Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Η πονεμένη ιστορία ενός φιλικού

Η πονεμένη ιστορία ενός φιλικού


Του Πέτρου Παπαγιώργη, 24sports

 

Φιλικό παιχνίδι μεταξύ Ομόνοιας και Παναθηναϊκού θα έχουν την ευκαιρία οι Κύπριοι φίλαθλοι να παρακολουθήσουν ανήμερα της Πρωτομαγιάς. Ένα σπουδαίο φιλικό μεταξύ δυο μεγάλων ομάδων. Αναμένεται ότι οι οπαδοί των δυο ομάδων θα τρέξουν μαζικά στο γήπεδο της πρωτεύουσας για να απολαύσουν ποδόσφαιρο.

Το φιλικό αυτό όμως έχει… ιστορία. Ιστορία που έχει καταγράψει το παρελθόν των δυο ομάδων. Οι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται τώρα στις δύο ομάδες μάλλον δεν έχουν ιδέα περί εκείνων των γεγονότων. Αυτοί που με το άκουσμα της αναμέτρησης έχουν κάνει συνειρμούς στο μυαλό, είναι οι οπαδοί της Ομόνοιας. Και όχι όλοι. Οι παλιότεροι. Που έχουν ζήσει τα γεγονότα. Γιατί οι νέοι, απλώς τα έχουν ακούσει, ή διαβάσει κάπου.

Έχουν γίνει τέσσερα επίσημα παιχνίδια μεταξύ των δυο ομάδων. Δυο την εποχή που η Ομόνοια αγωνιζόταν στην Α’ Εθνική και άλλα δυο το 1988 για το τότε Κύπελλο Κυπελλούχων. Οι δυο όμως συναντήσεις που μένουν βαθιά χαραγμένες στη μνήμη των παλαιοτέρων Ομονοιατών είναι αυτές της χρονιάς 1972-73. Ήταν τα δυο αυτά παιχνίδια τα χαρακτηριστικότερα ίσως παραδείγματα του διωγμού που υπέστη τότε η Ομόνοια από τη διαιτησία στην Α’ Εθνική. Το κυνήγι της Ομόνοιας ήταν τότε η συνήθης πρακτική των διαιτητών που έκαναν όργια σε βάρος της, υπακούοντας τυφλά στις οδηγίες των συνταγματαρχών. Οι λόγοι ήταν βέβαια καθαρά πολιτικοί.

1.10.72 ΠΑΟ –Ομόνοια 4-2

Σκόρερ 29’ Κανάρης, 60’ Καϊάφας ,62’ Παπαδημητρίου, 74’ Ελευθεράκης 85’,87’  Ντεμέλλο (πέναλτι)

Η Ομόνοια έκανε εξαιρετικό παιχνίδι μέσα στο γήπεδο της Λεωφόρου. Κυριάρχησε και προηγήθηκε με 2-0 μέχρι το 62’. Εκείνο το λεπτό άρχισε η δράση του διαιτητή Νίκου Ζλατάνου. Ο ΠΑΟ μείωσε με γκολ του Παπαδημητρίου από καταφανή θέση οφσάιντ. Στο 87’ έγινε φάουλ στον τερματοφύλακα Ελευθεριάδη, από τον Παπαδημητρίου. Δεν δόθηκε η παράβαση και στη συνέχεια ο κήπερ της Ομόνοιας κτύπησε τον παίκτη του ΠΑΟ. Δόθηκε πέναλτι, αποβλήθηκε ο κήπερ και κάτω από τα δοκάρια κάθισε ο Νίκος Χαραλάμπους. Ο Ντεμέλλο εκτέλεσε επιτυχώς το πέναλτι. Σύσσωμος ο Ελλαδικός τύπος εκείνη την εποχή της δικτατορίας …δεν άντεξε και καυτηρίασε τη διαιτησία του Ζλατάνου, ενώ το ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ εξύμνησε την Ομόνοια γράφοντας ότι η ομάδα αυτή δεν έχει σχέση με τις άλλες Κυπριακές ομάδες που είχαν αγωνιστεί στην Α’ Εθνική. Στην επιστροφή τους στην Κύπρο οι ποδοσφαιριστές της Ομόνοιας, δήλωσαν ότι άκουγαν το διαιτητή κατά τη διάρκεια του αγώνα να προτρέπει  τους παίκτες του ΠΑΟ να πέσουν στην περιοχή για να τους δώσει πέναλτι!

ΠΑΟ: Κωνσταντίνου, Καμάρας, Καψής, Γονιός, Βλάχος, Ντεμέλλο, Ελευθεράκης, Γραμμός, Χριστόπουλος, Παπαδημητρίου, Ιράλα  (Φυλακούρης).

