Home ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΙΔΕΣ; «Θέμα ημερών να ξεφύγει ο έλεγχος… Οι εργοδότες να λάβουν μέτρα»

«Θέμα ημερών να ξεφύγει ο έλεγχος… Οι εργοδότες να λάβουν μέτρα»


Ο Δρ.Κωνσταντίνος Τσιούτης μίλησε στην ιστοσελίδα Cyprus Times για τα νέα μέτρα σε Λευκωσία και Λεμεσό.

Θορύβησε για άλλη μία φορά ο αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφηκε την Δευτέρα και αφορούσε 41 νέα περιστατικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία πρόκειται για τον 2ο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων που καταγράφηκε σε μία ημέρα στη Κύπρο, από την έναρξη της πανδημίας.

Κληθείς να τοποθετηθεί στη Cyprus Times ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας του European University Cyprus Δρ.Κωνσταντίνος Τσιούτης, επισημαίνει ότι ήταν αναμενόμενα τα μέτρα σε Λευκωσία και Λεμεσό, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτά να επεκταθούν παγκύπρια.

«Περιμέναμε ότι μετά τη Λάρνακα θα είχαμε πρόβλημα και με άλλες επαρχίες και αυτό επιβεβαιώνεται και πιθανόν εκτός από τα μέτρα στις πιο μεγάλες επαρχίες Λευκωσίας- Λεμεσού που ήδη έχουν ληφθεί να δούμε και σε άλλες επαρχίες».

Ερωτηθείς, εάν έχει πλέον χαθεί ο έλεγχος της κατάστασης δεδομένου ότι βλέπουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων και σταθερά αυξημένες λοιμώξεις στη κοινότητα, ξεκαθαρίζει ότι «το να χάσεις τον έλεγχο σημαίνει να μην προλαβαίνεις την ιχνηλατήση ή να έχουμε πολλά αγνώστου πηγής κρούσματα ή πολλές νοσηλείες, αυτά δεν παρατηρούνται ακόμη».

Ωστόσο εξηγεί ότι «αν και ακόμη είμαστε σ’ ένα αρχικό στάδιο φαίνεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα ότι αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση, είναι θέμα ημερών πλέον να ξεφύγει ο έλεγχος».

SOS για εργασιακό και οικογενειακό περιβάλλον…

Όπως σημειώνει το μέλος της επιστημονικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας, συνεχίζουμε να έχουμε πολλαπλές εστίες οι οποίες οφείλονται κυρίως σε εργασιακό και οικογενειακό περιβάλλον.

«Για παράδειγμα είδαμε να έχουμε κάποια cluster μεγάλα όπως αυτό με τους φοιτητές στη Λεμεσό που αφορά εργασιακό περιβάλλον». Επίσης, «κάποια μέτρα στον εργασιακό χώρο, είτε δεν τηρούνται, είτε θα πρέπει να ληφθούν πιο αυστηρά».

Κληθείς να απαντήσει στο κατά πόσον θα πρέπει πλέον τα μέτρα να ενταθούν στο εργασιακό περιβάλλον ή αν γίνονται σκέψεις προς αυτή την κατεύθυνση, τονίζει ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάποια πρόθεση από πλευράς Κυβέρνησης, ώστε να επηρεαστεί η λειτουργία του επιχειρηματικού τομέα και της οικονομίας.

«Θα πρέπει ο κάθε ιδιοκτήτης επιχείρησης από μόνος του να θέσει και ο ίδιος κάποια μέτρα, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των εργαζομένων και να περιορίζεται η μετάδοση», όπως σημειώνει.

Κάποια μέτρα σύμφωνα με τον Δρ. Τσιούτη που μπορούν να ληφθούν, είναι η ομαδοποίηση του προσωπικού, ο διαχωρισμός σε χώρους, να μην γίνονται κοινά διαλλείματα και να υπάρχει εργασία από το σπίτι όσο γίνεται.

«Έρχεται αλλιώτικος και επικίνδυνος χειμώνας… Αλλάζει η καθημερινότητα»

Όπως υπογραμμίζει ο Καθηγητής, ο χειμώνας θεωρείται «επικίνδυνη» εποχή, γιατί ο κόσμος θα κλειστεί και θα έχει πιο πολλές συναναστροφές σε κλειστούς χώρους.

Επίσης, προσθέτει ότι παρατηρείται μία κόπωση από το κοινό, γιατί είμαστε 7 μήνες στη πανδημία, άρα θα πρέπει να βρούμε τρόπους ώστε η καθημερινότητα μας να είναι λειτουργική, αλλά να είμαστε και ταυτόχρονα ασφαλείς.

Καταλήγοντας, αναφέρει ότι φέτος η καθημερινότητα μας δεν θα είναι ίδια με πέρσι, έτσι θα πρέπει κάποιες κοινωνικές εκδηλώσεις και συναναστροφές να μην τις κάνουμε, για την ασφάλεια όλων.

Πηγή: Cyprustimes.com