Home ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ Μπορεί να μαζέψει εκατομμύρια τον Μάρτιο

Μπορεί να μαζέψει εκατομμύρια τον Μάρτιο

sygkentrwsi


Του Ηρόδοτου Μιλτιάδους, Καθημερινή

Το μεγάλο ερώτημα των τελευταίων ημερών είναι κατά πόσο είναι εφικτό η Ομόνοια να μαζέψει, με τη βοήθεια των οπαδών της, μέχρι το τέλος Μαρτίου, 5 εκατομμύρια ευρώ και να περάσει έτσι τον έλεγχο των κριτηρίων της UEFA. Το αν θα επιτευχθεί αυτό στο τέλος της ημέρας, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα. Όμως αν είναι εφικτό, από την Ομόνοια απαντούν «ναι»: «Μπορεί (σ.σ. να μαζέψει αυτά τα λεφτά). Στη θεωρία, μπορεί. Αυτή τη στιγμή η Ομόνοια απευθύνεται στη μάζα των οπαδών της, που είναι πολύ μεγάλη. Έτσι αν υπάρχει μεγάλο ποσοστό ανταπόκρισης, μπορεί να τα καταφέρει», είπε χαρακτηριστικά στην «Κ» πηγή από την Ομόνοια.

Τι χρειάζεται
Πριν αναλύσουμε τους τρόπους που η Ομόνοια επιχειρεί να μαζέψει χρήματα για τη σωτηρία του σωματείου, ας πάμε να δούμε τα σημερινά οικονομικά δεδομένα. Οι πράσινοι χρειάζονται, ενόψει του ελέγχου των κριτηρίων της UEFA, 5 εκατ. ευρώ μέχρι τις 31 Μαρτίου και άλλα 2,5 εκατ. ευρώ μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Δηλαδή πρέπει μέχρι το καλοκαίρι να βρει και να πληρώσει τα 7,5 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 17 εκατ. του χρέους του σωματείου.

Όμως είναι σημαντικό (και μάλλον καθοριστικό στην επιτυχή κατάληξη του όλου θέματος) το γεγονός ότι ο φάκελος Μαρτίου μπορεί να συμπληρωθεί θετικά ακόμη και με ποσό μικρότερο των 5 εκατ. ευρώ. Αν η Ομόνοια έχει στα χέρια της, για παράδειγμα, 4 εκατ. ευρώ, που θα έρθουν μέσα από την εκστρατεία του Μαρτίου, θα μπορούν να γίνουν διακανονισμοί με τους πιστωτές της και να περάσουν τα κριτήρια.

Πώς θα μαζέψει χρήματα
Οι εισηγήσεις από τους φίλους της Ομόνοιας για εισροή χρημάτων ήταν εκατοντάδες τις τελευταίες μέρες. Στο σωματείο επέλεξαν αυτά που μπορούν να γίνουν χωρίς σημαντικό κόστος, χρηματικό και σε εργατοώρες. Οι πυλώνες είναι τρεις. Ο πρώτος πυλώνας είναι η πώληση των εισιτηρίων διαρκείας της σεζόν 2013-14 από τον Μάρτιο. Ο κόσμος θα πληρώσει ένα σημαντικό ποσό, αλλά θα πάρει ως αντάλλαγμα παρουσία στο γήπεδο τη νέα σεζόν. Ο δεύτερος είναι οι εισφορές. Τόσο αυτές των χιλίων, όσο και αυτές των εκατό και πέντε ευρώ, έχουν συγκεκριμένους στόχους και απευθύνονται σε όλα τα οικονομικά επίπεδα Ομονοιατών. Τέλος, ο τρίτος πυλώνας είναι το Gala Dinner της Δευτέρας (11/3), που έχει είσοδο 500 ευρώ. Όλα αυτά, τα αναλύουμε σε βάθος στο σχετικό γραφικό στη συνέχεια της σελίδας αυτής.

