Home ΑΡΧΕΙΟ ΑΠΟΨΕΙΣ Αναγνώστης: Ανάθεση πλάνου οικονομικής εξυγίανσης σε ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο του εξωτερικού

Αναγνώστης: Ανάθεση πλάνου οικονομικής εξυγίανσης σε ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο του εξωτερικού

img_5275


Σε αυτή την κατηγορία δημοσιεύονται απόψεις από αναγνώστες. Δημοσιεύσουμε κάθε άποψη που θα μας σταλεί, χωρίς κατανάγκη να την ασπαζόμαστε, με την προϋπόθεση πως θα τηρεί τους στοιχειώδεις κανόνες του λόγου και να είναι ενυπόγραφη (έστω με κάποιο ψευδώνυμο)

Υφιστάμενη κατάσταση

Τα οικονομικά του σωματείου της Ομόνοιας, διακρίνονται από αδιαφάνεια και από επαναλαμβανόμενες ασάφειες βάσει των κατά καιρούς λεχθέντων από άτομα που συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο και τις λογοδοσίες των εκάστωτε προέδρων στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου. Το γεγονός, αυτό δημιουργεί εύλογες υποψίες είτε κακοδιαχείρισης είτε ανικανότητας οικονομικής διαχείρισης του Σωματείου. Πρόσθετα, ο τέως πρόεδρος του Σωματείου, κατά την τελευταία δημοσιογραφική διάσκεψη που παρέθεσε στο  Hilton Park, ανέφερε κατά λέξη …όταν αναλάβαμε, δε γνωρίζαμε πόσα χρωστούμε! Η δήλωση του αυτή, δεν περιποιεί τιμή, σε κανέναν ομονοιατή, και πόσο μάλλον σε ένα άτομο που υπηρέτησε προηγούμενο το ΔΣ υπό την προεδρία του πρώην προέδρου Μιλτιάδη Νεοφύτου.

 

Σκέλος Εσόδων

Από το Φεβρουάριο του 2013 μέχρι σήμερα, μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες του πράσινου λαού, και σε συνδυασμό με υφιστάμενες συμφωνίες έχει εισρεύσει σημαντικό ποσό μερικών εκατομμύριων στο Σωματείο. Πιο συγκεκριμένα και αθροίζοντας τα ποσά, και παρόλη την έλλειψη διαφανών στοιχείων, το ποσό αυτό με πρόχειρους υπολογισμούς (τα νούμερα είναι δικά μου και αποτελούν συντηρητικές υποκειμενικές εκτιμήσεις) εκτιμάται στα €8 με €9εκ, το οποίο προκύπτει:

  • Εισιτήρια διαρκείας 2013/2014: €1.200.000
  • Εισιτήρια αγώνων 2012/2013, εξαιρουμένων των κατόχων εισιτηρίων διαρκείας 2012/2013: €300.000
  • Αγώνες Κυπέλου 2012/2013 (Ανόρθωση και ΑΕΛ): €250.00
  • Εισιτήρια αγώνων 2013/2014, εξαιρουμένων των κατόχων εισιτηρίων διαρκείας 2013/2014: €200.000
  • Αγώνες Κυπέλου 2013/2014 (Άρη και Απόλλωνα): €50.000
  • Φιλικοί αγώνες με ΠΑΟ, Ξάνθη, Δόξα, Κούκλια, Αρη, Αγία Νάπα, €80.000
  • Εντός έδρας αγώνα στο uefa με την Αστρα, €200.000
  • Έσοδα από τις μετεγγραφές Αβραάμ, Χριστοφή, Αλβες, Σουάρες, €1.300.000
  • Οικονομικές εκστρατείες: €2.000.000

o   Έρανος 2013

o   Τούβλα

o   Τηλεφωνικός μαραθώνιος

o   Gala Dinners

o   Έρανος στη Μεγάλη Βρετανία,

  • Τηλεοπτικά δικαιώματα από τη PrimeTel, €2.300.000
  • Χορηγοί φανέλας, και άλλοι κύριοι χορηγοί, €500.000
  • Εμπορικές δραστηριότητες: €300.000

o   Boutique

o   Προϊόντα με τη σήμανση της Ομόνοιας

o   Υπηρεσία Ομάδα

o   Εισφορές €10 από 700 άτομα

  • Έσοδα από τις ακαδημίες, (900 παιδιά επί €200): €180.000
  • Χορηγίες από ΚΟΠ, uefa, κτλ: €100.000
  • Συνδρομές μελών: €100.000
  • Άλλα έσοδα.

