Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Ισχυρή ομάδα με διαχειρίσιμο προϋπολογισμό

Ισχυρή ομάδα με διαχειρίσιμο προϋπολογισμό

sak_8623


Ο β’ αντιπρόεδρος του Σωματείου μας, Χρίστος Τσαγγάρης, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Αθλητικό Βήμα» και μίλησε για τους στόχους της ομάδας, μέσα στα οικονομικά πλαίσια πάντα στα οποία το σωματείο θα μπορεί να αντεπεξέλθει. Μίλησε ακόμη για τη σεζόν που ολοκληρώθηκε, για τους ποδοσφαιριστές, για τον κόσμο και για πολλά άλλα τα οποία μπορείτε να διαβάσετε πιο κάτω αναλυτικά:

Μια περιπετειώδης χρονιά έχει τελειώσει; Πως τη βιώσατε ως διοίκηση και τι σας αφήνει;
Ήταν μία πολύ δύσκολη και ψυχοφθόρα χρονιά, με διοικητικές αλλαγές μετά την αποχώρηση του πρώην προέδρου, με αλλαγή στην τεχνική ηγεσία, με οικονομικές δυσκολίες, με άσχημα αποτελέσματα στο ξεκίνημα και μία εντυπωσιακή πορεία στη συνέχεια. Αυτό που κρατάμε είναι το «δέσιμο» του Δ.Σ., της τεχνικής ηγεσίας, των ποδοσφαιριστών και του κόσμου, αλλά και την πολύ ποιοτική ομάδα που έχουμε δημιουργήσει. Επίσης, στην ιστορία θα μείνει ο τρόπος με τον οποίο η ομάδα μας πέρασε τα κριτήρια Μαρτίου, ενώ στα θετικά καταγράφεται και η αντεπίθεση που είχαμε κάνει όσο αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, που έφερε την ΟΜΟΝΟΙΑ ακόμη και σε πορεία διεκδίκησης του τίτλου. Στο τέλος πετύχαμε κάτι που μετά το άσχημο ξεκίνημα φαινόταν αδύνατο, δηλαδή την εξασφάλιση Ευρωπαϊκού εισιτηρίου.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη φετινή συγκεκριμένη χρονική στιγμή που βιώσατε ως διοίκηση;
Ήταν μία σεζόν με μεγάλες δυσκολίες και αναταράξεις, τις οποίες είναι δύσκολο να αποδώσουμε με μέτρο σύγκρισης. Καταφέραμε να διαχειριστούμε συλλογικά τις δυσκολίες που προέκυψαν, με την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία, με τα προβλήματα που συνεχώς παρουσιάζονταν λόγω της οικονομικής κατάστασης του Σωματείου και με αποκορύφωμα τις πυροσβεστικές παρεμβάσεις που γίνονταν όταν οι καθυστερήσεις στις πληρωμές παικτών άγγιζαν το «κόκκινο». Άλλη δυσκολία που παρουσιάστηκε ήταν η ψυχολογική στήριξη των νεοφερμένων παικτών στα αρχικά στάδια της παρουσίας τους στην ομάδα. Επίσης, αμφισβητήθηκαν κάποιοι ποδοσφαιριστές που δεν είχαν ικανοποιητική απόδοση στην αρχή της σεζόν, κάτι που οφειλόταν στο γεγονός ότι είχαν επηρεαστεί από τα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε ως Σωματείο εκείνο το χρονικό διάστημα, έτσι δουλέψαμε και σ’ αυτόν τον τομέα αρκετά για να τους βοηθήσουμε να βρουν τον καλό εαυτό τους.

Ένα σχόλιο για τη γενική στάση των ποδοσφαιριστών στις δύσκολες στιγμές που πέρασε το σωματείο.
Με λίγα λόγια οι ποδοσφαιριστές μας φάνηκαν αντάξιοι της βαριάς φανέλας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Είχαμε και ελπίζουμε να συνεχίσουμε να έχουμε στο ρόστερ μας τέτοιους ΛΕΒΕΝΤΕΣ ποδοσφαιριστές. Πέραν από την κατανόηση που έδειξαν στα οικονομικά προβλήματα της ομάδας μας, αγωνιστικά κατάφεραν κάτι που ψάχναμε εδώ και πολλά χρόνια για να καταφέραμε. Κατάφεραν να κάνουν τον ΟΜΟΝΟΙΑΤΗ να νιώσει πραγματικά περήφανος για την ομάδα του. Αποκορύφωμα αυτού ήταν και το σύνθημα «Νάτους, Νάτους τους πρωταθλητές» που φώναζαν στους ποδοσφαιριστές οι φίλοι της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.