Ομόνοια: Ελευθεριάδης, Κάττος, Τσιακλής, Δράκος, Λούκας, Ν.Χαραλάμπους, Σάββα (Πάμπος), Τσελεπής, Καϊάφας, Ροτσίδης, Κανάρης.
25.2.1973 Ομόνοια- ΠΑΟ 0-2

Ο αγώνας αυτός δεν τέλειωσε ποτέ. Οι δυο ομάδες αγωνίστηκαν για ένα ημίχρονο χωρίς να σκοράρουν. Ο διαιτητής Λαγογιάννης  μπήκε στο ημίχρονο του αγώνα στα αποδυτήρια και δεν ξαναβγήκε προτάσσοντας ανασφάλεια επειδή υπήρχαν φίλαθλοι το γήπεδο. Είναι αλήθεια ότι υπήρχε κόσμος στο γήπεδο. Ο κόσμος όμως ήταν από την αρχή στο γήπεδο (στο παλιό ΓΣΠ πάντοτε τοποθετούνταν καρέκλες στο στίβο όταν γινόταν μεγάλο παιχνίδι), αλλά αυτό δεν ενόχλησε το διαιτητή.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα ο κόσμος στο γήπεδο αυξήθηκε γιατί ήταν τόσος πολύς που δεν τον χωρούσαν οι κερκίδες. Υπήρχε γύρω στις 15 χιλιάδες κόσμος και με βάση τον Τύπο της εποχής εισπράχθηκαν 5 χιλιάδες λίρες ! Ωστόσο δεν δημιουργήθηκε κανένα επεισόδιο, παρά το ότι ο διαιτητής «κατάπιε» καθαρό πέναλτι για την Ομόνοια σε ανατροπή του Χαραλάμπους από το Σούρπη. Σε εκείνη τη φάση έπεσε μπόλικο βρισίδι και μερικά μπουκάλια χυμών.

Όμως επειδή ο ΠΑΟ πολύ δύσκολα θα περνούσε από το ΓΣΠ (η Ομόνοια ήταν αποφασισμένη για…εκδίκηση ενώ το γήπεδο ήταν …καμίνι) ο Λαγογιάννης βρήκε τη λύση. Στη συνέχεια ο αγώνας κατακυρώθηκε υπέρ του ΠΑΟ με σκορ 2-0.

ΠΑΟ: Κωνσταντίνου, Δημητρίου, Σούρπης, Καψής Αθανασόπουλος, Ελευθεράκης, Ντεμέλλο, Δομάζος, Παπαδημητρίου, Αντωνιάδης, Βερόν.

Ομόνοια: Χριστάκης, Πέπης, Κοντογιώργης, Καρταμπής, Λούκας, Αντωνίου, Χαραλάμπους, Ροτσίδης, Μούσκος, Φραντζίλα, Κανάρης.

6.9.88 Κύπελλο Κυπελλούχων Α’ αγώνας Ομόνοια-ΠΑΟ 0-1

13’ Μαυρίδης

Η Ομόνοια μπροστά σε 23 χιλιάδες κόσμο (κόπηκαν 21,182 εισιτήρια) στο Μακάριο στάδιο προσπάθησε, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει τον ΠΑΟ. Η Αθηναϊκή ομάδα, σκόραρε νωρίς με το Μαυρίδη και διατήρησε τη νίκη χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Στο τελευταίο εικοσάλεπτο η Ομόνοια αγωνίστηκε με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Καλοθέου για φάουλ στο Σαραβάκο.

Ομόνοια: Χαρίτου, Καλοθέου, Τσίκκος, Χριστοδούλου, Ευαγόρας, Πέτσας (16’ Μαύρος), Κάντηλος, Γιατρού, Ξιούρουπας, Σάκης (75’ Κουμπαρής), Τσίγκοφ.

ΠΑΟ: Σαργκάνης, Χατζηαθανασίου, Βαμβακούλας, Μπαντσινίλας, Μαυρίδης, Γεωργαμλής, Σαραβάκος, Καλατζής, Χριστοδούλου, Βλάχος, Νίλσεν.

5.10.88 Επαναληπτικός ΠΑΟ-Ομόνοια 2-0

56’ Δημόπουλος, 58’ Νίλσεν

Η Ομόνοια στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας μπροστά σε 13 χιλιάδες φιλάθλους (κόπηκαν 11,798 εισιτήρια) στάθηκε καλά στο πρώτο μέρος, αλλά δεν άντεξε στο δεύτερο, δεχόμενη δυο γκολ. Στο 65’ αποβλήθηκε ο Τσίγκοφ. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν συνθήματα μερίδας οπαδών της γηπεδούχου που φώναζαν ρυθμικά «Η Κύπρος ανήκει στην Τουρκία» και άλλα παρόμοια. Η Ελληνική ομάδα προκρίθηκε και στη συνέχεια αποκλείστηκε από τη Σρέντετς Σόφιας.

ΠΑΟ: Αμπαδιωτάκης, Χατζηαθανασίου, Βαμβακούλας, Καλατζής (75’ Ρότσα), Κουρμπανάς, Μαυρίδης, Νίλσεν, Χριστοδούλου (63’ Κόλεφ), Δημόπουλος, Βλάχος, Γεωργαμλής.

Ομόνοια: Χαρίτου, Καλοθέου, Τσίκκος, Χριστοδούλου, Ευαγόρας, Πέτσας, Κάντηλος, Γιατρού (71’ Μαύρου), Ξιούρουππας, Σάκης (79’ Ιακώβου), Τσίγκοφ.