 

Σκέλος Εξόδων

Το Σωματείο καλείται να καταβάλλει ποσά, τόσο τις τρέχουσες υποχρεώσεις όσο και παλαιές οφειλές που προέκυψαν είτε μέσω διακανονισμών είτε δικαστικών αποφάσεων. Δυστυχώς μέχρι σήμερα, δεν έχει καταρτιστεί πλάνο που να περιγράφει το ακριβές οφειλόμενο ποσό, τις χρονικές περιόδους αποπληρωμής του, και σε ποιους. Το γεγονός αυτό, συνδέεται με την προχειρότητα που παρατηρείται στον καταρτισμό του προϋπολογισμού του Σωματείου.

 

Για του λόγου το αληθές, ο κ. Μυλωνάς ανάφερε ότι. ο φετινός προϋπολογισμός θα είναι πλεονασματικός κατά €0,5εκ, και ότι λήφθηκε υπόψη στον καταρτισμό του οι παλαιές οφειλές και οι φετινές υποχρεώσεις. Επίσης ανάφερε ότι, στον καταρτισμό του, δεν λήφθηκαν υπόψη τα οποιαδήποτε έσοδα από την Ευρώπη.  Όμως στην πραγματικότητα τι έχει συμβεί:

  • Γράφεται και λέγεται για απλήρωτους ποδοσφαιριστές εδώ και μήνες,
  • Έκτακτοι έρανοι για τα κριτήρια Νοεμβρίου 2013, €1,5εκ, και για τα κριτήρια Μαρτίου 2014 €2εκ.!!!!

 

Από τα πιο πάνω, γεννιέται το ερώτημα, ποιος φάσκει και αντιφάσκει. Εφόσον όπως μας είπε ο τέως Πρόεδρος ότι, ο φετινός προϋπολογισμός που καταρτίστηκε λάμβανε υπόψη τόσο τρέχουσες όσο και προηγούμενες οφειλές και θα ήταν πλεονασματικός, σε συνάρτηση με τη σημαντική εισροή εσόδων τους τελευταίους μήνες, τότε πως δημιουργήθηκε ο εκτροχιασμός στην καταβολή των υποχρεώσεων με βάση το σχεδιασμό που έγινε; Ένα αμείλικτο ερώτημα, το οποίο εντέχνως και συστηματικά, οι υπό παραίτηση διοικούντες αποφεύγουν να απαντήσουν, υπό την κάλυψη μάλιστα και ΜΜΕ (πρόσφατο δημοσίευμα του φιλελευθέρου για Φωστήρες του Facebook). Επίσης, θα αποφύγω να σχολιάσω τους γνωστούς χαρακτηρισμούς του κ. Μυλωνά, επειδή στη ζωή μου, πάντα σέβομαι τον άλλο, αντιθέτως των απόψεων που έχει, και οι απαντήσεις δίνονται πάντα με επιχειρήματα.

 

Σκέλος Ελέγχου

Δυστυχώς σήμερα, ακούμε και διαβάζουμε ότι απαιτούνται συνεχώς έκτακτοι έρανοι και εισφορές για κάλυψη παλαιών οφειλών, χωρίς όμως να διευκρινίζεται που πάνε αυτά τα λεφτά. Η Γενική συνέλευση του σωματείου, ψήφισε καταστατική τροποποίηση για ετοιμασία και δημοσιοποίηση ετήσιων ελεγμένων λογαριασμών. Μέχρι σήμερα, δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημο για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

 

 

Καταρτισμού πλάνου οικονομικής εξυγίανσης από ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο

Η Ομόνοια, έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, σε σχέση με τα υπόλοιπα σωματεία, με μοναδική εξαίρεση το απελ. Με απλά λόγια έχει έσοδα!!!! Το ύψος των εσόδων, που περιγράφεται στο Σκέλος εσόδων, δεν είναι μεν επαναλαμβανόμενο, αλλά με συντηρητικές εκτιμήσεις, τα ετήσια επαναλαμβανόμενα έσοδα, με το σενάριο τη μη εξόδου στην Ευρώπη, και της μη πραγματοποίησης εράνων, και μετεγγραφών, υπολογίζονται περίπου στα €5εκ.

 

Σε περίπτωση όμως εξόδου στην Ευρώπη, και δεδομένης της αγάπης του περήφανου και μεγαλειώδη κόσμου της Ομόνοιας, των προσπαθειών που καταβάλλουν σήμερα εξωδιοικητικοί και πρώην παράγοντες του Σωματείου, τα έσοδα θα προσεγγίζουν τα €6εκ ετησίως.

