Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Το σκάουτιγκ και οι αγορές που μπορεί να κτυπήσει η ΟΜΟΝΟΙΑ

Το σκάουτιγκ και οι αγορές που μπορεί να κτυπήσει η ΟΜΟΝΟΙΑ

img_0881


Συνολικά 9 ποδοσφαιριστές της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, προήλθαν ή έχουν προϋπηρεσία στην Πορτογαλία. Ο λόγος ασφαλώς για τους Μορέιρα, Μαργκάσα, Αντράντε, Ντανιέλσον, Σοάρες, Αγκουϊάρ, Ζοάο Άλβες, Νούνο Ασσίς και Φρέντι. Η ομάδα μας, όπως και αρκετές άλλες στην Κύπρο με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα την ΑΕΛ και τη Δόξα, έχει μπει για τα καλα στην πορτογαλική αγορά. Μια αγορά στην οποία έμπασε τη Κύπρο ο μάνατζερ Κώστας Χριστοδούλου-Καραβίδας, αλλά πλέον είναι αρκετοί που κοιτάζουν προς τα εκεί.

Φτηνοί και ποιοτικοί

Οι λόγοι που τόσοι πολλοί Πορτογάλοι έρχονται στη Κύπρο είναι αρκετοί. Κυριότερος πάντως είναι η ποιότητα σε σχέση με την απόδοση. Πέραν από τις Πόρτο και Μπενφίκα, στην Πορτογαλία πλέον δεν υπάρχουν ομάδες που μπορούν να ξοδέψουν μεγάλα ποσά σε μισθούς και μεταγραφές. Έτσι παίκτες όπως ο Αντράντε, ο Ασσίς, ο Σοάρες, έρχονται στην Κύπρο με ποσά που είναι σε λογικά πλαίσια και ξεχωρίζουν.

Επιπρόσθετα, υπάρχουν πολλά λαβράκια στις μικρές κατηγορίες. Η Πορτογαλία είναι μεγάλη χώρα, χρειάζεται ταλέντο, συγκυρίες και τύχη για να καθιερωθείς στην πρώτη κατηγορία. Χαρακτηριστικό είναι πως ο Ρενάτο Μαργκάσα δεν έπαιξε ποτέ στην πρώτη κατηγορία, αλλά στην Κύπρο διαπρέπει ενώ τα ίδια ισχύουν και για πολλούς άλλους. Προφανώς αν έχεις δίκτυο στην χώρα αυτή, μπορείς να βρεις λαβράκια.

Οι άλλες αγορές που ανεβαίνουν

Η Πορτογαλική είναι αυτή που προτιμάται περισσότερο, σιγά σιγά όμως ανεβαίνουν κι άλλες. Ασφαλώς η πρώτη που πρέπει να ανφέρουμε είναι η ελληνική αγορά. Υπάρχουν παικταράδες, που παίζουν για ένα κομμάτι ψωμί, καθώς πέραν από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ οι υπόλοιπες ομάδες είναι σε τραγική κατάσταση, με εξαίρεση ίσως Ατρόμητο και Αστέρα που αποπνέουν υγεία. Κάποιοι από αυτούς επιλέγουν να έρθουν στη Κύπρο.

Από κει και πέρα ομάδες όπως η ΑΕΚ και το Παραλίμνι, έχουν κάνει στροφή σε αγορές όπως η Ολλανδία και το Βέλγιο. Και κεί ισχύουν πάνω κάτω τα ίδια με Ελλάδα και Πορτογαλία, εκτός από 2-3 ομάδες οι άλλες δεν μπορούν να πληρώσουν ιδιαίτερα. Αν έχεις τις σωστές διασυνδέσεις και τα σωστα άτομα φέρνεις παικταράδες.

Τέλος ΑΕΚ, Ανόρθωση και ΟΜΟΝΟΙΑ, άρχισαν να ρίχνουν ματιές και στο Ισραήλ, οι πρώτες 2 λόγω προπονητών, η ΟΜΟΝΟΙΑ λόγω συγκεκριμένου μάνατζερ. Η Ισραηλινή αγορά δείχνει να έχει ψωμί, αφού εμείς φέραμε Σπούγκιν, η Ανόρθωση Ιντζάχι και η ΑΕΚ Χαϊμοφ, παίκτες που ξεχώρισαν.

Κεντρική και ανατολική Ευρώπη: μόνο κάντο γρήγορα!

Σε χώρες όπως Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, ακόμα και Λευκορωσία τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν πραγματικοί παικταράδες, που όσο είναι στις χώρες τους, πληρώνονται ψίχουλα. Η δυσκολία (ειδικά στις πρώτες 2 που έχουν το περισσότερο ταλέντο) είναι πως τα πρωταθλήματα παρακολουθούνται από γερμανικές ομάδες. Αν δείτε απλά πόσοι Πολωνοί και πόσοι Τσέχοι έκαναν την διαδρομή προς τη Γερμανία τα τελευταία χρόνια θα καταλάβετε και ακόμα αναμένουμε πως αρκετοί παίκτες, με πρώτο και καλύτερο τον Tecl θα ακολουθήσουν φέτος. Από αυτά τα πρωταθλήματα η ΟΜΟΝΟΙΑ μπορεί να ψωνίσει μόνο παίκτες σε νεαρή ηλικία, ή δεύτερης διαλογής. Φυσικά και δεύτερης διαλογής, μια χαρά κάνουν διαφορά στην Κύπρο.

Το παν είναι το δίκτυο και το σκάουτιγκ

Οι αγορές και οι παίκτες υπάρχουν. Το φετινό καλοκαίρι όμως έχει ιδιαιτερότητες. Η ΟΜΟΝΟΙΑ μπήκε σε εποχή λιτότητας και με το μπάτζετ που θα έχει ο προπονητής, δεν θα δίνεται μεγάλη ευελιξία. Για να αποφευχθούν τα λάθη, για να πετύχουν οι επιλογές, χρειάζεται σωστό, εντατικό σκάουτιγκ και δίκτυο. Επιπρόσθετα, να γίνουν λίγες μεταγραφές, αλλά καλές. Να μην μπούμε άλλη μια χρονιά στον κυκεώνα των αποδεσμεύσεων.