Υπό το μεγάλο βάρος της επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων, καθώς και των τεράστιων πιέσεων στο σύστημα υγείας, συνέρχεται στις 11:00 το Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να λάβει αποφάσεις για το Πάσχα, καθώς και για τα επόμενα βήματα για τη διαχείριση της πανδημίας.
Οι αποφάσεις θα «κλειδώσουν» την υστάτη, με όλα τα σενάρια να παραμένουν στο τραπέζι. Ο υπουργός υγείας θα παραθέσει τα τελευταία στοιχεία για την κατάσταση στα νοσοκομεία και τις εκτιμήσεις για τις νοσηλείες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που αποτελούν και τον σκληρό δείκτη της πανδημίας.
Το μόνο βέβαιο, είναι ότι δεν θα αποφασιστεί νέο πλάνο αποκλιμάκωσης τουλάχιστον μέχρι και τις 15 Μαΐου, κάτι που ήταν προγραμματισμένο πριν την επέλαση του τρίτου κύματος.
Η εισήγηση των επιστημόνων, προνοεί όπως παραμείνει ο αριθμός των παρευρισκόμενων στα σπίτια ως έχει (4 άτομα), να αυστηροποιηθεί το πρωτόκολλο για τον εκκλησιασμό και να επεκταθούν για άλλη μία εβδομάδα οι διακοπές του Πάσχα για τους μαθητές, πλην αυτών της Γ΄ Λυκείου.
Σε κατάσταση συναγερμού τα νοσοκομεία
Πολύ οριακή παραμένει εν τω μεταξύ, η κατάσταση στα νοσοκομεία που συνεχίζουν να παραπέμπουν ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να αναπτύξουν άμεσα άλλες 100 κλίνες. Ο στόχος είναι να υπάρχουν 400 κλίνες εκτός ΜΕΘ και 65 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Χθες σημειώθηκε νέο ρεκόρ στις νοσηλείες που άγγιξαν τις 291, ενώ αυξήθηκαν στους 71 οι ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση. Αυξήθηκαν εξάλλου τόσο οι νοσηλείες στις ΜΕΘ, που είναι 39 με 33 ασθενείς να είναι διασωληνωμένοι.
Έκτακτα μέτρα ανακοινώθηκαν εξάλλου από τον ΟΚΥπΥ, στη Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, όπου ασθενείς που έσπευδαν για αξιολόγηση παρέμεναν σε ασθενοφόρα, όπου γινόταν χορήγηση οξυγόνου. Στον συγκεκριμένο χώρο αναπτύχθηκαν περισσότερες κλίνες, ούτως ώστε η διαλογή και η αξιολόγηση να ολοκληρώνεται σε πιο σύντομο χρόνο. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, τις επόμενες ημέρες, η κλινική covid-19, ενισχύεται με περισσότερους Ιατρούς
«Αν φτάσουμε στο σημείο, που δεν θα έχουμε κλίνες, αλλά και προσωπικό, για να περιθάλψουμε τους ασθενείς μας, αυτόματα θα χαθεί ο έλεγχος και θα ζήσουμε αυτά που βλέπαμε σε άλλες χώρες, όπου το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό υποχρεωνόταν να επιλέξει ποιες ζωές θα έσωζε», ανέφερε ο υπουργός Υγείας εκφράζοντας την ανησυχία του. Όπως είπε, «εάν φτάσουμε σε σημείο που θα ξεπεράσουμε τα όρια και θα χαθεί ο έλεγχος της κατάστασης, αυτό θα μεταφραστεί σε νοσηλείες συνανθρώπων μας, και δυστυχώς, από αυτούς που θα νοσήσουν βαριά κάποιοι θα καταλήξουν».
Πηγή: Reporter.com.cy