ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΛΟΥΚΑ – GOALNEWS
Ο δικηγόρος και διοικητικό μέλος της Ομόνοιας, Χριστόφορος Χριστοφή, μιλώντας στο «Goal», τοποθετήθηκε για τις προεκτάσεις των πειθαρχικών κανονισμών της ΚΟΠ ως ακολούθως:
Θεωρείτε ότι στις πειθαρχικές διαδικασίες της ΚΟΠ, ισχύουν δικαιώματα που περιλαμβάνονται στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως το δικαίωμα ακρόασης του κατηγορουμένου ή το δικαίωμα υπεράσπισης;
«Το Σύνταγμα στη Κύπρο είναι ο υπέρτατος Νόμος. Στο Σύνταγμα προστατεύονται κάποια θεμελιώδη δικαιώματα κατηγορουμένων είτε σε ποινικές είτε σε πειθαρχικές διαδικασίες. Η διαδικασία στην Δικαστική Επιτροπή της ΚΟΠ είναι πειθαρχική διαδικασία. Όπως λέχθηκε και στην υπόθεση Λάρκου από το μέλος του εφετείου της ΚΟΠ κ. Κωστή Ευσταθίου, ‘στην Πειθαρχική Δίκη, θα πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα αυτό το οποίο η νομολογία επιτάσσει, το να απολαμβάνει δηλαδή ο κατηγορούμενος των δικαιωμάτων, τα οποία εγγυάται το Άρθρο 12(5) σε κατηγορούμενο σε ποινική δίκη’. Άρα η απάντηση είναι ότι θα έπρεπε να ισχύουν. Δυστυχώς, με βάση τον υφιστάμενο Πειθαρχικό Κανονισμό οι πιο πάνω συνταγματικές επιταγές αποκλείονται. Είναι κατανοητό ότι τα αθλητικά δικαστήρια πρέπει να λειτουργούν με ταχύτητα και να μην περιπλέκονται σε ατέρμονες διαδικασίες. Από την άλλη, ειδικά σε περιπτώσεις που το διακίδευμα είναι σοβαρή τιμωρία είτε για το σωματείο είτε για το άτομο πρέπει να υπάρχει διασφάλιση κάποιων βασικών δικαιωμάτων».
Το άρθρο 49 των πειθαρχικών κανονισμών της ΚΟΠ, το οποίο ρυθμίζει τον τρόπο που εκδικάζει η Δικαστική Επιτροπή της ΚΟΠ, παραβιάζει οποιοδήποτε κανόνα ή νόμο ή αναγνωρισμένη αρχή δικαίου; Πως το σχολιάζετε γενικότερα;
«Το άρθρο 49 του Πειθαρχικού Κανονισμού της ΚΟΠ ως έχει δεν δίδει στα σωματεία ή στα φυσικά πρόσωπα δικαίωμα υπεράσπισης εκτός από πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις. Κατά κανόνα τα πειθαρχικά αδικήματα εκδικάζονται στη βάση του φύλλου αγώνα και των εκθέσεων των παρατηρητών. Δεν διεξάγεται καμία δίκη ούτε εκπροσωπούνται τα σωματεία».
Πως σχολιάζετε τη θέση που ακούστηκε από πλευράς ΚΟΠ ότι συμμορφώνεται με τους πειθαρχικούς κανόνες της UEFA και της FIFA και ότι δεν έχει υποχρέωση να ακολουθεί το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας;
«Διαφωνούμε με αυτή την άποψη. Ιδιωτικοί οργανισμοί δεν μπορούν να συνάπτουν συμφωνίες εκτός του πλαισίου ή κατά παράβαση βασικών δικαιωμάτων που προστατεύονται από το Σύνταγμα. Η FIFA και η UEFA λειτουργούν με βάση διαφορετικό νομικό καθεστώς. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει κανένας κανονισμός της FIFA ή της UEFA που να απαγορεύει την εφαρμογή της εθνικής νομοθεσίας. Σε ότι αφορά το επιχείρημα που προβάλλεται πολλές φορές ότι είναι τα σωματεία που συμφώνησαν και στο χέρι τους είναι να το αλλάξουν, η απάντηση είναι απλή. Κανένας δεν μπορεί να συνάπτει συμφωνίες εκτός και πέραν από τα πλαίσια που θέτει το Σύνταγμα ή κατά παράβαση θεμελιωδών δικαιωμάτων που πρωτεύονται από το Σύνταγμα μας. Αν το κάνει τότε, νομικά ομιλούντες, τέτοιες πρόνοιες είναι άκυρες και μη εφαρμόσιμες».