Σχόλιο για τον κόσμο της ομάδας. Και αν θεωρείτε ότι θα συνεχίσει να δίνει λεφτά με τον ίδιο ρυθμό. Γιατί υπάρχει πιθανότητα να κουραστεί, ή να μη μπορεί άλλο λόγω της κατάστασης.
Ο κόσμος της ομάδας μας είναι φαινόμενο. Πολύ δύσκολα μπορεί κάποιος να εξηγήσει ή να αναλύσει το γιατί τρέφει τόση μεγάλη αγάπη για την ΟΜΟΝΟΙΑ. Με αυτόν τον κόσμο δίπλα μας νιώθουμε πολύ δυνατοί και παίρνουμε κουράγιο για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Για το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας… Για τον ΟΜΟΝΟΙΑΤΗ η ΟΜΟΝΟΙΑ είναι μέρος του εαυτού του, είναι η οικογένειά του, είναι η ζωή του. Δεν μπορεί να ζήσει χωρίς ΟΜΟΝΟΙΑ. Ο κόσμος θα είναι δίπλα στην ομάδα, δεν χωρεί αμφιβολία. Από την πλευρά μας ως Δ.Σ. θα συνεχίσουμε να του μιλούμε με ειλικρίνεια και θα συνεχίσουμε να διαχειριζόμαστε με διαφάνεια το Σωματείο μας. Ήταν όντως συγκινητική η στήριξη του κόσμου μας τους τελευταίους περίπου τρεις μήνες. Σίγουρα δεν αναμένουμε τις μεγάλες εισφορές σε συνεχιζόμενη βάση. Αναμένουμε όμως την οικονομική στήριξη μέσω διάφορων εκδηλώσεων και σίγουρα ενός μεγάλου λαχείου που θα κυκλοφορήσει και την νέα χρονιά. Η πορεία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ προς την βάση της θα είναι συνεχόμενη, γιατί αποτελεί οξυγόνο για αυτό το Σωματείο και αυτό πρέπει να είναι προτεραιότητα για κάθε διοίκηση.

Σχεδιασμός. Πόσο εύκολο είναι να διατηρηθεί ο βασικός κορμός και παράλληλα να μην αποδυναμωθεί η ομάδα;
Αναπτύξαμε μία ειλικρινή και έντιμη σχέση με τους ποδοσφαιριστές μας, η οποία στηρίζεται στον αλληλοσεβασμό και την αλληλοκατανόηση. Ξεκινήσαμε επαφές μαζί τους, μιλώντας τους με σεβασμό και ειλικρίνεια, με στόχο να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το Σωματείο. Έγινε προσεκτική ανάλυση των οικονομικών δεδομένων και καταλήξαμε στον προϋπολογισμό της νέας περιόδου. Να σημειώσουμε ότι μεγάλο μέρος των εσόδων της νέας σεζόν έχουν χρησιμοποιηθεί για να καλύψουμε υποχρεώσεις της χρονιάς που μας πέρασε και έτσι να περάσουμε τα κριτήρια Μαρτίου. Συνεπώς, έγινε ο σχεδιασμός με στόχο να διατηρήσουμε τον βασικό μας κορμό, με την προϋπόθεση ότι θα γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις μας. Δηλαδή, μείωση στα υφιστάμενα συμβόλαια, που να αγγίζουν σχεδόν όλο το οικοδόμημα του Σωματείου, τεχνική ηγεσία, ποδοσφαιριστές, ιατρικό τιμ και προσωπικό. Επίσης, όλα τα νέα συμβόλαια που θα υπογράψουμε με νέους παίκτες, θα είναι στα πλαίσια των οικονομικών μας δυνατοτήτων. Στοχεύουμε, με σεβασμό στους ποδοσφαιριστές, να δημιουργήσουμε μία ισχυρή και ανταγωνιστική ομάδα, στα πλαίσια ενός διαχειρίσιμου και ισοσκελισμένου προϋπολογισμού. Η προπονητική μας ομάδα εργάζεται ακατάπαυστα εξετάζοντας τις διάφορες περιπτώσεις που μας έχουν προταθεί, οι οποίες είναι δεκάδες, ούτως ώστε να είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση που αποχωρήσει κάποιος ποδοσφαιριστής. Ο σχεδιασμός μας και ο στόχος μας είναι, με την ανταγωνιστική ομάδα που θα δημιουργήσουμε, να βλέπουμε ξεκάθαρα μία επιτυχημένη παρουσία στην Ευρώπη.

