Home ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΙΔΕΣ; Οι 6 παραβάσεις που θα γράφουν από τη Δευτέρα οι κάμερες και...

Οι 6 παραβάσεις που θα γράφουν από τη Δευτέρα οι κάμερες και τα ποσά των προστίμων


Σε λειτουργία τίθενται την Δευτέρα οι κάμερες τροχαίας στους κυπριακούς δρόμους σε μια προσπάθεια μείωσης των σοβαρών και θανατηφόρων συγκρούσεων.

Σύμφωνα και με επίσημη ενημέρωση από πλευράς Αστυνομίας, αρχικά δεν θα εκδίδονται εξώδικα αλλά θα αποστέλλονται στους παραβάτες προειδοποιητικές επιστολές, ενώ από την 1/1/2022 θα αρχίσουν κανονικά οι εκδόσεις εξώδικων.

Οι παραβάσεις που θα ελέγχουν

  • Παραβιάσεις του ορίου ταχύτητας
  • Mη χρήση της ζώνης ασφάλειας
  • Μη χρήση κράνους από μοτοσικλετιστές
  • Τη χρήση κινητού τηλεφώνου
  • Τη μη συμμόρφωση με το φωτεινό σηματοδότη όταν το χρώμα είναι κόκκινο
  • Την παράβαση της γραμμής αναμονής στα φώτα τροχαίας

1

Οι τιμές για τα πρόστιμα

1

 

Παραβίαση ανώτατου ορίου ταχύτητας

1

Ανοχή στο όριο ταχύτητας

Το όριο θα είναι στο 10% συν 2 χλμ. Για παράδειγμα εκεί όπου το όριο ταχύτητας είναι 55 στα 58 χλμ, ο οδηγός θα καταγγέλλεται.

Όπου το όριο ταχύτητας είναι 65 χλμ, οδηγός θα καταγγέλλεται στα 74 χλμ. Αυτό θα ισχύει στις περιοχές όπου τα όρια ταχύτητας είναι 30, 50 και 65 χλμ.

2

Όσο αφορά το εξώδικο πρόστιμο αυτό θα παραδίδεται στον παραβάτη σε διάστημα 5 με 10 ημερών, μάλιστα θα έχει τη δυνατότητα να δει την φωτογραφία του μέσω της ιστοσελίδας της διαχειρίστριας εταιρίας των καμερών τροχαίας.

Το εξώδικο πρόστιμο δύναται να πληρωθεί σε 45 μέρες από την ημερομηνία επίδοσης. Εάν περάσουν οι 30 μέρες από την επίδοση και δεν εξοφληθεί, το ποσό  αυξάνεται  με προσθήκη επιβάρυνσης ίσης με το μισό του αρχικού ποσού. Εάν περάσουν οι 45 μέρες ο παραβάτης υπόκειται σε ποινική δίωξη.

4 σταθερές & 4 κινητές για αρχή

Oι πρώτες κάμερες της Τροχαίας τοποθετήθηκαν στη διασταύρωση της Λεωφόρου Γρίβα Διγενή με τη Λεωφόρο Δημοσθένη Σεβέρη.

Η πιλοτική φάση, περιλαμβάνει την εγκατάσταση και λειτουργία 4 κινητών καμερών και λειτουργία 4 σταθερών καμερών.

Να σημειώσουμε ότι αναμένεται να τοποθετηθούν ενενήντα (90) σταθερές κάμερες σε τριάντα (30) τοποθεσίες παγκύπρια για την κάλυψη μελανών σημείων του οδικού δικτύου. Επίσης περιλαμβάνονται και είκοσι (20) κινητές κάμερες για τον έλεγχο τροχαίων παραβάσεων ταχύτητας, για τις οποίες η Αστυνομία θα καθορίζει τη θέση και ώρες λειτουργίας σε καθημερινή βάση.

Πηγή: offsite