Θεωρείτε ότι διασφαλίζεται με τον πειθαρχικό κανονισμό της ΚΟΠ το δικαίωμα ελευθερίας έκφρασης και άσκησης κριτικής, ειδικά κατά αποφάσεων διαιτητών;
«Το δικαίωμα άσκησης κριτικής είναι συνυφασμένο με το δικαίωμα ελευθερίας έκφρασης που αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Ο Πειθαρχικός Κανονισμός δεν εμποδίζει την άσκηση καλόπιστης κριτικής. Το ζήτημα είναι στη πράξη πως εφαρμόζεται από τους αρμοδίους. Είναι γενικά αποδεκτό ότι η άσκηση στοιχειοθετημένης και καλόπιστης κριτικής που δεν δημιουργεί εντάσεις ή καλλιεργεί την προκατάληψη βοηθά το ποδόσφαιρο. Δεν πρέπει με το παραμικρό να παραπέμπονται τα σωματεία ή οι παράγοντες και πρέπει να υπάρχει ομοιογένεια στις παραπομπές».
Ποια είναι η άποψη σας για την κωδικοποίηση των ποινών στον πειθαρχικό κανονισμό της ΚΟΠ;
«Καταρχήν να πούμε τι σημαίνει κωδικοποίηση. Σημαίνει ότι ανεξαρτήτως της σοβαρότητας του αδικήματος, η ποινή είναι καθορισμένη. Για παράδειγμα, είσοδος φιλάθλων στον αγωνιστικό χώρο, είτε μπήκε ένας ή είκοσι, η ποινή είναι προκαθορισμένη. Αυτό αφαιρεί το στοιχείο εξατομίκευσης της ποινής. Δηλαδή δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη οι περιστάσεις υπό τις οποίες έγινε η παράβαση. Παρότι η κωδικοποίηση έγινε για να αρθεί η προκατάληψη εντούτοις είναι γεγονός ότι σε πολλά σημεία δεν λειτούργησε ικανοποιητικά και δημιουργούνται αδικίες. Τρανό παράδειγμα είναι η Ομόνοια που κατά τη περσινή χρονιά τιμωρήθηκε με εφτά αγώνες κεκλεισμένων των θυρών λόγω και της κωδικοποίησης που υπάρχει».
Υπάρχει πρόβλημα με τις ελάχιστες ποινές;
«Όπως είχαμε την ευκαιρία σε διάφορες περιπτώσεις να επιχειρηματολογήσουμε, οι ελάχιστες ποινές είναι προβληματικές διότι παραβιάζουν διάφορες άλλες αρχές δικαίου όπως την αρχή της αναλογικότητας, της εξατομίκευσης της ποινής. Επίσης οδηγούν στην επιβολή εξουθενωτικών ποινών ανεξαρτήτως της σοβαρότητας των αδικημάτων και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τυχόν μετριαστικοί παράγοντες».
Υπάρχει διαφάνεια στις διαδικασίες παραπομπής και στο τρόπο λήψης απόφασης της Δικαστικής Επιτροπής της ΚΟΠ;
«Από τη στιγμή που ένα σωματείο δεν γνωρίζει εάν έγινε παραπομπή του άλλου σωματείου και για ποιο λόγο, στο μεταξύ τους παιχνίδι, τότε η κατάσταση είναι προβληματική. Η ΚΟΠ ακολουθεί από πέρσι αυτή την πρακτική. Στα προηγούμενα χρόνια αποστέλλονταν σε όλα τα σωματεία μετά από κάθε αγωνιστική, οι παραπομπές όλων των σωματείων. Άρα ο καθένας γνώριζε για ποιο πράγμα παραπέμφθηκε και εάν παραπέμφθηκε και το άλλο σωματείο. Η αλλαγή της πρακτικής έγινε με σκοπό να αρθεί η προκατάληψη και να μην προκαλούνται αχρείαστες συζητήσεις. Από την άλλη όμως αυτό στη πράξη έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερη καχυποψία. Το ίδιο ισχύει και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων της Δικαστικής Επιτροπής και στις ίδιες τις αποφάσεις. Είναι η άποψη μας ότι μεγαλύτερη διαφάνεια και δημοσιοποίηση θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση άρσης της προκατάληψης».
Έχετε εισηγήσεις για βελτίωση της κατάστασης;
«Υπάρχουν πολλές συγκεκριμένες εισηγήσεις από πλευράς Ομόνοιας που έχουν κατατεθεί στην ΚΟΠ μέσω υπομνημάτων. Κάποιες έγιναν δεκτές άλλες όχι. Εισηγήσεις έγιναν και από άλλα σωματεία, όπως για παράδειγμα την ΑΕΛ, τις οποίες εμείς υιοθετήσαμε. Ο Πειθαρχικός Κανονισμός της ΚΟΠ βελτιώθηκε φέτος σε σχέση με πέρσι, ειδικά στις τιμωρίες για κεκλεισμένων των θυρών. Επίσης σε πολλά αδικήματα έχουν μειωθεί οι ποινές και το δεχτήκαμε με ικανοποίηση. Ένα μεγάλο ζήτημα για εμάς είναι αυτό των παρατηρητών όπου υποβάλαμε συγκεκριμένη πρόταση. Και εκεί η ΚΟΠ έχει κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα. Γενικά θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει περισσότερη εμπλοκή των σωματείων στη σύνταξη του Πειθαρχικού Κανονισμού της ΚΟΠ αφού στο τέλος της ημέρας είναι τα ίδια που καλούνται να συμμορφωθούν και να πληρώσουν το λογαριασμό».