 

Από την άλλη θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα έξοδα του Σωματείου, δηλαδή τρέχουσες και παλαιότερες υποχρεώσεις. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι δεν υπάρχει πλέον η ευχέρεια σύναψης οποιοδήποτε δανείων, τόσο είτε από μέλη, είτε από το ίδιο το Σωματείο, λόγο των περιορισμό στη χορήγηση δανείων από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

 

Οπότε, εισήγηση μου είναι όπως, ζητηθεί από κάποιο ανεξάρτητο ξένο ελεγκτικό οίκο, να προβεί στην ετοιμασία πλάνου οικονομικής εξυγίανση, αφού εμείς φανήκαμε αντάξιοι της διαχείρισης της παρακαταθήκης της ομόνοιας που μας άφησαν οι πρωτεργάτες της ιδέας που λέγεται Ομόνοια.  Και όταν λέω εμείς, εννοώ όλους (ΔΣ, μέλη, Γενική συνέλευσης, απλούς οπαδούς, γιατί αφήσαμε την κατάσταση να οδηγηθεί εδώ που είναι σήμερα). Το πλάνο, θα μπορούσε να περιλαμβάνει:

  • Εντοπισμός και καταγραφή όλων των οικονομικών υποχρεώσεων του Σωματείου
  • Προτεραιοποίηση των υποχρεώσεων του σωματείου
  • Πλάνο επαναδιαπραγμάτευσης των υποχρεώσεων (π.χ. επέκταση της χρονικής περιόδου της αποπληρωμής, μείωση οφειλόμενων ποσών, κτλ)
  • Πλάνο μεγιστοποίησης των ετήσιων εσόδων
  • Βελτιστοποίηση της διαχείρισης των αθλητικών εγκαταστάσεων του σωματείου, με σκοπό τη μείωση του κόστους συντήρησης
  • Καταρτισμός πλεονασματικών προϋπολογισμών, με βάση τις συντηρητικές εκτιμήσεις εσόδων, και να λαμβάνει υπόψη τις παλαιές και τρέχουσες υποχρεώσεις κάθε χρόνου
  • Έκδοση και δημοσιοποίηση του πλάνου οικονομικής διαχείρισης.
  • Οτιδήποτε άλλο κρίνεται αναγκαίο να περιληφθεί.

 

Η αμοιβή τέτοιων παρεχόμενων υπηρεσιών δε ξεπερνά τις €50.000, ποσό λιγότερο από τα ποσά που διατέθηκαν σε πρώην ποδοσφαιριστές για να κάνουν απλά προπόνηση στο Ηλίας Πόυλλος. Επίσης η αμοιβή του, μπορεί να καθορισθεί και ως ένας συνδυασμός μπόνους, ως ποσοστό επί τις μειώσεις παλαιών οφειλών που θα επιτυγχάνονται.

 

Τι επιτυγχάνουμε με τα πιο πάνω:

  • Ανάκτηση της αξιοπιστίας του Σωματείου προς τον κόσμο της,
  • Ορθολογιστική διαχείριση των εσόδων του Σωματείου
  • Πίεση, με την καλή έννοια, στο προπονητικό team, για επιλογή των καλύτερων ποδοσφαιριστών και αξιοποίηση των δικών μας παιδιών από τις ακαδημίες,
  • Έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας στους ποδοσφαιριστές
  • Στο ερώτημα που θέτουν αρκετοί ότι μέσω της οικονομικής εξυγίανσης αποδυναμώνεται η ποιότητα της ομάδας, κατά την άποψη μου το αντίθετο θα συμβεί. Με την υπόθεση, ότι στον προϋπολογισμό, θα υπάρχει ποσό π.χ.  €2.5 εκ. για τρέχουσες υποχρεώσεις, αυτό σημαίνει ότι άνετα μπορεί να υπάρχει ένα μίγμα συμβολαίων από €150.000 μέχρι €75.000, το οποίο συγκρίνεται άνετα με το ρόστερ άλλων ανταγωνιστών μας. Επίσης, αυτό το ρόστερ θα πληρώνεται έγκαιρα, με αποτέλεσμα να μην έχουμε όλα τα παρατράγουδα που ζούμε τα τελευταία δύο χρόνια στην ομάδα (‘πολύμηνοι τραυματισμοί’, ιώσεις τριών εβδομάδων, πρόβλημα με το νύχι του ποδιού, κτλ.
  • Kαμία άλλη ομάδα, εκτός από το αποελ, δεν μπορεί να έχει ψηλότερο προϋπολογισμό από αυτόν της Ομόνοιας, λόγω εσόδων σε πραγματικό χρόνο (cash flow)

 

Τέλος, μέσα από την οικονομική εξυγίανση, τη διαφάνεια, και την αμέριστη και αξιέπαινη προσπάθεια που καταβάλει ο κάθε Ομανοιατής, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η επιτυχής πορεία της ομάδας τα επόμενα, και η μεγάλη επιστροφή του πράσινου λαού στο ΓΣΠ.

 

Ευχαριστώ,

Άντυς Ανδρέου