Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ “Το FFP δεν είναι νόμιμο”

“Το FFP δεν είναι νόμιμο”


Δεν είναι μόνο η ΟΜΟΝΟΙΑ που βρίσκεται σε αυτή τη δύσκολη θέση με το FFP της ΟΥΕΦΑ. Ένας από τους ισχυρότερους νομικούς που ειδικεύεται με τον επαγγελματικό αθλητισμό, διαφωνεί με αυτό το μέτρο και δηλώνει πως είναι παράνομο αυτό που κάνει η ΟΥΕΦΑ. Θα κερδίσουμε κάτι από αυτή την τοποθέτηση;

Ο Jean-Louis Dupont, ο οποίος ηγήθηκε της νομικής ομάδας που κέρδισε την γνωστή υπόθεση Μπόσμαν, υποστηρίζει πως το Financial Fair Play παραβιάζει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανταγωνισμού. Ο Dupont  έρχεται και ταράζει τα νερά, αφού λέει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μπορεί να λάβει διαφορετική άποψη και να δικαιώσει μία ομάδα που τιμωρήθηκε από την ΟΥΕΦΑ!

Η προσφυγή του Μπόσμαν στο Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προκειμένου να πάρει μεταγραφή σε σύλλογο της αρεσκείας του άλλαξε για πάντα τον επαγγελματικό αθλητισμό.

Ο Dupont έστειλε σαφές μήνυμα ότι δεν είναι αυτός ο σωστός ο τρόπος που πρέπει να εφαρμόζεται από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για να γίνει μία ομάδα βιώσιμη, και το μόνο που θα πετύχει είναι να κάνει πιο ισχυρές τις μεγάλες ομάδες της Ευρώπης. “Παραβιάζεται η νομοθεσία περί ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το FFP επηρεάζει και την ελεύθερη κυκλοφορία εργαζομένων (ποδοσφαιριστών)”, είπε ο Dupont.

Άνθρωπος της ΟΥΕΦΑ απάντησε ότι: «Η UEFA γνωρίζει ότι δεν είναι σε όλες τις χώρες αλλά και ομάδες τα ίδια οικονομικά δεδομένα, αλλά το FFP δεν έχει στόχο την οικονομική ισότητα. Στόχος είναι να προσελκυσθούν περισσότεροι επενδυτές σε μία ποδοσφαιρική ομάδα που είναι βιώσιμη και οι ομάδες με βιώσιμο και σταθερά επιχειρηματικό μοντέλο θα είναι σε θέση να γίνουν και πιο ανταγωνιστικές».

Ο Dupont καταθέτει την άποψη του σε στήλη της Wall Street Journal. “Μερικά από τα μεγαλύτερα κλαμπ της Ευρώπης είναι, όπως ήταν αναμενόμενο, οι πιο δυνατοί υποστηρικτές των κανονισμών της ΟΥΕΦΑ αφού έτσι θα επιτευχθεί και η κυριαρχία τους. Για μένα είναι η κατάλληλη στιγμή για να υπενθυμίσω πως πρέπει να συμμορφώνονται με τον νόμο. Η ΟΥΕΦΑ θα μπορούσε να πείσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ότι το FFP ήταν το λιγότερο περιοριστικό μέσο για την επίτευξη του στόχου της; Μου φαίνεται απίθανο”.

“Μια λύση θα ήταν να γίνει συμφωνία από κοινού για περιορισμό επενδύσεων”. Ο Dupont υποστηρίζει ότι η ΟΥΕΦΑ θα μπορούσε να βελτιώσει την οικονομική ισορροπία του ποδοσφαίρου με την επιβολή «φόρου πολυτελείας» σε ομάδες με υψηλές δαπάνες, όπως η Μάντσεστερ Σίτι και η Παρί Σ.Ζ. αλλά πιστεύει ότι αυτό θα αποκλειστεί από τις μεγάλες ομάδες αφού το μέτρο του FFP αποτελεί συμπαιγνία της ΟΥΕΦΑ με τις μεγάλες ομάδες της Ευρώπης.