Home TOP NEWS Κλειδώνει το lockdown η κυβέρνηση – Τι αλλάζει από τη Κυριακή

Κλειδώνει το lockdown η κυβέρνηση – Τι αλλάζει από τη Κυριακή


Σήμερα οι αποφάσεις για το νέο lockdown. Το Υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει στις 11:30 το πρωί για να επικυρώσει τα αυστηρά απαγορευτικά μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ την Κυριακή.

Η επιστροφή στην καραντίνα της περασμένης Άνοιξης, με κάποιες μικρές εξαιρέσεις, θεωρείται πλέον δεδομένη με το Υπουργικό να «κλειδώνει» τις συνθήκες υπό τις οποίες θα ζει η Κύπρος τις επόμενες τουλάχιστον τρεις βδομάδες.

Το στίγμα των νέων μέτρων, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν μετά το Υπουργικό από τον Υπουργό Υγείας, χωρίς να αποκλείεται όμως και διάγγελμα από τον πρόεδρο Αναστασιάδη, έδωσε από εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

«Ο Υπουργός Υγείας ανέλαβε να ετοιμάσει , να επεξεργαστεί σε λεπτομέρεια τα νέα μέτρα τα οποία θα προταθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο. Είναι δεδομένο ότι τα μέτρα που έρχονται ναι είναι πιο αυστηρά», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος.

Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή την Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, ενώ το έναυσμα για την σταδιακή έξοδο από την καραντίνα θα δοθεί τρεις βδομάδες αργότερα, την 31η Ιανουαρίου, πάντα ωστόσο υπό προϋποθέσεις.

«Εκείνο που θέλουμε να πετύχουμε με τις τρεις βδομάδες είναι να μειώσουμε ουσιαστικά τον αριθμό του ιού στην κοινότητα όχι να τον μηδενίσουμε και θα ακολουθήσει μετά ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία», εξηγεί στον ΑΝΤ1 η Καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας και Παιδιατρικής, Δρ. Μαρία Κολιού.

Τι αλλάζει;

Το νέο lockdown διάρκειας τριών βδομάδα θα είναι μεν αυστηρό, αλλά διαφοροποιημένο από εκείνο της περασμένης Άνοιξης.

Το SMS στο 8998 επιστρέφει στις ζωές μας. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΑΝΤ1, ο κάθε πολίτης θα δικαιούται δύο κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις την ημέρα.

«Το σκεπτικό είναι να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις του κόσμου. Δηλαδή θα πρέπει να έχω κάποιο σκοπό για τον οποίο βγαίνω έξω για να αποφύγω όσο το δυνατόν να βάλω σε κίνδυνο τους συνεργάτες μου, τους συγγενείς μου τους φίλους μου», σημειώνει η Δρ. Μαρία Κολιού.

Περιορισμοί θα τεθούν και στις μετακινήσεις από την μία επαρχία στην άλλη με κάποιες ωστόσο εξαιρέσεις.

Επιπρόσθετα, όπως μαθαίνουμε, το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας θα παραμείνει ως έχει. Δηλαδή, το curfew θα ισχύει από τις 21:00 το βράδυ μέχρι τις 05:00 το πρωί.

Βάζουν λουκέτο

Ρολά θα κατεβάσουν το λιανικό εμπόριο, οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που εξυπηρετούν κοινό, τα κομμωτήρια, τα κουρεία και τα κέντρα αισθητικής και δερματοστιξίας. Κλειστές θα παραμείνουν και οι επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους στη βάση του ισχύοντος διατάγματος.

Θα λειτουργούν μόνο οι ουσιώδεις υπηρεσίες, οι επιχειρήσεις της διατροφικής αλυσίδας, όπως υπεραγορές, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, λαϊκές αγορές και περίπτερα, όπως επίσης ο αγροτικός τομέας, ο κατασκευαστικός τομέας και η οικοδομική βιομηχανία, τα συνεργεία αυτοκινήτων, τα ανθοπωλεία καθώς και οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που δεν εξυπηρετούν κοινό. Ο δημόσιος τομέας θα συνεχίσει να λειτουργεί με τηλεργασία ενώ οι υπηρεσίες που εξυπηρετούν κοινό θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.

Αναφορικά με τα σχολεία, οι μαθητές όλων των βαθμίδων να παρακολουθούν τα μαθήματα τους εξ αποστάσεως. Μοναδική εξαίρεση τα νηπιαγωγεία, τα οποία θα συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους, με φυσική παρουσία των παιδιών.

Κανονικά θα συνεχίσουν να λειτουργούν και τα αεροδρόμια και τα λιμάνια. Τα ξενοδοχεία θα παραμείνουν ανοιχτά, ωστόσο θα φιλοξενούν μόνο τους τουρίστες που θα αφικνούνται στην Κύπρο.

Κανονικά θα συνεχιστεί στο μεταξύ μόνο το πρωτάθλημα της 1ης κατηγορίας, με τους αγώνες ωστόσο να διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.

Πηγή: ant1.com.cy