Το νέο και καθαρό ξεκίνημα
Ό,τι και να συμβεί με την κατάληξη της οικονομικής εκστρατείας του Μαρτίου, η Ομόνοια καλείται να μπει σε τροχιά σωστής οικονομικής διαχείρισης. Άλλωστε το «τριφύλλι» είναι ένας οργανισμός που μπορεί να είναι αυτοσυντήρητος. Είναι χαρακτηριστικό πως στις άσχημες, σημερινές, εποχές, μέσα από τις χορηγίες, εισιτήρια, τηλεοπτικά και merchandising, η Ομόνοια έχει έσοδα πάνω από 5 εκατ. ευρώ. Σε καλές οικονομικά περιόδους, το ποσό αυτό μπορεί και να διπλασιαστεί.
Στο σωματείο σκοπεύουν να μειώσουν άμεσα στα 3 εκατ. ευρώ τα ετήσια έξοδα και το πλεόνασμα να πηγαίνει στην αποπληρωμή του υπόλοιπου χρέους. «Θέλουμε να επιβιώσουμε τώρα, για να κτίσουμε ακολούθως τον οργανισμό, όπως θα έπρεπε να ήταν από την αρχή», η γραμμή που βγαίνει από την ομάδα.

Η αλήθεια για το χειρότερο σενάριο
Τα τεράστια οικονομικά προβλήματα της Ομόνοιας φέρνουν ξανά στο προσκήνιο την κινδυνολογία και τα σενάρια καταστροφής της επόμενης μέρας για το σωματείο. Η Καθημερινή είχε ξεκαθαρίσει πέραν πάσης αμφιβολίας με αποκαλυπτικό θέμα στις 2 Δεκεμβρίου 2012, τα αληθινά σενάρια της επόμενης μέρας και συγκεκριμένα τόσο αυτά που ενδέχεται να προκύψουν όσο και αυτά που δεν πρόκειται να συμβούν. Επειδή όμως τις τελευταίες μέρες βγαίνουν ξανά στην επιφάνεια πολλά λανθασμένα μηνύματα για τα πιθανά σενάρια της επόμενης μέρας, η «Κ» ξεκαθαρίζει στη συνέχεια αυτού του κειμένου, μια και καλή, ποιες είναι οι συνέπειες μιας πιθανής αδυναμίας αποπληρωμής του μεγάλου χρέους της Ομόνοιας.

Υποβιβασμός το χειρότερο σενάριο
Η χειρότερη δυνατή κατάληξη του όλου θέματος είναι η εξής: Αν η Ομόνοια επανειλημμένα (δηλαδή 5-6 φορές και όχι μόνο μία φορά) δεν περάσει τα κριτήρια της UEFA, θα δεχτεί υποβιβασμό στην αμέσως προηγούμενη κατηγορία.

Όμως το να προκύψει το συγκεκριμένο χειρότερο σενάριο θεωρείται αδύνατο. Το να μην περάσει η Ομόνοια μία ή ακόμη και δύο φορές τα κριτήρια της UEFA, είναι μια πιθανότητα που σίγουρα δεν μπορεί να αποκλειστεί και σ’ αυτή την περίπτωση η ομάδα θα δεχτεί αποκλεισμό από την Ευρώπη και αφαίρεση βαθμών. Αλλά το να μην περάσει 5-6 φορές είναι πρακτικά αδύνατον, λόγω της ταμειακής ροής και των εγγυημένων ετησίων εσόδων που έχει η ομάδα, σε συνάρτηση με τη μείωση κατά 50% του προϋπολογισμού.

Τι θα συμβεί
Ας πάμε να δούμε τώρα τι θα συμβεί σε περίπτωση που η Ομόνοια αποτύχει να συμπληρώσει θετικά το φάκελο Μαρτίου. Η ομάδα θα χάσει την αδειοδότηση να παίξει στο Γιουρόπα Λιγκ της σεζόν 2013-14, ενώ θα δεχτεί και αφαίρεση τριών βαθμών από το πρωτάθλημα της περιόδου 2013-14. Αν ακολούθως το «τριφύλλι» δεν περάσει ούτε τα κριτήρια Ιουνίου, όπου απαιτούνται άλλα 2,5 εκατομμύρια ευρώ, τότε θα χαθούν επιπλέον έξι βαθμοί, άρα θα ξεκινήσει την ερχόμενη σεζόν με -9 βαθμούς.
Μπορεί φαινομενικά το σενάριο ευρώ-αποκλεισμού και η αφαίρεση βαθμών να μη φαντάζει τραγικό, αλλά η πραγματικότητα είναι πως κάτι τέτοιο θα αποτελέσει τεράστιο οικονομικό πλήγμα για την Ομόνοια.

