιγμής πορείας του κορωνοϊού στην χώρα μας κάνει μέσω της Cyprus Times ο Δρ. Λεόντιος Κωστρίκης, Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Περάσαμε την κορυφή… Βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο… αλλά!

Μιλώντας στην Cyprus Times ο Δρ.Κωστρίκης επισημαίνει ότι αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο, ενώ τόνισε την σημασία της τήρησης των μέτρων και για το επόμενο κρίσιμο διάστημα.

«Πάμε καλά, υπάρχουν συνεχείς μειώσεις τις τελευταίες 6 ημέρες που εγώ εκτιμώ ότι η πορεία αυτή δεν είναι τυχαία και συμβαδίζουν με τις εκτιμήσεις μας ότι πάμε σε σωστό δρόμο αν ακολουθηθεί και συνεχίσει αυτή η πορεία. Από την 1η Απριλίου και μετά φαίνεται ότι περάσαμε την κορυφή και έχουμε μία κάθοδο» είπε.

Σύμφωνα με τον Δρ.Κωστρίκη η Κυβέρνηση της Κύπρου ακολούθησε πιστά τις οδηγίες των επιστημόνων κάτι που έφερε και τα αποτελέσματα που έχουμε σήμερα.

«Ένα σημαντικό στοιχείο της επιτυχίας είναι ότι οι πολιτικοί εισακούνε τις απόψεις των επιστημόνων, την ώρα που βλέπουμε ότι στην Αμερική οι πολιτικοί δεν ακούνε και τόσο τους επιστήμονες. Ένα μεγάλος λόγος της επιτυχίας των αριθμών είναι λόγω των περιορισμών και ότι η Κυβέρνηση εισακούει άμεσα τις οδηγίες των επιστημών».

«Αυτό που θέλω να τονίσω, είναι πως ότι προτείναμε στην Κυβέρνηση το έκανε. Δώσαμε σωστές συμβουλές πιστεύω. Ενώ στην Αγγλία για παράδειγμα βλέπουμε εκ του αποτελέσματος ότι οι αρχικές επιστημονικές συμβουλές, ήταν λανθασμένες».

Καμία χαλάρωση… Όχι τραπέζια και συναθροίσεις το Πάσχα

Όπως τόνισε ο Δρ.Κωστρίκης οι επόμενες ημέρες είναι ακόμη πιο σημαντικές ενώ κάλεσε το κοινό να κάνει υπομονή και να τηρεί όλα τα μέτρα.

«Είναι εξαιρετικής σημασίας η συνεργασία όλων, αυτά είναι τα αποτελέσματα του περιορισμού και των αποστάσεων και όπως έχω πει ο δρόμος είναι μακρύς. Δεν συστήνεται καμία απολύτως χαλάρωση» αναφέρει.

Ερωτηθείς για τα μέτρα και για το ότι αυτά θα συνεχιστούν μέχρι και το τέλος Απριλίου μετά και την περίοδος του Πάσχα, ο Δρ.Κωστρίκης υπογράμμισε ότι «ο κόσμος πρέπει να κάνει υπομονή και να μείνει στα σπίτια του. Το Πάσχα πρέπει όλοι να το κάνουν με την οικογένεια αυστηρά στο σπίτι τους και να μην υπάρξει καμία συνάθροιση, η οποία θα είναι καταστροφική. Ούτε τραπέζια με συγγενείς, ούτε συναθροίσεις, αλλιώς η εβδομάδα των Παθών θα συνεχιστεί».

Σήμερα, όπως πρόσθεσε ο Δρ.Κωστρίκης αναμένεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα επεκτείνει τα μέτρα μέχρι το τέλος Απριλίου, «θα εκπλαγώ» είπε, εάν έχουμε κάτι άλλο.