Home ΑΛΛΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Μπάχαλο για μια κίνηση της Εθνικής Γυναικών και κόντρα ΚΟΠ-ΠΑΣΠ

Μπάχαλο για μια κίνηση της Εθνικής Γυναικών και κόντρα ΚΟΠ-ΠΑΣΠ

SHARE

Ακραίες διαστάσεις φαίνεται να παίρνει μια κίνηση που έκαναν οι ποδοσφαιρίστριες της Εθνικής Γυναικών, πριν την έναρξη του χθεσινού αγώνα απέναντι στη Φινλανδία, η οποία έφερε την αντίδραση της ΚΟΠ.

Συγκεκριμένα, οι παίκτριες της Εθνικής Γυναικών φωτογραφήθηκαν με τα κορίτσια της Εθνικής Φινλανδίας προκειμένου να πιέσουν για καλύτερη αντιμετώπιση από την ΚΟΠ.

Όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδία, η ενέργεια αυτή είναι εκτός του πλαισίου και θα διεξαχθεί έρευνα σχετικά με το ζήτημα ώστε να διαπιστωθούν τυχόν ευθύνες από πλευράς του ΠΑΣΠ που η ΚΟΠ θεωρεί πως υποκίνησε το περιστατικό.

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΠ για το θέμα:

«Ισχυρό μήνυμα στο θέμα της ισότητας των δύο φύλων έστειλαν οι διεθνείς ποδοσφαιρίστριες της Εθνικής Γυναικών Κύπρου, στιγμές πριν την έναρξη του αγώνα με την Φινλανδία την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019 στο Ελσίνκι για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2021.

Μαζί με τις παίκτριες της Φινλανδίας, οι Κύπριες ποδοσφαιρίστριες φωτογραφήθηκαν κρατώντας πινακίδα με το μήνυμα «Together We Play Strong» («Μαζί Παίζουμε Δυνατά»), ενώ στις παλάμες των χεριών τους οι διεθνείς μας ζωγράφησαν το σήμα της ισότητας, στέλνοντας έτσι το μήνυμα ότι οι άνδρες και οι γυναίκες ποδοσφαιρίστριες έχουν τα ίδια όνειρα, τους ίδιους στόχους, στο ίδιο παιχνίδι!

Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί συνέχεια του παγκόσμιου κινήματος #EqualPay, που ξεκίνησε από τις γυναίκες διεθνείς στο πρόσφατο Μουντιάλ και το οποίο θίγει τις σοβαρές ανισότητες στις αμοιβές των γυναικών στο ποδόσφαιρο, αλλά και τη γενικότερη αντιμετώπιση προς το γυναικείο ποδόσφαιρο.

Η ενέργεια των δύο ομάδων έγινε με τη στήριξη των συνδέσμων ποδοσφαιριστών της Κύπρου (ΠΑ.Σ.Π.) και της Φινλανδίας (Jalkapallon Pelaajayhdistys), ενώ η ομοσπονδία ποδοσφαίρου της σκανδιναβικής χώρας ήταν απόλυτα σύμφωνη.

Η ραγδαία άνοδος του γυναικείου ποδοσφαίρου σε όλο τον κόσμο είναι πλέον γεγονός! Στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο που έγινε στη Γαλλία, η τηλεθέαση και η παρουσία των θεατών στα γήπεδα έσπασαν ρεκόρ, ενώ πολλές χώρες πλέον εφαρμόζουν πολιτικές ισότητας στο άθλημα, που να συνάδουν με τους νόμους της ίσης μεταχείρισης των φύλων.

Και στην Κύπρο έγιναν βήματα μπροστά, όπως είναι η μόνιμη δραστηριοποίηση της εθνικής γυναικών και η τηλεοπτική μετάδοση ενός αγώνα κάθε εβδομάδα του πρωταθλήματος. Όμως, πολλά είναι τα προβλήματα που παραμένουν ακόμη, τα οποία θέλησαν να θίξουν οι διεθνείς μας πριν τη σέντρα στο Ελσίνκι με την ενέργειά τους. Ένα από τα σοβαρότερα είναι η δίκαιη αμοιβή. Χαρακτηριστικό είναι πως οι γυναίκες διεθνείς μας λαμβάνουν κάτω από το 15% του αντίστοιχου ποσού ημερήσιου επιδόματος που παίρνουν οι άνδρες διεθνείς για την παρουσία τους στην Εθνική ομάδα! Αυτό το γεγονός είναι πολύ απλά, ανεπίτρεπτο.