Σχόλιο για Τόνι Σαβέβσκι.
Ο Τόνι Σαβέβσκι μαζί με την προπονητική του ομάδα έχουν μία άψογη συνεργασία. Ο τρόπος με τον οποίο δουλεύουν αποτυπώνεται και στον τρόπο λειτουργίας, αλλά και στην απόδοση της ομάδας στο γήπεδο. Ο Τόνι έχει τη δική του φιλοσοφία με τους ποδοσφαιριστές, καταφέρνοντας να λαμβάνει απ’ αυτούς το μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους. Πρέπει να πιστώσουμε τον προπονητή μας, αλλά και όλη την προπονητική μας ομάδα, για το γεγονός ότι κατάφεραν να έχουν έτοιμους όλους τους ποδοσφαιριστές του ρόστερ μας, καλύπτοντας έτσι τις αποχωρήσεις κάποιων παικτών, αλλά και ορισμένους τραυματισμούς που ταλαιπώρησαν την ομάδα μας κυρίως στον α’ γύρο του πρωταθλήματος.

Εισιτήρια διαρκείας. Έχουν ξεπεράσει τις πέντε χιλιάδες .Τι περιθώρια υπάρχουν για να καταρριφθεί το ρεκόρ των 8,500 χιλιάδων;
Αν αναλογιστεί κανείς ότι έχουμε πωλήσει περίπου 5350 εισιτήρια διαρκείας, χωρίς να έχουν ανανεώσει περίπου 1550 υφιστάμενοι κάτοχοι, τότε ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι ο στόχος για να ξεπεράσουμε τις 8500 κάρτες, είναι απόλυτα ρεαλιστικός. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μέχρι να αρχίσει το νέο πρωτάθλημα έχουμε άλλους τρεις μήνες. Καλούμε όσους περισσότερους φίλους της ΟΜΟΝΟΙΑΣ όπως αγοράσουν εισιτήριο διαρκείας, διότι αυτά αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για το Σωματείο μας, ειδικά αυτήν την χρονική περίοδο που δεν υπάρχουν αγωνιστικές υποχρεώσεις για την ομάδα μας.

Μέχρι που σε γενικές γραμμές θα κινηθεί ο προϋπολογισμός τη νέα χρονιά;
Υπολογίζεται ότι θα είναι μειωμένος 50%-60% σε σχέση με πέρσι. Είναι γνωστό σε όλους ότι διανύουμε μία σοβαρή οικονομική κρίση σαν Κυπριακή κοινωνία, η οποία επηρεάζει όλο τον πληθυσμό, τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και σε επιχειρήσεις. Πόσο μάλλον τα Σωματεία που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από χορηγίες. Συνεπώς η ΟΜΟΝΟΙΑ δεν θα αποτελέσει εξαίρεση και θα κάνει ότι είναι δυνατό για να περιορίσει τα έξοδά της και να αυξήσει τα έσοδά της, λαμβάνοντας υπόψη και τις δυσκολίες που υπάρχουν. Με βάση τις προτάσεις που έχουμε κοντά μας για ποδοσφαιριστές που θέλουν να ενταχθούν στο ρόστερ μας και με βάση τη μείωση της τιμής των ποδοσφαιριστών στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, μας δίνει την ελπίδα ότι με τις προσθήκες που θα γίνουν, θα διατηρηθεί η δυναμική της ομάδας.

