Ο διευθυντής του ΓΣΠ, Φοίβος Κωνσταντινίδης, μίλησε στον Super Sport FM και στην εκπομπή «Game Τime» με τον Πολύβιο Αλεξάνδρου για το θέμα που θα προκύψει με το γήπεδο της πρωτεύουσας όταν η Ομόνοια και ο ΑΠΟΕΛ ολοκληρώσουν την ανέγερση των δικών τους ιδιόκτητων γηπέδων.
«Σίγουρα το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί με ενδεχόμενη αποχώρηση και των δύο ομάδων, είναι σοβαρό και μας απασχολεί και εμάς από τώρα, παρόλο που υπάρχει πολύς χρόνος και κάποια χρόνια ακόμη για να σκεφτούμε μέχρι να υλοποιηθούν οι αναπτύξεις. Πρέπει να απασχολήσει και την Πολιτεία το θέμα αυτό, ο ΓΣΠ δεν είναι απλά ένα γήπεδο, αλλά ένας Γυμναστικός Σύλλογος που φέτος συμπληρώνει 130 χρόνια Ιστορίας που προάγει και καλλιεργεί αθλητισμό και το Κράτος δεν μπορεί να αφήσει τον Γυμναστικό Σύλλογο να αντιμετωπίσει μόνος του τα προβλήματα», είπε αρχικά.
«Διερωτώμαι εάν το Κράτος μελέτησε εάν θα είναι βιώσιμα τα έσοδα μετά από την αποχώρηση του ΑΠΟΕΛ και της Ομόνοιας. Θα πρέπει να υπάρξει, γενικά, μια πιο ορθολογική πολιτική σε θέμα χρηματοδότησης στον Αθλητισμό. Εγώ θεωρώ δεδομένο ότι θα εξεταστούν. Έχουν γίνει πάρα πολλές αναπτύξεις για έργα οι οποίες είναι φανερό εκ του αποτελέσματος ότι δεν αποφέρουν κάποιο όφελος και δημιουργούνται προβλήματα και τα βλέπουμε μπροστά μας εδώ και 2-3 χρόνια. Αν πάμε περισσότερα χρόνια πίσω θα βρούμε κι άλλα», πρόσθεσε.
Πως μπορεί να βοηθήσει το Κράτος: «Έχουμε ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα μπροστά μας για να βρούμε τρόπο να έχουμε τα έσοδα που απαιτούνται για να συνεχίσουμε να παράγουμε έργο. Μπορεί το Κράτος να βοηθήσει για παράδειγμα το τμήμα του Στίβου που δεν έχει έσοδα και το καλύπτουμε εμείς. Παίρνουμε ένα ποσό για το ΕΣΥΑ, που αφορούν στα έξοδα για έξι προπονητές για τις Ακαδημίες μας. Σε σχέση με το τι προσφέρει ο στίβος στην κοινωνία και τα αποτελέσματα, δεν υπάρχουν έσοδα όπως από το ποδόσφαιρο. Ούτε υποδομές υπάρχουν. Ταρτάν πρόσφατα τελείωσε, κάποιοι αθλητές δεν είχαν μέρος να προπονηθούν για κάποια χρόνια. Νοικιάζαμε τα γήπεδα του Κύκκου και του Seniors School. Προπονούνταν στο πάρκινγκ κάποιοι».
Πως μπορεί να αξιοποιηθεί όταν θα φύγουν ο ΑΠΟΕΛ και η Ομόνοια: «Είναι γήπεδο πολλαπλής χρήσης, μπορούν να γίνουν διοργανώσεις αθλητικές και εκδηλώσεις. Είναι πολυδύναμο κέντρο, έχει ξενοδοχειακή μονάδα, έχουμε γήπεδο για ρίψεις. Το ΓΣΠ είναι ιδανικό για το άθλημα των ρίψεων. Μπορεί να γίνει διεθνής διοργάνωση ρίψεων».
«Το Κράτος για παράδειγμα βοήθησε για την ανακαίνιση του “Σπύρος Κυπριανού” στη Λεμεσό το οποίο θα στοιχίσει πάνω από 16.000.000 ευρώ (σ.σ. κοντά στα 20.000.000 συμφωνα με τους νέους υπολογισμούς) για να διεξαχθεί όμιλος του Eurobasket.
«Λέμε για το ΓΣΠ αλλά τα ίδια ισχύουν και για άλλα γήπεδα, άλλων γυμναστικών συλλόγων. Δεν είναι κρατικό το ΓΣΠ, αν ήταν κρατικό θα καταντούσε όπως το Μακάρειο…».
«ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια είναι οι μόνες ομάδες στην Κύπρο που μπορούν υπό προϋποθέσεις να συντηρήσουν γήπεδο δικό τους. Πρέπει να πηγαίνουν καλά, να γίνονται κι άλλα πράγματα στο γήπεδο για να συντηρείται πέραν από το ποδόσφαιρο, να υπάρχουν άλλες κτηριακές εγκαταστάσεις και πολλά άλλα… είναι και η τοποθεσία, να έχει επαφή με την τοπική κοινωνία, όλα αυτά και άλλα πρέπει να συντρέχουν για να είναι βιώσιμο ένα γήπεδο. Εμείς τα είχαμε αυτά συν τις δύο ομάδες».
«Όταν αποφασίστηκε ο τρόπος διαμοιρασμού των εσόδων, έπρεπε να σκεφτούμε πως θα είναι βιώσιμο το γήπεδο και από τα περισσεύματα συντηρούμε τις εγκαταστάσεις στις οποίες παίζουν οι ομάδες και τον στίβο. Από τον ΓΣΠ κάθε χρόνο είχαν και 500.000 ευρώ έσοδα οι κάθε μία περίπου. Πρέπει να δημιουργείς τα έσοδα και μετά να τα εξασφαλίζεις».
«Στην Κύπρο η κουλτούρα είναι πως όταν δεν πάει καλά μια ομάδα, ο κόσμος δεν την ακολουθεί, δεν είναι όπως την Αγγλία που γεμίζουν τα γήπεδα ακόμη και των ομάδων που υποβιβάζονται»
Για το χρέος των δύο ομάδων: «Είναι υψηλό, ειδικά από τη μία πλευρά. Πριν φύγουν, πρέπει να ξοφλήσουν. Έχουν όλοι ευεργετηθεί μέσω συνεργασίας με το ΓΣΠ».
Αν μπορεί η Ομόνοια 29ης Μαΐου να το αξιοποιήσει: «Δεν ξέρω αν μπορούν να αντιμετωπίσουν το κόστος της χρήσης του ΓΣΠ».
Γιατί δεν αξιοποιείται για το Euro U-17 και θα διεξαχθεί σε Λάρνακα και Ελεύθερη Αμμόχωστο: «Φαντάζομαι ότι ήθελε η ΚΟΠ να δώσει ώθηση σε εκείνες τις επαρχίες για να υπάρχει μια αποκέντρωση. Η ανέγερση του “Αλφαμέγα” βοήθησε επειδή είναι πιο μικρό και σύγχρονο γήπεδο, κοντά σε τουριστικό σημείο και προστέθηκε και αυτό. Παραδοσιακά, αυτά τα τουρνουά γίνονται σε μικρότερα γήπεδα».
Πηγή: sport-fm.com.cy