Η παρουσία των παικτριών μας στην Φινλανδία έδωσε την ευκαιρία να συγκριθούν οι ανισότητες μεταξύ των χωρών. Για παράδειγμα, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Φινλανδίας, ακολουθώντας το παράδειγμα της Νορβηγίας, ανακοίνωσε επίσημα τον Σεπτέμβριο ότι οι άνδρες και οι γυναίκες διεθνείς θα λαμβάνουν ακριβώς τα ίδια πριμ και το ίδιο ημερήσιο επίδομα.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π., Σπύρος Νεοφυτίδης και ο Σύνδεσμος στήριξε από την πρώτη στιγμή την δράση των διεθνών μας: «Είναι ξεκάθαρο ότι γυναίκες που παίζουν ποδόσφαιρο έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα με τους άνδρες συναδέλφους τους. Είναι γι΄ αυτό που εδώ και χρόνια τρέχουμε διάφορες δράσεις για να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια. Συγχαίρω τις παίκτριες μας για την ενέργεια τους πριν τη σέντρα του αγώνα στην Φινλανδία και ζητώ απ΄ όλους τους φορείς στην Κύπρο να δουν τη μεγάλη εικόνα και να σταθούν έμπρακτα δίπλα στις παίκτριες, όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλες τις προηγμένες χώρες του κόσμου».

Η αντίδραση της ΚΟΠ:

«Μέλη της Εθνικής μας ομάδας Γυναικών, προέβησαν σε ενέργειες πριν την έναρξη του χθεσινού αγώνα με την αντίστοιχη της Φινλανδίας, οι οποίες ήταν εκτός του πλαισίου των συμφωνηθέντων μεταξύ των δύο Ομοσπονδιών και ενάντια στο πρωτόκολλο της UEFA που αφορά διεθνείς αγώνες.

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, προχώρησε σε προκαταρκτική διερεύνηση του συμβάντος και σε συνάρτηση με σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΠ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την αναδημοσίευση της από τα ΜΜΕ, επιθυμεί να παραθέσει τα πραγματικά γεγονότα.

Η ΚΟΠ επικοινώνησε τρεις (3) ημέρες πριν τον αγώνα με την Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Φινλανδίας και μεταξύ των δύο Ομοσπονδιών, συμφωνήθηκε όπως πριν τον αγώνα να γίνει κοινή φωτογράφιση, για προώθηση της καμπάνιας της UEFA «TOGETHER WE PLAY STRONG» που αφορά την προώθηση του γυναικείου ποδοσφαίρου.

Παράλληλα, ενημερώθηκε η UEFA για την καμπάνια και παραχώρησε σχετική έγκριση.

Πριν από τον αγώνα της Πέμπτης 07/11/2019, έγινε η κοινή φωτογράφιση με σήμα που μετέφερε η ΚΟΠ και στο οποίο αναγραφόταν το σύνθημα της καμπάνιας, αλλά προς έκπληξη μας, αρκετές ποδοσφαιρίστριες της Εθνικής Κύπρου, πρόσθεσαν από μόνες τους επιπλέον σύνθημα καμπάνιας που αφορούσε το Equal Game, καμπάνια που προωθήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία το μήνα Οκτώβριο και η οποία έχει ολοκληρωθεί. Σημειώνουμε ότι η ΚΟΠ συμμετείχε στην συγκεκριμένη καμπάνια σε όλους τους αγώνες για το μήνα Οκτώβριο.

Οι ενέργειες των ποδοσφαιριστριών μας, αφήνουν εκτεθειμένη την ΚΟΠ προς την Ομοσπονδία της Φινλανδίας, οι ποδοσφαιρίστριες της οποίας δεν συμμετείχαν στο επιπλέον σύνθημα της καμπάνιας, αλλά και προς την UEFA, με κίνδυνο μάλιστα να μας επιβληθεί πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία.

Όπως γίνεται αντιληπτό, τα μέλη της Εθνικής μας ομάδας προέβησαν στις ενέργειες αυτές κατόπιν συνεννόησης με τον ΠΑΣΠ, αποφεύγοντας για αδιευκρίνιστους λόγους να ενημερώσουν την ΚΟΠ και τους συνοδούς της αποστολής στη Φινλανδία.

Θεωρούμαι απαράδεκτο και αθέμιτο, ο Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών να αναμειγνύεται με συνωμοτικές μεθόδους σε δραστηριότητες και ζητήματα που αφορούν αποκλειστικά την ΚΟΠ και τις Εθνικές μας Ομάδες.

Οι πιο πάνω ενέργειες δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες και η ΚΟΠ όταν θα ολοκληρώσει την διερεύνηση των γεγονότων, θα αποδώσει τις όποιες πειθαρχικές ευθύνες εκεί και όπου προκύπτουν».

Παίξε ΤΩΡΑ και πάρε BONUS €300! Ισχύει για όλους τους πελάτες της www.megabetplus.com.cy για τα μπόνους πρώτης κατάθεσης.