Η μη συμμετοχή στο Γιουρόπα Λιγκ σημαίνει αυτόματα μείον μισό εκατομμύριο ευρώ έσοδα. Και με το μπάτζετ της επόμενης σεζόν να είναι στα 3 εκατ. ευρώ, η απώλεια 500.000 ευρώ δεν είναι ευκαταφρόνητο ποσό.

Το μισό εκατ. ευρώ προκύπτει από τα εισιτήρια και τα τηλεοπτικά δικαιώματα ενός εντός έδρας αγώνα, καθώς και από την πληρωμή solidarity της UEFA. Το μισό εκατ. ευρώ είναι το μίνιμουμ ποσό, αφού σε περίπτωση πρόκρισης από ένα αγώνα, η Ομόνοια θα λάμβανε 800.000 ευρώ και στους Ομίλους πάνω από 4 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η αφαίρεση τριών και κυρίως εννιά βαθμών από τη νέα σεζόν, ουσιαστικά θα βάλει τέλος στις ελπίδες τίτλου της νέας χρονιάς, κάτι που θα έχει επιπλέον αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο. «Θα είναι καταστροφικό για μας να μην παίξουμε στην Ευρώπη και να χάσουμε εννιά βαθμούς», λέει χαρακτηριστικά στην «Κ» πηγή από την Ομόνοια.

Έτσι θα σώσουν την Ομόνοια οι φίλαθλοί της:

1
Αγορά εισιτηρίων διαρκείας

Η πώληση των εισιτηρίων διαρκείας για τη σεζόν 2013-14 ξεκίνησε την Παρασκευή (8/3). Στην Ομόνοια έθεσε ως στόχο να σπάσουν το παγκύπριο ρεκόρ των 8500 σίζον, που ανήκει στο «τριφύλλι». Διαρκείας πωλούνται στο συνεδριακό κέντρο του ΓΣΠ, την Green Boutique και το επίσημο σάιτ της Ομόνοιας. «Στην Ομόνοια θα είμαστε ικανοποιημένοι αν σπάσουμε το φράγμα των 8.500 σίζον. Φτάσαμε σ’ αυτό το νούμερο, όταν κερδίσαμε ένα πρωτάθλημα, τώρα που κινδυνεύει η Ομόνοια, πρέπει να σπάσει», μας λέχθηκε χαρακτηριστικά.
Στόχος: Πώληση 8.500 διαρκείας με έσοδα πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ.

2
Παρουσία στο Gala Dinner

Τη Δευτέρα 11 Μαρτίου στις 20:30 στο Χίλτον, θα διεξαχθεί το Gala Dinner της Ομόνοιας με είσοδο 500 ευρώ. Πληροφορίες στο 22875874.
Στόχος: Προσέλευση 200 ατόμων, με έσοδα 100.000 ευρώ.

3
5.000 φίλοι της Ομόνοιας να προσφέρουν από χίλια ευρώ

Όσοι αγοράσουν λαχνό των χιλίων ευρώ, το όνομά τους θα τοποθετηθεί σε ειδικό σημείο που θα ανεγερθεί στο «Ηλίας Πούλλος», ως τα άτομα που «έσωσαν» το σωματείο. Ήδη από χίλια ευρώ πρόσφεραν ο κάθε ποδοσφαιριστής, αλλά και τα μέλη του Δ.Σ., ενώ καθημερινά η Ομόνοια ανακοινώνει ονόματα ευεργετών. Τεράστια ώθηση έδωσε η κίνηση ενός Ομονοιάτη που διαμένει στις ΗΠΑ, ο οποίος έκανε έμβασμα 40.000 ευρώ!
Στόχος: Πώληση 5.000 λαχνών, με έσοδα πέντε εκατ. ευρώ.

