Home ΑΡΧΕΙΟ ΑΠΟΨΕΙΣ Η παγίδα της λιτότητας

Η παγίδα της λιτότητας

sak_7575


Σε αυτή την κατηγορία δημοσιεύονται απόψεις από αναγνώστες. Δημοσιεύσουμε κάθε άποψη που θα μας σταλεί, χωρίς κατανάγκη να την ασπαζόμαστε, με την προϋπόθεση πως θα τηρεί τους στοιχειώδεις κανόνες του λόγου και να είναι ενυπόγραφη (έστω με κάποιο ψευδώνυμο).

Ακούω και διαβάζω τον τελευταίο καιρό για την ανάγκη μείωσης του προϋπολογισμού κατά  30 -50%. Δεκτό, και επιβεβλημένο. Ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι ισοσκελισμένος και να διασφαλίζει την βιωσιμότητα του Σωματείου. Εάν συμφωνήσουμε ότι η βιωσιμότητα του Σωματείου είναι το ζητούμενο και πρωταρχικής σημασίας, πρέπει να προσμετρήσουμε μια παράμετρο πάρα πολύ σοβαρά.

Αυτή η παράμετρος είναι η αγωνιστική εικόνα της ομάδας. Που χωρίζεται σε δύο σκέλη, την ουσία και το θέαμα, τα οποία θεωρώ είναι βαρύνουσας σημασίας για την εξέλιξη των πραγμάτων στο οικονομικό. Δεν πιστεύω να αμφιβάλει κανείς ότι ένας από τους βασικότερους λόγους του οικονομικού θαύματος που πετύχαμε τους τελευταίους μήνες ήταν αποτέλεσμα της μαγευτικής εικόνας που έβγαζε η Ομάδα στο γήπεδο.

Θα μπω απευθείας στο ζουμί του θέματος. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει στην προσπάθεια της Διοίκησης για αυστηρή οικονομική περισυλλογή είναι να οδηγήσει και  σε ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος που παρουσιάζει η ομάδα στο γήπεδο, με ότι συνεπάγεται αυτό. Εάν δηλαδή αποτύχουμε να κρατήσουμε τους παίχτες κλειδιά στο βωμό της οικονομικής περισυλλογής, θεωρώ θα γυρίσει μπούμερανγκ στο Σωματείο. Θα γίνω πιο συγκεκριμένος. Τυχών ποιοτική αποδυνάμωση του ρόστερ καταρχάς μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες εισόδου σε ευρωπαϊκούς ομίλους, αφού μέχρι να ξαναστηθεί η ομάδα και να αποδώσει ανταγωνιστικό ποδόσφαιρο ευρωπαϊκού επιπέδου  θα χρειαστεί χρόνος, που δεν υπάρχει. Ακόμα, με το να φύγουν παίχτες εγνωσμένης αξίας ώστε να εξοικονομηθούν βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα  μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ δημιουργείται το τεράστιο ρίσκο οι φτηνότεροι αντικαταστάτες τους να μην είναι ισάξιοι (ή να χρειαστούν χρόνο να αποδείξουν την αξία τους) με αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα να χαθεί κάποιο πολλαπλάσιο ποσό, λόγω αποδυνάμωσης της ομάδας αγωνιστικά και πιθανότατης αποτυχίας εκπλήρωσης των στόχων σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Κάτι που μεταφράζεται οικονομικά, σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ζημιά .  Όπου για να την καλύψεις πρέπει να προχωρήσεις σε νέα μέτρα οικονομική περισυλλογής και λιτότητας μπαίνοντας σε ένα φαύλο κύκλο λιτότητας

                Πως διασφαλίζεται όμως η ποιοτική παρουσία της ομάδας; Στο δικό μου μυαλό δεν υπάρχουν σίγουρες λύσεις. Υπάρχουν όμως επιλογές με χαμηλότερο ρίσκο αποτυχίας. Στην Ομάδα υπάρχουν 5-7 παίχτες κλειδιά που μπορούν να αποτελέσουν την βάση στην οποία μπορούμε να χτίσουμε ένα αξιόμαχο σύνολο. Κατά την άποψη μου οι παίχτες αυτοί είναι οι Αντρέ Άλβες Νούνο Ασσίς , Αντράντε, Σοάρες, Μορέιρα, Λεάντρο, Εφραίμ ίσως και 2-3 άλλοι ( εξαιρώ τον Χριστοφή που θεωρώ την μετεγγραφή του δεδομένη για πολλούς λόγους). Με αυτούς τους παίχτες θεωρώ η Διοίκηση πρέπει να δείξει την ανάλογη ευελιξία και πρέπει να εξαντλήσει οπωσδήποτε όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή για συμφωνία παραμονής τους.

Τώρα (δικαιολογημένα) θα μου πείτε πώς μπορούμε να έχουμε και την πίττα σωστή αλλά και το σκύλο χορτάτο; Δηλαδή, πως μπορώ να κρατήσω και τους παίχτες κλειδιά αλλά και να έχω ισοσκελισμένο προϋπολογισμό;

Η απάντηση βρίσκεται κατά την γνώμη μου σε δύο άξονες.

1ον Αύξηση εσόδων. Δηλαδή ταυτόχρονα με την προσπάθεια μείωσης των εξόδων (30-50%) να γίνεται προσπάθεια για αύξηση των εσόδων (10-20%) Μπορούμε να συζητήσουμε εκατοντάδες τρόπους για αύξηση των εσόδων. Δεν θα μπω σε συγκεκριμένες προτάσεις στο παρών άρθρο ώστε να μην πλατιάσω. Το μόνο που θα πω είναι ότι ο Λαός μάζεψε 2,500,000 ευρώ σε 3 μήνες ενώ στην χώρα επικρατούσε η χειρότερη οικονομική κρίση μετά το 1974. Θεωρώ ότι υπάρχουν τα περιθώρια ο κόσμος να στηρίξει το σωματείο με ένα σεβαστό ποσό εάν κρίνει ότι η ομάδα του το αξίζει.

2ον Ουσιαστικό scouting  και απαλλαγή από βαρίδια. Δηλαδή εντοπισμός φτηνών και ποιοτικών λύσεων στις θέσεις όπου το χρειαζόμαστε. Τα παραδείγματα των Σκαραμοτσίνο, Σοάρες, Σκέμπρι είναι χαρακτηριστικά. Καθώς και απαλλαγή από συμβόλαια μη απαραίτητων ποδοσφαιριστών π.χ. Λεόνι, Αγκοιάρ, Λεβίτα (και των είδη αποχωρησάντων Ζοάο Αλβες , Φρέντυ, πιθανότατα Σπούγκιν)

Ο συνδυασμός οικονομικής εξυγίανσης χωρίς την ποιοτική υποβάθμιση της ομάδας είναι επιβεβλημένος και η διοίκηση σε συνεργασία με τον κόσμο μπορούν να βρουν τις λύσεις ώστε ο στόχος αυτός να επιτευχθεί.

Υ.Γ.1. : Σκεφτείτε τον αριθμό των season ticket που θα εκτοξευθεί εάν σιγουρευτεί ο κόσμος ότι η περσινή μαγεία θα συνεχιστεί, καθώς και τi προοπτικές που γεννιούνται για είσοδο της ομάδας στους ομίλους του Europa League αφού όπως φαίνεται με λίγη τύχη θα είμαστε στους δυνατούς μέχρι και τον 3ο προκριματικό γύρο.

Υ.Γ.2. : Είσαι σου λέω κάτι μαγικό…

Από: Β.Β. Περήφανος ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ της Ομονοιάτικης Ιδέας.