Στην ομιλία του το πρωί ο πρόεδρος της ΚΟΠ έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη να αυξηθεί η προσέλευση των φιλάθλων στις εξέδρες των γηπέδων. Μάλιστα έχει τεθεί ως στόχος να αγγίξει το μισό εκατομμύριο συνολικά σε όλα τα παιχνίδια ανά σεζόν μέχρι το 2024, αλλά και να ανέβει ο μέσος όρος προσέλευσης ανά παιχνίδι στις 7 χιλιάδες.
«Την τελευταία δεκαετία παρατηρείται όλο και περισσότερο η σημαντική μείωση στον αριθμό των ατόμων που παρακολουθούν ποδόσφαιρο στην πρώτη κατηγορία ανδρών. Αυτό οφείλεται σε διάφορους και διαφορετικούς λόγους, όπως είναι η εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου, η ποιότητα του ποδοσφαίρου μας, η χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών και εμπειρίας που προσφέρουν τα γήπεδα μας καθώς επίσης και η έλλειψη αλληλεπίδρασης με τους φιλάθλους. Η εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου, που έγινε τον Ιούλιο του 2018, ουσιαστικά ανάγκασε την εγγραφή των προσωπικών δεδομένων του καθενός αφού χωρίς την κάρτα δεν είναι δυνατή η είσοδος σε αγώνες. Το μέτρο έφερε την αντίδραση αρκετών και την αρνητική στάση από μεγάλη μερίδα φιλάθλων στην εφαρμογή του. Ως Ομοσπονδία είχαμε υποχρέωση να μεταφέρουμε τις αντιδράσεις των μελών μας ενώπιον της κυβέρνησης και της Βουλής, ενώ την ίδια ώρα είναι ξεκάθαρο πως έχουμε και την υποχρέωση να εφαρμόσουμε ένα θεσμό που ορίζεται από συγκεκριμένη νομοθεσία.» ανέφερε ο Γιώργος Κούμας.
Υπάρχει βέβαια και ο παράγοντας τηλεόραση, για τον οποίο δεν έγινε αναφορά από τον πρόεδρο της ΚΟΠ, αλλά αυτό δεν είναι της ώρας.
Θυμίζουμε ότι η ομοσπονδία μάζεψε τις υπογραφές σχεδόν όλων των σωματείων, πλην της ΑΕΚ και της Ανόρθωσης, για να αποστείλει επιστολή στη Βουλή μέσω της οποίας θα γίνει αίτημα για αναστολή του μέτρου.
Από όποια σκοπιά πάντως κι αν το δει κανείς, είτε είναι σύμφωνος είτε εναντίον του μέτρου, θα πρέπει να παραδεχθεί ότι επηρέασε αρνητικά την εικόνα των γηπέδων. Άδειες κερκίδες, βουβές, χωρίς παλμό, χωρίς χρώμα.
Δεν παραγνωρίζουμε σε καμία περίπτωση ότι έγιναν ασχήμιες σε πολλές περιπτώσεις στα γήπεδα με επεισόδια, με σοβαρούς τραυματισμούς, με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών, με είσοδο οπαδών στους αγωνιστικούς χώρους, ενώ είναι αλήθεια ότι ήταν λίγες οι φορές που είδαμε να έχουν συνέπειες για τις πράξεις τους οι ταραξίες.
Το βέβαιο είναι ότι κάτι πρέπει να αλλάξει. Αν ο τρόπος για να επιστρέψει ο κόσμος στα γήπεδα είναι η άρση του συγκεκριμένου μέτρου τότε αυτό πρέπει να γίνει. Λύσεις για αντιμετώπιση της βίας υπάρχουν. Με σωστή αστυνόμευση, παραδειγματικές ποινές από την πολιτεία και δια βίου αποβολή από τα γήπεδα των ανεγκέφαλων μπορούμε να έχουμε και οργανωμένη κερκίδα στα γήπεδα και σωστή συμπεριφορά από τους οπαδούς χωρίς να χρειάζεται η κάρτα φιλάθλου.