Home ΑΡΧΕΙΟ ΑΠΟΨΕΙΣ Αναγνώστης: “Όντως επιβάλλεται αντίδραση και ιδού μια πιθανή επιλογή”

Αναγνώστης: “Όντως επιβάλλεται αντίδραση και ιδού μια πιθανή επιλογή”


Αγαπητοί φίλοι, αναφέρομαι στο πρόσφατο δημοσιεύμα σας με τίτλο “επιβάλλεται αντίδραση” με το οποίο συμφωνώ απόλυτα. Πρόκειται για καταστρατήγηση της αντιρατσιστικής πολιτικής της UEFA.


Στις 16/8/2013 απέστειλα επιστολή μέσω της επίσημης ιστοσελίδας προς την διοίκηση αλλά από τότε η μόνη απάντηση που έλαβα ήταν με το αυτοματοποιημένο μύνημα “ευχαριστούμε πολύ, θα επικοινωνήσουμε μαζί σας”. Την συγκεκριμένη επιστολή σας παρακαλώ όπως τη δημοσιεύσετε. Την πρωτοβουλία που περιγράφω πιο κάτω θα μπορούσαν να αναλάβουν οι σύνδεσμοι φιλάθλων σε συνεργασία με τη διοίκηση. Θα ήταν ευπρόσδεκτα τα οποία σχόλια ή κριτική αναφορικά με την πρόταση αυτή. Θεωρώ ότι χρειάζονται άμεσα λύσεις καθώς η απλή διαπίστωση της αδικίας εις βάρος του σωματείου μας δεν οδηγεί πουθενά. 
Στάλθηκε στις 16/8/13 στην ιστοσελίδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ:

“Αγαπητοί φίλοι,

Κατ’ αρχήν θα ηθελα να σας συγχαρω για την μεγαλη προσπαθεια που κανετε στα πλαισια της οικονομικης εξυγιανσης του σωματειου μας. Θεωρώ ακόμη ότι παρά την πικρία του πρόωρου αποκλεισμού της ομάδας μας από τις ευρωπαικές διοργανώσεις, ο δύσκολος στόχος της διατηρησης της Ομόνοιας σε τροχιά πρωταθλητισμού παρά τη μεγάλη και αναγκαία μείωση του προυπολογισμού έχει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας.

Ωστόσο, με μεγάλη μου λύπη όπως άλλωστε και η πλειοψηφία του κόσμου μας βλέπω το σωματείο να γίνεται έρμαιο στις ορέξεις των εξωγηπεδικών παραγόντων (ΜΜΕ, δικαστική επιτροπή, διαιτησία κλπ) οι οποίοι στόχο έχουν να μας δημιουργήσουν προβλήματα σε οικονομικό και αγωνιστικό επίπεδο. Το αίσθημα αδικίας που νιώθει ο κόσμος μας δυστυχώς οδηγεί αρκετές φορές σε βίαιες συμπεριφορές που πλήττουν το σωματείο μας.

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε στο κυπριακό ποδόσφαιρο επανηλειμμένα σοβαρά κρούσματα ρατσιστικής/φασιστικής συμπεριφοράς, τα οποία το σωματείο μας είναι ταγμένο να αντιπαλεύει από τον καιρό της ίδρυσης του.

Σημαντική διέξοδο, τόσο στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε από εξωγηπεδικούς παράγοντες, όσο και στο πρόβλημα ρατσιστικής συμπεριφοράς που παρατηρείται στο κυπριακό ποδόσφαιρο μπορεί να δώσει η συνεργασία με το αντιρατσιστικό δίκτυο FARE (farenet.org).

