Home ΑΡΧΕΙΟ ΑΠΟΨΕΙΣ Αναγνώστης: Μια ιδέα…για μια νέα-παλιά ΟΜΟΝΟΙΑ

Αναγνώστης: Μια ιδέα…για μια νέα-παλιά ΟΜΟΝΟΙΑ

paralimni


Καλημέρα σας,

Παρακολουθώ από το εξωτερικό όπου ζώ και εργάζομαι συνέχεια τις εξελίξεις της ομάδα μας και στεναχωριέμαι ολοένα και παραπάνω για το που έχουμε φτάσει. Συχνά πυκνά συζητούσα με τους φίλους μου για τον τρόπο που λειτουργεί η ομάδα μας σε οργανωτικό επίπεδο με αφορμή διάφορα άρθρα που διαβάζαμε στο διαδύκτο για αποτυχημένες μεταγραφές, για το μέγεθος των χρεών, για μίζες, για το μέγεθος του προυπολογισμού και κυρίως την αγωνιστική κατάντια της ομάδας μας.

Λόγω επαγγέλματος είχα πάντα την απορία πως γίνεται να διοικείς έναν οργανισμό που ο προυπολογισμός του, με βάση δημοσιεύματα, είχε φτάσει μέχρι και 8 εκατομύρια Ευρώ χωρίς στοιχειώδεις οργανικές, επαγγελματικές, εταιρικές δομές. Τι εννοώ οργανικές, επαγγελματικές, εταιρικές δομές? Ακριβώς αυτές τις δομές που θα αναμενόταν να έχει μια εταιρεία, που πιστέψτε με στην Κύπρο είναι λίγες οι εταιρίες που έχουν τέτοιους προυπολογισμούς, που θα της επέτρεπαν να υλοποιεί τους σκοπούς και στόχους της. Δεν εισηγούμαι σε καμία περίπτωση να γίνουμε εταιρεία με μετόχους αυτό που εισηγούμαι είναι να αποκτήσουμε εταιρική δομή η οποία θα μας επιτρέψει να αποκομίσουμε πολλαπλά ωφέλη.

Η εταρική οργανική δομή θα επέτρεπε να υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι, μακροπρόθεσμοι και βραχυπρόθεσμοι, με βάση τους οποίους η οποιαδήποτε διοίκηση θα είχε να λογοδοτήσει στο Διοικητικό Συμβούλιο, πολιτικές και διαδικασίες οι οποίες θα επέτρεπαν στο μέτρο του δυνατού τον καλύτερο έλεγχο στις συνδιαλλαγές του οργανισμού, θα εξασφάλιζε συνέχεια και συνέπεια στον τρόπο διοίκησης και διαχείρισης του οργανισμού άσχετα από τις όποιες αλλαγές στο Διοικητικό Συμβούλιο καθώς και μια σειρά άλλων πλεονεκτημάτων που είναι άσκοπο να αναφερθούν αυτή τη στιγμή.

Θα μου απαντήσει κάποιος βέβαια πως όλα αυτά κοστίζουν γιατί κάποιος πρέπει να εκπονήσει μελέτες ώστε να δημιουργηθούν οι δομές, να καταγραφούν οι αρμοδιότητες του καθενός, οι πολιτικές και διαδικασίες, να γίνουν οι στοιχειώδεις αλλαγές στο Καταστατικό όπου χρειάζεται, να προσληφθούν οι επαγγελματίες που θα στελεχώσουν τις διάφορες θέσεις το οποίο εξυπακούει σταθερά έξοδα και άλλα. Προφανώς και υπάρχει κόστος αλλά για μένα είναι πιο προφανές πως θα υπάρξουν πολλαπλάσια οφέλη από όλη αυτή τη διαδικασία ακόμα και στο θέμα κόστους.

Θεωρώ πως το μοντέλο που ακολουθείται αυτή τη στιγμή είναι εντελώς λανθασμένο, νομίζω άλλωστε πως αυτό γίνεται εύκολά αντιληπτό από τα αποτελέσματα τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο αποτελεσμάτων. Για να μπορέσει η Ομόνοια μας να συνεχίσει την εκπλήρωση του σκοπού και των στόχων της πρέπει να προχωρήσει σε ολοκληρωτική αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας της και πιθανώς εως ένα βαθμό της κυρίαρχης κουλτουρας της.

Θεωρώ πως εάν ο καθένας απο εμάς απλά κατηγορεί τον κάθε ένα που έχει περάσει από το Διοικητικό Συμβούλιο κτλ και η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το ποίος έφαγε πόσα και τι έκανε και τι δεν έκανε δεν βοηθά κανένα. Τώρα είναι η ώρα που πρέπει να βρεθούν οι λύσεις έτσι ώστε να προχωρήσουμε μπροστά. Θεωρώ πως υπάρχει για διάφορους λόγους μια δυσκολία και αργοπορία στις αλλαγές μέσα στον οργανισμό μας κάτι το οποίο δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ελπίζω πως εάν κάποιοι άνθρωποι που αγαπούν την Ομόνοια κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις για αλλαγή, έστω και σε εμβρυακό/αρχικό στάδιο, οι οποίες θα δημοσιοποιηθούν θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη ενός δημόσιου διαλόγου ο οποίος θα ασκήσει πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση και αρμόδιο.

Ως εκ τούτου παραθέτω κάποια δική μου πρόταση που προκύπτει μέσα από μια μικρή έρευνα που έκανα για τις οργανικές δομές που έχουν μεγάλες ομάδες στο εξωτερικό που ίσως μετά από μελέτη θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε κι εμείς στη δική μας περίπτωση. Να σημειώσω πως η εγκατάσταση δομών είναι μόνο η αρχή της διαδικασίας καθώς από μόνες τους δεν εξυπηρετούν τον ολιστικό μας σκοπό να γίνει η ομόνοια ξανά ΟΜΟΝΟΙΑ.

• Οργανική Δομή που ακολουθείται σε πολλές ομάδες στην Ευρώπη

• Οργανική Δομή που ακολουθείται στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η κάθε μια από αυτές τις φιλοσοφίες οργανωτικής δομής έχει θετικά και αρνητικά τα οποία μπορούν να αναλυθούν έτσι ώστε να παρθεί μια απόφαση. Δεν θα παραθέσω τα θετικά και αρνητικά και να μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες. Ξέρω πως χρειάζεται να γίνει μια εμπεριστατωμένη επαγγελματική μελέτη η οποία θα καταδείξει την ιδανικότερη για την Ομόνοια δομή η οποία θα μας επιτρέψει να γίνουμε ξανά αυτό που η Ομόνοια ήταν ανέκαθεν στην ιστορία της.

Θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση όποιου επιθυμεί να επικοινωνήσει μαζί μου για να βοηθήσω όπως μπορώ.

Για μια νέα-παλιά ΟΜΟΝΟΙΑ
ΚΚ