Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ FFP, Νέες Ποινές και… Συντονιστής Φιλάθλων!

FFP, Νέες Ποινές και… Συντονιστής Φιλάθλων!


Πραγματοποιήθηκε σήμερα η παρουσίαση των Κριτηρίων UEFA 2013-2014, στην οποία, αναλύθηκαν στους εκπροσώπους των Σωματείων Α’ και Β’ Κατηγορίας τα χρονοδιαγράμματα και οι αλλαγές που προκύπτουν σε σχέση με τον περσινό έλεγχο.

Τους επεξηγήθηκε επίσης η διαδικασία του ελέγχου για το Financial Fair Play η οποία θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά από φέτος.
Όπως ανέφερε ο  του Υπεύθυνος Σχεδίου Κριτηρίων UEFA και Β΄ Αντιπρόεδρος της ΚΟΠ κ. Νίκος Νικολάου, το τμήμα Κριτηρίων της ΚΟΠ εξασφάλισε για άλλο ένα χρόνο το πιστοποιητικό από την UEFA για να πραγματοποιεί έλεγχο Κριτηρίων στα Σωματεία.
«Περάσαμε με επιτυχία τον έλεγχο από το Κλιμάκιο της UEFA το οποίο μας επισκέφτηκε τον Οκτώβριο. Το αρμόδιο τμήμα της UEFA διαπίστωσε πως ακολουθήσαμε τις σωστές διαδικασίες ελέγχου των Σωματείων μας και για αυτό εξασφαλίσαμε  πιστοποιητικό για να συνεχίσουμε να διεξάγουμε αυτό τον έλεγχο. Μάλιστα, το κλιμάκιο της UEFA εξέτασε και τους φακέλους Σωματείων, διαπιστώνοντας πως εφαρμόσαμε στο ακέραιο τους κανονισμούς», ανέφερε ο κ. Νικολάου, για να προσθέσει:
«Κατά καιρούς κάποιοι υπονοούν ότι κάνουμε πλάτες και εκπτώσεις σε Σωματεία. Ο έλεγχος της UEFA απέδειξε ότι ακολουθήσαμε τις πρέπουσες διαδικασίες.  Η ΚΟΠ βοηθά τα Σωματεία της, πάντοτε όμως στα πλαίσια της νομιμότητας».

FINANCIAL FAIR PLAY
Τον ερχόμενο Μάρτιο θα γίνει στα Σωματεία η παρουσίαση του τελικού εγχειριδίου για το Financial Fair Play. Σύμφωνα τους κανονισμούς, για τα δύο πρώτα χρόνια, επιτρέπεται στα Σωματεία έλλειμμα στον προϋπολογισμό τους μέχρι 2 εκατομμύρια ευρώ ενώ τον τρίτο χρόνο, οι προϋπολογισμοί πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι.
Συνεπώς, για τις σεζόν 2012-2013 και 2013-2014 τα Σωματεία μπορούν  να έχουν συνολική ζημιά μέχρι δύο εκατομμύρια ευρώ την οποία θα πρέπει να καλύψουν τη σεζόν 2014-15. Σε αντίθετη περίπτωση, θα υποστούν κυρώσεις αφαίρεσης βαθμών.

ΝΕΕΣ ΠΟΙΝΕΣ
Από το 2013 ισχύουν νέες ποινές για τις ομάδες οι οποίες θα τιμωρούντα με αφαίρεση βαθμών λόγω κριτηρίων UEFA.

Στις ομάδες αυτές, θα επιβάλλεται ταυτόχρονα ποινή απαγόρευσης μεταγραφών και θα μπορούν να εγγράφουν στο δυναμικό τους μόνο ποδοσφαιριστές ηλικίας μέχρι 21 ετών. Η ποινή απαγόρευσης μεταγραφών θα παύει να υφίσταται όταν το Σωματείο τακτοποιήσει τις οφειλές για τις οποίες του επιβλήθηκε η ποινή.
Επίσης, Σωματεία ή ποδοσφαιρικές εταιρείες που τελούν υπό διάλυση ή υπό καθεστώς εκκαθάρισης, δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης σεζόν, αν έχουν εξασφαλίσει συμμετοχή.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ
Τα κριτήρια UEFA 2013-2014 επιβάλλουν τον ορισμό Συντονιστή Φιλάθλων (Supporter Liaison Officer) από όλα τα Σωματεία.
Στη σημερινή παρουσίαση Κριτηρίων UEFA 2013-2014 έγινε η παρουσίαση των καθηκόντων του Συντονιστή Φιλάθλων των Σωματείων από τον κ. Φοίβο Κωνσταντινιδη, Συντονιστή ΚΟΠ για το θέμα των Supporter Liaison Officer.
Αναλύθηκαν επίσης τα πλεονεκτήματα που θα προκύψουν για τα Σωματεία με την εφαρμογή του θεσμού του Συντονιστή Φιλάθλων.
«Στόχος μας είναι ο θεσμός αυτός να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα από το ξεκίνημα της νέας σεζόν», ανέφερε ο κ. Κωνσταντινίδης.
Σύμφωνα με τον κ. Nίκο Νικολάου, θα γίνει προσπάθεια να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο στο βαθμό του δυνατού από τους αγώνες της δεύτερης φάσης του φετινού Πρωταθλήματος, τουλάχιστον στους αγώνες του πρώτου γκρουπ.

πηγή: CFA