TI EINAI TO FARE NETWORK

Ο πανευρωπαικος αντιρατσιστικος οργανισμος FARE συσταθηκε το 1999 και αριθμει 114 μελη απο 33 χωρες, μεταξυ των οποιων ομαδες οπαδων, σωματεια κλπ. Δεν υπάρχει ακομα οποιοδήποτε μελος απο την Κύπρο, ενώ υπάρχουν 4 μέλη απο την Ελλάδα (http://www.farenet.org/default.asp?intPageID=362)

Ο FARE σε μηνιαια βαση συλλεγει παραπονα απο τα μέλη του και τα διαβιβάζει την FIFA (π.χ παράπονα Απριλίου http://www.farenet.org/default.asp?intPageID=7)

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της FARE, οι τιμωριες απο την FIFA το τελευταιο διαστημα εγιναν αυστηρότερες. Συγκεκριμενα τιμωρηθηκαν κεκλεισμενων των θυρων η Ουγγαρία και η Βουλγαρια, ενώ με την ίδια τιμωρία απειλείται η Αγγλία. αυτά σε επίπεδο εθνικών ομάδων (http://www.goal.com/en-us/news/1786/fifa/2013/03/28/3861105/fifa-receives-complaint-over-racist-chants-from-england-fans)

Σε επίπεδο συλλόγων η Ρειντζερς το 2011 μετά από παράπονο του FARE προς την UEFA τιμωρήθηκε από την Ευρωπαική Ομοσπονδία με 3 αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, ενώ εξέτασε και το ενδεχομενο τιμωριας με προστιμο 100000, της ομάδας της Γλασκώβης (http://www.dailyrecord.co.uk/sport/football/rangers-anger-at-uefa-decision-to-hammer-1099830)

ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ FARE NETWORK

1. Περαν απο την καταπολεμηση του ρατσισμου που παιρνει  μεγαλες διαστασεις τον τελευταιο καιρο με κερκιδες γεματες με ναζιστικα συμβολα, υπάρχουν και επιμερους οφελη

2. Μικρο κόστος καθώς δεν θα μπλεξουμε σε χρονοβορες και δαπανηρές δικαστικές διαμάχες, καθως προκειται για θεσμοθετημενη διαδικασια εξετασης παραπονων η οποια γίνεται εκτος της νομικης οδου. Η δε συνδρομη στον FARE είναι πολυ μικρη (50-100 ευρώ το χρόνο)

3. Δεν χρειαζεται η εμπλοκή της επισημης Ομόνοιας στη διαδικασια. Η διοίκηση μπορεί να εισηγηθεί την εμπλοκή των οργανωμένων συνόλων των φιλάθλων, στο FARE Network.

4. Περιοριζονται οι υπερεξουσιες των μελων της δικαστικης καθως κατα καποιο τροπο θα ελεγχονται για τις αποφασεις τους σε αντιθεση με το τι γινεται μεχρι σημερα. Ουσιαστικα θα αποτελεσει το μοναδικο οπλο απεναντι στην αυθαιρεσια της ΚΟΠ και των σωματων της

5. Διαφανεια στις αποφασεις τις δικαστικης καθως θα χρειαστει να ενημερωνει για το υψος της ποινης που επιβαλλει

6. Περιορισμος της εμπλοκης των πολιτικων στις αποφασεις της δικαστικης καθως θα υπαρχει πλεον ο κινδυνος εκθεσης της κυβερνησης στο εξωτερικο για θεματα καταπολεμησης ρατσισμου και

7. Το ταιμινγκ για να γινει μια τετοια κινηση ειναι πολυ καλο δεδομενης της αποφασης της ΚΟΠ να υιοθετησει ψηφισμα της UEFA που προνοει αυστηρες ποινες. http://omonoianews.com/%CE%B7-%CE%BA%CE%BF%CF%80-%CF%85%CE%B9%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CF%84%CE%B5%CE%AF-%CF%84%CE%BF-%CF%88%CE%AE%CF%86%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-uefa-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1/

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Θεωρώ ότι η συνεργασία με το FARE Network, με τη μορφή την οποία εσείς θα κρίνετε ως η καλύτερη για το σωματείο, μόνο ευεργετικά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει. Είναι μια από τις λιγοστές επιλογές που έχουμε στη διάθεση μας για να πάψουμε να είμαστε ουραγοί των εξελίξεων.

Θα ήταν ευπρόσδεκτες οι οποιεσδήποτε απόψεις σας επί του θέματος.

Ευχαριστώ πολύ”

Χ.Χ