Κριτήρια Ιουνίου. Πόσα λεφτά χρειάζεται η ομάδα για να είναι συνεπής;
Θα χρειαστούμε ένα ποσό μεταξύ 2-2.5 εκατομμυρίων ευρώ. Στα κριτήρια Μαρτίου ήμασταν σε πολύ δύσκολη θέση και οι προοπτικές για να τα ξεπεράσουμε, ήταν από ελάχιστες έως ανύπαρκτες, έτσι υπήρχε ακόμη και ο κίνδυνος να κλείσουμε το Σωματείο μας. Μετά τη συγκινητική ανταπόκριση του κόσμου, πετύχαμε το θαύμα με τα κριτήρια Μαρτίου. Με τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, για να καταφέρουμε να περάσουμε και τα κριτήρια Ιουνίου. Η προσπάθεια είναι δύσκολη, πρέπει να το κατανοήσουμε όλοι μας. Η ΟΜΟΝΟΙΑ θα υπάρχει για πάντα, διότι έχει όλο αυτό τον ΛΑΟ να την στηρίζει. Το τι έχουμε πετύχει με τα κριτήρια Μαρτίου φαίνεται και από το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός ομάδων δεν πέρασε τα κριτήρια, ειδικά σε Ισπανία και Ελλάδα.

Ακαδημίες. Γενική εκτίμηση και αναμονή για αποτελέσματα.
Ήδη από τα τμήματα υποδομής της ομάδας μας έχουμε ξεχωρίσει κάποια παιδιά, τα οποία θεωρούμε ότι έχουν τέτοιο ταλέντο, που μας κάνει να πιστεύουμε ότι με σκληρή δουλειά και κατάλληλη υποστήριξη, μπορούν να κάνουν καριέρα στην ΟΜΟΝΟΙΑ. Ωστόσο, χρειάζεται χρόνος και υπομονή, μέχρις ότου να φτάσουμε στο σημείο να χαρακτηρίσουμε αυτά τα παιδιά «έτοιμους παίκτες» για να μπουν στην πρώτη ομάδα. Ο προπονητής μας γνωρίζει πολύ καλά τι υλικό διαθέτουμε στα τμήματα υποδομής και έχει αποδείξει ότι ξέρει να αναδεικνύει νεαρούς παίκτες. Ήδη μερικοί από αυτούς ανέβηκαν στην πρώτη ομάδα. Όμως ένα είναι να προπονείσαι με την πρώτη ομάδα, άλλο να πάρεις αγωνιστικά λεπτά και άλλο να καθιερωθείς. Επομένως, ο κόσμος μας θα πρέπει να δώσει χρόνο σε όλους για να δουλέψουν και να ξέρει πως ο κάθε νεαρός ποδοσφαιριστής θα πάρει την ευκαιρία του, όταν οι προπονητές μας κρίνουν ότι είναι έτοιμος. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνουν όλα στην κατάλληλη χρονική περίοδο, όταν δηλαδή οι νεαροί ποδοσφαιριστές θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν. Σαν Δ.Σ. στηρίζουμε πολλά στην Ακαδημία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και είμαστε αισιόδοξοι ότι στο μέλλον θα δούμε στο γήπεδο την άκρως επαγγελματική δουλειά που γίνεται τα τελευταία χρόνια. Επίσης, προγραμματίζουμε από το ξεκίνημα της προετοιμασίας για τη νέα σεζόν, κάποια νέα παιδιά να ξεκινήσουν προπονήσεις με την πρώτη ομάδα, ούτως ώστε σταδιακά να τους ετοιμάσουμε. Πάντως, μέσα από την εμπειρία μου περνώντας αρκετά χρόνια από της Ακαδημία ποδοσφαίρου, διαπίστωσα ότι χρειάζεται ακόμη περισσότερη αφοσίωση και συνέχει προσπάθεια από τους νεαρούς ποδοσφαιριστές. Δεν πρέπει να επαναπαύονται μετά από μερικές καλές εμφανίσει ή κάποια καλά λόγια που ακούνε. Θα πρέπει να βελτιώνονται καθημερινά, να δουλεύουν αρκετή ώρα και εκτός της προπόνησης και να προσέχουν τον ύπνο τους και την διατροφή τους. Ο ανταγωνισμός στο χώρο του ποδοσφαίρου είναι σκληρός και για να παίξεις σε ψηλό επίπεδο πρέπει να είσαι συνεχώς σε εγρήγορση.