Home ΚΥΠΡΟΣ Κάτι πάει λάθος στις μικρές Εθνικές

Κάτι πάει λάθος στις μικρές Εθνικές


Για ένα εντελώς λανθασμένο σύστημα που λειτουργεί στις Εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών έκανε λόγο ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΠΑΣΠ, Σπύρος Νεοφυτίδης, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ. Μεταξύ άλλων, επεσήμανε πως δεν υπάρχει στρατηγική και σωστό πλάνο και πρόσθεσε ότι για την αρνητική εικόνα που παρουσιάζουν τελευταίως οι Εθνικές, όπως η προχθεσινή της Κ-17 στην πρεμιέρα του Γιούρο, δεν ευθύνονται οι ποδοσφαιριστές, αλλά το όλο σύστημα που περιβάλλει τις ομάδες.

Σύμφωνα με τον κ. Νεοφυτίδη, πολλά πράγματα πάνε λάθος σε σχέση με τις εθνικές ποδοσφαίρου στις μικρότερες ηλικίες, ενώ έκανε λόγο για έλλειψη στρατηγικής.

«Ένα σημαντικό θέμα είναι το γεγονός πως έχει γίνει μια πρόσληψη ενός άπειρου τεχνικού διευθυντή. Επίσης, δημιουργήθηκε μια αρνητική κατάσταση σε σχέση με την εργοδότηση των προπονητών των Εθνικών ομάδων», ανέφερε αρχικά και πρόσθεσε: «Θεωρώ λανθασμένο τον τρόπο πρόσληψης προπονητών με το καθεστώς του αυτοτελώς εργοδοτούμενου, ενώ προκύπτει και σύγκρουση συμφερόντων, καθώς κάποιοι εργοδοτούνται από σωματεία ή είναι ιδιοκτήτες ακαδημιών. Άρα, υπάρχει θέμα».

Ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π. υποστήριξε πως προκύπτει θέμα σε σχέση με τα κριτήρια επιλογής των διεθνών ποδοσφαιριστών, λέγοντας πως δεν υπάρχει διαφάνεια. Είπε, ακόμα, πως δεν ξεκαθαρίστηκε ποια είναι η φιλοσοφία και τα κριτήρια επιλογής των ποδοσφαιριστών των αναπτυξιακών εθνικών.

Ερωτηθείς εάν οι επιλογές αποτελούν απόφαση των ομοσπονδιακών προπονητών ή γίνονται με βάση εισηγήσεις προπονητών και άλλων, ο κ. Νεοφυτίδης είπε πως κανένας δεν μπορεί να ξέρει.

«Ποιο είναι το πλάνο επιλογής ποδοσφαιριστών στις εθνικές; Γίνεται στη βάση σωματικών προσόντων, τεχνικών ικανοτήτων ή φυσικής κατάστασης; Ποια είναι η διαδικασία ανίχνευσης ταλέντων που καταλήγει στην τελική επιλογή;» διερωτήθηκε.

Κληθείς να σχολιάσει τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν, ο κ. Νεοφυτίδης ανέφερε: «Πρέπει να μπει σκούπα. Θεωρώ ότι το οικοδόμημα των Εθνικών ομάδων αναπτυξιακών ηλικιών είναι σάπιο. Πρέπει να καθαρίσει, να καταρρεύσει, να φύγουν όλοι και να ξαναχτιστεί από την αρχή κάτω από υγιείς βάσεις».

Όσον αφορά την εικόνα των Εθνικών ομάδων, όπως εκείνην της Παίδων Κ-17 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, τόνισε πως δεν ευθύνονται τα παιδιά. «Θεωρώ ότι όσοι καταλαβαίνουν από ποδόσφαιρο, αυτά που λέω για έλλειψη πλάνου, στρατηγικής, αρχής και τέλους τα αντιλαμβάνονται. Υπάρχει λανθασμένη νοοτροπία και φιλοσοφία. Δεν είναι αυτό το κυπριακό ποδόσφαιρο, δεν είναι αυτό το επίπεδο των ποδοσφαιριστών μας ειδικά σε αυτές τις ηλικίες. Στο παρελθόν Εθνικές ομάδες Νέων και Παίδων είχαν αγωνιστεί με μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες σε διεθνείς διοργανώσεις και είχαν πάει πολύ καλά», κατέληξε.