Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Κόλα και Σαβέφσκι, σε πρώτο πλάνο για το σκάουτιγκ

Κόλα και Σαβέφσκι, σε πρώτο πλάνο για το σκάουτιγκ

kola


Σε κάποιο σημείο της, η χθεσινή ανακοίνωση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ανάφερε ότι “Η λύση στην οποία έχουμε ήδη στραφεί στο αγωνιστικό κομμάτι είναι ξεκάθαρη. Αξιοποίηση του scouting σε διεθνές επίπεδο για προσέλκυση έμπειρων και νεαρών ποδοσφαιριστών, με πολύ πιο χαμηλά συμβόλαια από τα σημερινά.”.. Είναι προφανές, ότι αν είναι η ΟΜΟΝΟΙΑ, να παραμείνει ανταγωνιστική με σαφώς χαμηλότερο μπάτζερ, πρέπει να γίνεται σοβαρό, επαγγελματικό scouting. Οι πράσινοι δεν μπορούν πλέον να δελεάσουν μεγάλα ονόματα με υπέρογκα ποσό, άρα θα πρέπει να επενδύουν στην προοπτική συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών.

Βλέποντας πάντως τα τελευταία 4 χρόνια, οφείλουμε να πούμε ότι η ΟΜΟΝΟΙΑ απέτυχε και μάλιστα παταγωδώς στο τομέα scouting. Όσοι κι αν ασχολήθηκαν, μετά από 75 παίκτες και 30 εκατομμύρια, ε δεν μπορούμε να πούμε ότι πέτυχαν. Γιατί ήρθαν και πολύ καλοί παίκτες στην ΟΜΟΝΟΙΑ, ήρθαν και μεγάλες πατάτες όμως και το χειρότερο είναι πως τόσο τους καλούς, όσο και τις πατάτες, τους χρυσοπληρώσαμε! Πραγματικά κάθε φορά που φέρνουμε στο μυαλό μας την περίπτωση Ντούσαν Τζόκιτς, θέλουμε ένα τοίχο να κουτουλήσουμε και αυτή είναι απλά η πιο χαρακτηριστική περίπτωση. Έτσι κι αλλιώς καλός scouter δεν είμαι όταν παίρνει η ΟΜΟΝΟΙΑ τον 32χρονο Μιχάλη Κωνσταντίνου με 600 χιλιάδες το χρόνο. Καλός scouter είμαι όταν δω τον 16χρονο Μιχάλη Κωνσταντίνου και αναγνωρίσω την προοπτική του.

Τι θα αλλάξει λοιπόν, έτσι ώστε να ευελπιστούμε πως το scouting αυτή τη φορά θα είναι πετυχημένο και μάλιστα με λιγότερους πόρους; Τα άτομα! Και στην προκειμένη περίπτωση, είναι προφανώς τα άτομα και οι ικανότητες τους που κάνουν τη διαφορά. Από όσα άτομα διετέλεσαν κάποια στιγμή scouters την τελευταία 4ετία, ο μόνος που εργάζεται ακόμα στην ΟΜΟΝΟΙΑ, είναι ο βοηθός του Σαβέφσκι Σοφοκλής Σοφοκλέους, τον οποίο ο Τόνι εμπιστεύεται απόλυτα. Σε πρώτο πλάνο για τον τομέα αυτό πάντως, περνάει ο Χριστόφορος Κόλα, ο μοναδικός συνεργάτης τον οποίο ο προπονητής της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ζήτησε να φέρει μαζί του με τη πρόσληψη του. Ο Κόλα και ο Σοφοκλέους μαζί με το Σαβέφσκι θα είναι σε πρώτο πλάνο σε αυτή τη διαδικασία και τα πάντα θα περνάνε από το χέρι τους. Τέρμα πλέον στις συνεργασίες με managers με αμφίβολες προθέσεις, τέρμα σε παράξενες επιλογές.

Ο Σαβέφσκι και ο Κόλα, είναι χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ενώ έχουν άκρες και σε άλλα, ειδικά από τις βαλκανικές χώρες. Έχουν ασχοληθεί και οι δυο επαγγελματικά με το scouting, έχουν ένα συγκεκριμένο δίκτυο στην Ελλάδα, μπορούν να φέρουν εις πέρας το έργο τους. Θεωρούμε πως είναι και το πιο σημαντικό κομμάτι, για το κτίσιμο της νέας ΟΜΟΝΟΙΑΣ, το scouting. Τα 4-5 εκατομμύρια στα οποία θα κυμαίνεται το μπάτζετ, δεν είναι δα κανένα ευκαταφρόνητο ποσό. Με λιγότερα η ΑΕΛ πήρε πρωτάθλημα, με ελαφρώς περισσότερα, η Ανόρθωση έχει φέτος την καλύτερη ομάδα. Το θέμα είναι να γίνουν σωστές επιλογές.

Θα μας πείτε τώρα, δεν είναι και το πιο ιδανικό πράγμα στο κόσμο ο προπονητής να αφιερώνει ώρες από το χρόνο του στο scouting, οι καιροί όμως είναι δύσκολοι και ο Σαβέφσκι το αντιλαμβάνεται απόλυτα. Ήδη όπως πληροφορούμαστε, έχουν παραδοθεί κάποιες περιπτώσεις νεαρών ξένων ποδοσφαιριστών, με απολαβές που πληρούν τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί.