Οι δύσκολες στιγμές που περνάει ο τόπος δεν αφήνει ανεπηρέαστο το ποδόσφαιρο στην χώρα μας. Η ΟΜΟΝΟΙΑ κάνει τεράστια προσπάθεια για τη σωτηρία της αλλά οι τελευταίες εξελίξεις δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο το εγχείρημα “θαύμα”. Οι πράσινοι περιμένουν την απάντηση της ΟΥΕΦΑ για το αίτημα των σωματείων για παράταση στην υποβολή των φακέλων και εύχονται αυτή να είναι θετική, για να κερδίσουν χρόνο, με την ελπίδα να βρεθούν τα λεφτά που χρειάζονται και να μην υπάρξουν κυρώσεις στο εγχώριο πρωτάθλημα αλλά και στην Ευρώπη.
Διαβάστε το σημερινό ρεπορτάζ του Μιχάλη Παπαγεωργίου στη SPORTDAY 22/03/13 για το “κούρεμα” του Κυπριακού Ποδοσφαίρου:
Από τα λόγια στα έργα. Από την πιθανότητα να κινδυνέψει η βιωσιμότητα του ποδοσφαίρου στο γεγονός ότι πλέον όλα είναι στον αέρα. Κάπως έτσι εμφανίζεται πλέον η κατάσταση και μάλιστα σε σημείο εκτός ελέγχου και εκτός πρόβλεψης. Η ουσία όμως είναι μία και απόλυτα αποδεχτή. Το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Κύπρου, φέρνει πλέον και τα ποδοσφαιρικά σωματεία στο ίδιο περίπου σημείο. Κάποια μάλιστα φαίνεται να μην έχουν και πολλές πιθανότητες για να αποφύγουν το λουκέτο.
Οι επιπτώσεις της οικονομικής αβεβαιότητας θα είναι έντονες στις ποδοσφαιρικές ομάδες και θα τις ζήσουν άπαντες. Στα σκαριά είναι από τώρα η σκέψη που θα μετουσιωθεί λίαν συντόμως σε απόφαση για να πέσει γερό «κούρεμα» στους προϋπολογισμούς.
Ακόμα και το σωματείο με το πιο μεγάλο οικονομικό «κομπόδεμα» και ο λόγος για το ΑΠΟΕΛ, ετοιμάζεται όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση με ένα σημαντικό ψαλίδισμα στον προϋπολογισμό που δεν αποκλείεται να φτάσει μέχρι και 40-50%.
Στον ίδιο παρονομαστή και η Ομόνοια που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζει τα σοβαρότερα προβλήματα από τα μεγάλα σωματεία. Κάτω από τις καλύτερες προϋποθέσεις και αν ξεπεραστεί ο σκόπελος των κριτηρίων, η Ομόνοια θα κινηθεί από του χρόνου γύρω στα 3 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο θα είναι μικρότερο κατά 50% από το υφιστάμενο μπάτζετ.
Στο… χορό των μειώσεων θα εισέλθουν και τα υπόλοιπα σωματεία με την ΑΕΛ π.χ. που είναι επίσης σήμερα από τα πιο συγυρισμένα να ρίχνει το μπάτζετ κατά 40% και να μην υπερβαίνει τα 3.5 εκατομμύρια στο σύνολο όλων των εξόδων, συμπεριλαμβανομένων και των λειτουργικών.
ΠΟΙΟΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ: Ακόμα και οι ποδοσφαιριστές που δεσμεύονται με συμβόλαια λόγω παλιών συμφωνιών, δεν μπορούν να αισθάνονται σιγουριά. Πιθανόν μάλιστα να κληθούν σύντομα για επαναδιαπραγμάτευση των οικονομικών όρων και ανάλογα θα φανεί αν μπορεί να συνεχιστεί η συνεργασία με τις ομάδες. Η διακοπή συμβολαίων είναι επίσης αναπόφευκτη για ποδοσφαιριστές των οποίων οι ομάδες που ανήκουν δεν μπορούν πλέον να τα εκτελούν.
Στον κυκεώνα των αποφάσεων δεν θα εξαιρεθούν ούτε και άλλοι υπάλληλοι ποδοσφαιρικών ομάδων. Είτε θα μειωθούν οι απολαβές τους, είτε θα δουν την πόρτα εξόδου. Ο αντικειμενικός στόχος όλων είναι να μειώσουν όσα έξοδα μπορούν για να έχουν πιθανότητες επιβίωσης.
«ΚΟΥΡΕΜΑ» ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ: Ακόμα και το πιο σίγουρο χρήμα που υπολόγιζαν στους προϋπολογισμούς τα σωματεία, επηρεάζεται. Όλες οι πληροφορίες λένε ότι ήδη στη CYTAVISION (είναι η τηλεοπτική πλατφόρμα που θα έχει τα δικαιώματα 8 ομάδων α’ κατηγορίας από το νέο πρωτάθλημα) έχει γίνει επεξεργασία ενός νέου πλάνου το οποίο πέρα από την πολύ πιθανή μείωση στα συμβόλαια (όχι στα υφιστάμενα αλλά στα νέα) θα περιλαμβάνει και τη σταδιακή και όχι άμεση εξόφληση, ενώ λογικά θα τερματιστεί η προπληρωμή συμβολαίων που αφορά τα επόμενα χρόνια. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η πλειοψηφία των σωματείων έχει προλάβει να προπληρωθεί συμφωνίες μέχρι και το 2015 έναντι των συμβολαίων τους τα οποία έχουν ισχύ μέχρι το 2016.
Πρόκειται για πολύ σημαντική και ολότελα αρνητική παράμετρο. Οι λόγοι είναι απλοί. Δεν θα έχουν έσοδα για την επόμενη 2ετία και με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορούν να ελπίζουν σε πρόωρη ανανέωση των συμβολαίων για την 3ετία 2016-19, όπως πολλοί υπολόγιζαν με βάση το παλιό σκηνικό. Τι συνέβαινε δηλαδή στο παρελθόν; Όταν άρχιζε η νέα 3ετία της συμφωνία όπως π.χ. αρχίζει τώρα το 2013-16 άρχιζαν οι διαπραγματεύσεις που έφερναν τη νέα συμφωνία και η οποία περιλάμβανε γερή προκαταβολή. Έτσι λειτουργούσε το σύστημα, αλλά πλέον αυτό το σκηνικό τερματίζεται και συνάμα επηρεάζεται σημαντικά η ομαλή λειτουργία των σωματείων.