4
Λαχνοί 100 ευρώ

Κυκλοφόρησαν 1.948 λαχνοί αξίας 100 ευρώ, με δώρο ένα αυτοκίνητο Smart. Ήδη αρκετοί αγόρασαν τον συγκεκριμένο λαχνό, με διάφορους να αγοράζουν πάνω από ένα, όπως οι συνταξιούχοι κ. Κάρολος και κ. Παναγιώτα. Η κινητοποίηση μεταφέρθηκε και στις τάξεις των ποδοσφαιριστών. Όπως με τον Δημήτρη Χριστοφή, που ανέλαβε να πουλήσει ένα μπλοκ λαχνών των 100 ευρώ!
Στόχος: Πώληση 1.948 λαχνών, με έσοδα 195.000 ευρώ.

5
Λαχνοί 5 ευρώ

Οι φίλοι της Ομόνοιας μπορούν να αγοράζουν λαχνούς των πέντε ευρώ στο σάιτ του σωματείου, στην Green Boutique, στο σωματείο και στα διάφορα ΣΥ.ΦΙ. Ήδη κυκλοφορούν 40.000 λαχνοί αλλά και 10.000 στο ίντερνετ, ενώ στην Ομόνοια παράγγειλαν άλλους 25.000 λαχνούς.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του 10χρονου γιου μέλους της Ομόνοιας που έβγαλε 50 ευρώ από τον κουμπαρά του για να αγοράσει λαχνούς. Ο νεαρός σκοπεύει να δώσει άλλα 50 ευρώ από τα δικά του λεφτά για να πάρει και παιδικό διαρκείας.
Στόχος: Πώληση 750.000 λαχνών, με έσοδα 375.000 ευρώ.

6
Υπηρεσία Ομάδα

Οι φίλοι της Ομόνοιας μπορούν να στέλνουν SMS στο 7000 με την ένδειξη «ON OMONOIA», με μηνιαίο κόστος 2 ευρώ. Αυτή τη στιγμή πάνω από 2500 άτομα έχουν κάνει τη συγκεκριμένη κίνηση, με την Ομόνοια να επωφελείται 1,20 ευρώ από κάθε φίλαθλο.
Στόχος: 15.000 άτομα να συμμετάσχουν, με έσοδα 18.000 ευρώ τον μήνα.

7
«Είμαι Ομόνοια, δηλώνω παρών»

Μέχρι στιγμής 700 άτομα συμμετέχουν στο πλάνο που εξαγγέλθηκε τον Σεπτέμβριο, με το οποίο προσφέρουν μέσω τράπεζας 20 ευρώ μηνιαίως για δύο χρόνια. Τα ετήσια έσοδα του πλάνου αυτού είναι 392.000 ευρώ.
Στόχος: Να ανεβούν οι συμμετοχές, σήμερα τα έσοδα είναι 32.000 ευρώ τον μήνα.

8
Εγγραφή μελών

Αυτή τη στιγμή η Ομόνοια έχει 1900 μέλη, εκ των οποίων όμως οι μισοί δεν έχουν τακτοποιημένες τις συνδρομές τους! Δεν εκκρεμεί καμία αίτηση, με τη διοίκηση Στ. Μυλωνά να εγκρίνει τους τελευταίους μήνες πέρα από 500 άτομα. «Όποιος κάνει αίτηση, γίνεται μέλος, δεν περισσεύει κανείς Ομονοιάτης», μας λέχθηκε χαρακτηριστικά. Αίτηση μέλους υπάρχει στην επίσημη ιστοσελίδα του σωματείου.
Στόχος: Όλοι οι Ομονοιάτες να γίνουν μέλη.

ΜΟΤΟ
Ο Δημήτρης Χριστοφή ανέλαβε να πουλήσει ένα μπλοκ λαχνών των 100 ευρώ!