Home ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ Συγκάλυψη από τα αρμόδια Υπουργεία

Συγκάλυψη από τα αρμόδια Υπουργεία


Οι ατασθαλίες παραγόντων που οδηγούσαν τις ομάδες τους σε υποβιβασμούς ή και σε διάλυση λόγω αλόγιστων χρεών υποχρέωσαν την ΟΥΕΦΑ το 2010 σε μια προσπάθεια της να εξορθολογήσει τα οικονομικά των μελών της, παύοντας τον αθέμιτο ανταγωνισμό, να προχωρήσει στη δημιουργία του Financial Fair Play. Οι διοικήσεις έφευγαν και ούτε γάτα ούτε ζημιά… Οι ομάδες κινδύνευαν με αφανισμό ή αφανίστηκαν. Και οι οπαδοί δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι.


Από τη δεκαετία του 1990 και έπειτα εισέρρευσε αρκετό χρήμα στο ποδόσφαιρο. Οι τηλεοπτικές πλατφόρμες μπήκαν δυναμικά στο παιχνίδι και ουσιαστικά ήταν και ο λόγος της δημιουργίας του Τσάμπιονς Λιγκ. Το πρόβλημα είναι ότι, ενώ τα έσοδα αρκετών ομάδων αυξήθηκαν, εντούτοις ως ποδοσφαιρικές εταιρείες δεν ήταν κερδοφόρες λόγω δανείων. Γι’ αυτό η ΟΥΕΦΑ εισήγαγε το Financial Fair Play, με σκοπό οι ομάδες να είναι φερέγγυες προς τρίτους είτε με εξόφληση, είτε με διακανονισμούς και επίσης θα έπρεπε κάθε χρόνο να μην είχαν περισσότερα έξοδα από τα έσοδα τους.

Αυτό δεν τηρήθηκε και τόσο, όπως φάνηκε σε βάθος χρόνου αρκετές ομάδες με διάφορα τρικ των ιδιοκτητών τους κατάφερναν να ισοσκελίζουν τους λογαριασμούς τους π.χ. παραχωρώντας χορηγία στην ποδοσφαιρική εταιρεία από δική τους εταιρεία. Δηλαδή έβγαζαν από τη μία τσέπη και έβαζαν στην άλλη για να βγαίνουν οι αριθμοί στα λογιστικά βιβλία.

Η ΟΥΕΦΑ πέρσι αποφάσισε να καταργήσει το Financial Fair Play και να βρει άλλη φόρμουλα έτσι ώστε να προκύψει οικονομική βιωσιμότητα έχοντας πλήρως τον έλεγχο των εξόδων και να γίνουν περισσότερο φερέγγυες οι ομάδες προς τις πληρωμές τους.

Έτσι λοιπόν από τη σεζόν 2025-26 θα μπορούν οι ομάδες να χρησιμοποιούν το 70% των εσόδων (90% – 2023-24, 80% – 2024-25) τους για μεταγραφές, συμβόλαια παικτών και προμήθειες στους μάνατζερ. Επίσης θα επιτρέπονται ζημιές μέχρι 60 εκ. σε βάθος τριετίας.

Δεν ξέρω εάν στην Κύπρο ισχύουν όλα αυτά ή αν υπάρχει οποιαδήποτε εξαίρεση αλλά σχεδόν στο σύνολο τους οι ομάδες δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στο Κράτος. Πέραν από τις μισές έχουν οφειλές στο ΦΠΑ, Φόρο Εισοδήματος και Κοινωνικές Ασφαλίσεις με μερικές να ξεπερνάνε το 1 εκ. ευρώ. Πρόσφατα όμως τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας με τη συγκατάθεση ή την ανοχή ή και άγνοια των αρμόδιων Υπουργών Κωνσταντίνου Πετρίδη και Κυριάκου Κούσιου εμφάνισαν όλα τα σωματεία ότι πληρώνουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους κατά παράβαση του Financial Fair Play. Η ευθύνη των αρμόδιων Υπουργών και των Υπουργείων τους είναι τεράστια. Όπως και της ΚΟΠ η οποία όπως φαίνεται δεν ασκεί τον έλεγχο του πρέπει, με αποτέλεσμα κάποιες ομάδες να πληρώνουν και κάποιες να οφείλουν εκατομμύρια ευρώ. Η Κυπριακή Ομοσπονδία κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από τις επιταγές της ΟΥΕΦΑ. Εμφανίζεται αφερέγγυα καλύπτοντας σωματεία όλων των κατηγοριών με διάφορους τρόπους και έτσι δημιουργείται αθέμητος ανταγωνισμός.

Το δυστύχημα είναι πως ούτε ο Αρχηγός Αστυνομίας ως επικεφαλής δε φαίνεται να έχει το απαιτούμενο ενδιαφέρον παρ’ ότι πρόκειται για Ποινικές Υποθέσεις, ούτε και ο Γενικός Εισαγγελέας εμφανίζεται «ζεστός» να τις ερευνήσει.

Πανικκος Κωνσταντίνου – 24sports.com.cy