Home ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ To άρπαξ εις την Κύπρον

To άρπαξ εις την Κύπρον


Είναι ιστορικά καταγεγραμμένο ότι σε πολλές χώρες υπήρξαν παιχνίδια όπου οι παίκτες κλοτσούν μία μπάλα, όπως το επίσκυρος στην Αρχαία Ελλάδα, το «woggabaliri» στην Αυστραλία, το «harpastum» στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και το «cuju» στην Κίνα.

Οι αρχαίοι Έλληνες αναφέρεται ότι επινόησαν ένα παιχνίδι με μπάλα, που ονομαζόταν επίσκυρος, επίσης γνωστό από πηγές στην Κύπρο και ως “ἅρπαξ”. Το ἅρπαξ παιζόταν κυρίως από άντρες με κιντρινομπλέ μανδύες. Παιζόταν σε χώρο με όρια πέτρες όμως μπορούσαν οι άντρες να αγωνίζονται και έξω από αυτό.

Οι Ρωμαίοι επινόησαν κανόνα όπου τα παιχνίδια οδηγούνταν ενώπιον του βασιλιά και εκεί αποφασιζόταν ποιος θα είναι ο νικητής.

Σώζεται μια μαρμάρινη εικόνα, στην οποία απεικονίζεται ένας άντρας να ισορροπεί μία μπάλα με το πόδι του και ένας δεύτερος να ζητάει τη νίκη στο δικαστήριο.

Αναφέρεται ότι στην αρχαία Ρώμη, όταν άντρας κρατούσε την μπάλα και δεν την έδινε και στον άλλο να το χαρεί λίγο, η νίκη κρινόταν στα χαρτιά.

Σχετικόν: “π. Κωστᾶκης: ἐκεῖνός τε γὰρ προστάτης τοῦ ἅρπαξ καταστὰς οὕτως ἐνομοθέτησε καὶ τὰ πράγματα διέταξε καὶ το τόπιν κατεσκεύασεν, ὥστ᾽ ἔτι καὶ νῦν ἀγαπᾶσθαι τὴν διοίκησιν τὴν ὑπ᾽ ἐκείνου συνταχθεῖσαν” Isocr. 15. 232

πηγή: vromopaidia