Home TOP NEWS Οριστικοποιούνται οι αποφάσεις για νέες χαλαρώσεις από την 1η Μαρτίου

Οριστικοποιούνται οι αποφάσεις για νέες χαλαρώσεις από την 1η Μαρτίου


Πρόσω ολοταχώς για νέες χαλαρώσεις. Με αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις και συσκέψεις, κλειδώνει τα επόμενα 24ωρα ο οδικός χάρτης για τα επόμενα βήματα του unlock της Κύπρου.

Σήμερα συνεδριάζουν μέσω τηλεδιάσκεψης ο Υπουργός Υγείας και η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, οι οποίοι θα ανασκοπήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα χαράξουν τις γενικές γραμμές των νέων χαλαρώσεων, τις οποίες θα οριστικοποιήσουν στη συνέχεια τα μέλη της τεχνικής επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν επιδημιολόγοι και τεχνοκράτες πέντε Υπουργείων.

Την Τετάρτη, τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής θα ενημερώσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους Υπουργούς Υγείας, Οικονομικών, Εργασίας Δικαιοσύνης και Παιδείας, για την διαμορφωθείσα κατάσταση και θα καταθέσουν τις προτάσεις τους, ενώ θα ακολουθήσει ενημέρωση και των αρχηγών των κομμάτων.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν την Πέμπτη, μετά την ολοκλήρωση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σταδιακά και με προσοχή

Η κοινωνία της Κύπρου αλλά και οι επιχειρήσεις που παραμένουν ανενεργές αναμένουν με κομμένη την ανάσα τις ανακοινώσεις, με τους ειδικούς να επιμένουν ότι οι χαλαρώσεις πρέπει να γίνουν σταδιακά και προσεχτικά.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας Μαρία Κολιού «ο λόγος είναι ότι ακόμη δεν έχουμε φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης που θα μας δίνουν την εξασφάλιση ότι δεν θα έχουμε συνέπειες σοβαρές σε περίπτωση που ξεφύγει η κατάσταση. Γιατί όσο ανοίγουν πολλά πράγματα ο έλεγχος είναι πολύ πιο δύσκολος. Είναι καιρός πράγματι να ανοίξουν και άλλοι τομείς, είμαστε σε πολύ καλή επιδημιολογική κατάσταση, αλλά θέλουμε ακόμη λίγο χρόνο για να πούμε ότι είμαστε σε επίπεδο που θα είμαστε απόλυτα ασφαλείς».

Επιστροφή στα θρανία

Το Μάρτιο επιστρέφουν στα θρανία όλοι οι μαθητές. Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη εάν αυτό θα γίνει σε δύο φάσεις.

Εάν και το Υπουργείο Παιδείας ευνοεί την επιστροφή όλων των μαθητών από την 1η Μαρτίου, στο τραπέζι βρίσκεται και πρόταση για επάνοδό στις σχολικές αίθουσες πρώτα των μαθητών της Α’ και Β’ Λυκείου και 2 βδομάδες αργότερα των μαθητών των Γυμνασίων.

Χώροι εστίασης

Δεδομένη θεωρείται η επαναλειτουργία των χώρων εστίασης το Μάρτιο, ωστόσο αυτό δεν αναμένεται να γίνει πριν τα μέσα του μήνα.

Τσικνοπέμπτη και τα Καρναβάλια αποτελούν βαρίδι στη εξίσωση χαλαρώσεις, κάτι για το οποίο έχει ενημερωθεί και ο Σύνδεσμος ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής.

«Η βιομηχανία αναμένει και προσμένει την ιερή μέρα επαναλειτουργίας που ευχόμαστε να μην είναι ούτε μια μέρα μετά τις 16 Μαρτίου. Ξεκαθαρίσαμε στο Υπουργείο ότι ανοίγουμε και δεν ξανακλείνουμε, αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Πολύ βασικός είναι και ο τρόπος λειτουργίας. Να είναι ένας τρόπος που να μην φορτώνει τις επιχειρήσεις πρόσθετα χρέη», είπε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, Φάνος Λεβέντης.

Άθληση και γυμναστήρια

Οι χαλαρώσεις Μαρτίου αναμένεται να περιλαμβάνουν και το κεφάλαιο Γυμναστήρια. Αν και το πλάνο δεν έχει κλειδώσει ακόμη, φαίνεται ότι η αρχή θα γίνει τη μεθεπόμενη Δευτέρα με την προσωπική εκγύμναση σε κλειστούς χώρους.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων, Μιχάλης Σιέκκερης, επισήμανε πως «η δυνατότητα παροχής προσωπικής εκγύμνασης σε κλειστούς χώρους είναι βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και το επικροτούμε. Αυτό δεν σημαίνει επαναλειτουργία γυμναστηρίων. Είμαστε σε επαφή με την επιδημιολογική ομάδα με στόχο την διαμόρφωση ενός σωστού πρωτοκόλλου για την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων».

Εκκλησιασμός και πολιτισμός

1η Μαρτίου αναμένεται να ανάψει πράσινο φως και για την αύξηση του αριθμού των πιστών που θα μπορούν να παρίστανται εντός των χώρων θρησκευτικής λατρείας. Οι ίδιες χαλαρώσεις αναμένεται να ισχύσουν και για τα θέατρα και τους κινηματογράφους.

Πηγή: ant1.com.cy