Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Ο Ηλίας Χαραλάμπους αναλύει την Άστρα

Ο Ηλίας Χαραλάμπους αναλύει την Άστρα


Ένας Κύπριος ποδοσφαιριστής, που γνωρίζει πολύ καλά τη ρουμάνικη ομάδα, είναι ο Ηλίας Χαραλάμπους. Η «Σημερινή» μίλησε με τον πολύπειρο αμυντικό για την πιθανή αντίπαλο των «πρασίνων» και σας μεταφέρει μέσα από τα λόγια του την ακτινογραφία της Άστρα Γκιούργκιου.

«Γενικά θα την χαρακτήριζα ως μια ομάδα που έχει περισσότερες αρετές επιθετικές παρά αμυντικές. Και αυτός είναι ο λόγος που προχώρησαν στην απόκτηση λίγων μετεγγραφών, που κυρίως αγωνίζονται περισσότερο στο ανασταλτικό κομμάτι. Ειδικά πέρσι θυμάμαι ότι ο προπονητής άλλαζε συνέχεια τους τερματοφύλακες, αφού είχαν υποπέσει σε λάθη. Όμως είναι μια πολύ καλή ομάδα, με ισορροπία στις γραμμές, και που τα τελευταία χρόνια έχει συνεχή ανοδική πορεία».

Ισορροπημένη ομάδα

– Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσεις κάποιους παίκτες, ποιους θα διάλεγες;
Στην επιθετική γραμμή ξεχωρίζω δύο ποδοσφαιριστές. Ο ένας είναι ο Νιγηριανός Φατάι. Παίκτης γρήγορος, ειδικά στις αντεπιθέσεις, και που έχει πολύ καλή επαφή με τα δίχτυα. Περισσότερο θα σταθώ εγώ προσωπικά στον Τέμπο. Αγωνίζεται στη δεξιά πλευρά, είναι πολύ δυνατός και γρήγορος. Είναι επικίνδυνος για την αμυντική γραμμή αφού παίζει ελεύθερα. Το παιχνίδι του χαρακτηρίζεται από «αναρχία», μπορεί σε ένα παιχνίδι να σου κάνει πολλή ζημιά και σε άλλο να μην κάνει τίποτα. Γενικά στο επιθετικό κομμάτι αν προσθέσει κάποιος και τον Μπουκαρί, είναι μια ομάδα που παράγει πολλά γκολ. Πέρσι ήταν δεύτερη καλύτερη με 64 σε 34 αγώνες.

– Μίλησες για μεσοεπιθετική γραμμή. Για τον κεντρικό άξονα τι μπορείς να πεις;
Δύο ποδοσφαιριστές κάνουν όλο το παιχνίδι. Ο επιτελικός μέσος, ο Κονσταντίν Μπουντέσκου, δεν είναι γρήγορος. Έχει όμως ποιότητα και είναι πολύ έξυπνος. Έρχεται συνεχώς από πίσω, συγκλίνει συνήθως προς τα δεξιά. Έχει και πολύ καλά κτυπήματα στις στατικές φάσεις. Είναι ουσιαστικά ο κινητήριος μοχλός, αλλά σκοράρει και με πολλή συχνότητα (σ.σ. ο Μπουντέσκου σκόραρε και το γκολ απέναντι στην Ντομζάλε). Ο δεύτερος παίκτης που πρέπει ο κ. Σαβέβσκι να έχει υπόψη του είναι ο Ιάπωνας, ο Σέτο. Είναι αυτός που δέχεται πρώτος την μπάλα από τα μπακ και ξεκινά τις επιθέσεις.

Μοιρασμένες πιθανότητες

– Ποιο σύστημα παίζουν συνήθως;
Αγωνίζονται ως επί το πλείστον με 4-2-3-1. Έχοντας τον Μπουντέσκου πίσω από τον επιθετικό. Ας μην ξεγελά ότι πρώτη φορά παίζουν Ευρώπη ή ότι έχουν μικρό μέσο όρο ηλικίας. Σαν ομάδα είναι πολύ έμπειρη. Πιστεύω ότι απέναντι στην Ομόνοια δεν θα παίξουν με φόβο. Υπάρχουν πολλοί παίκτες με προσωπικότητα.

-Θεωρείς ότι υπάρχει φαβορί, αν αναμετρηθούν με Ομόνοια;
Πιστεύω ότι οι πιθανότητες είναι στο 50-50. Θα είναι πολύ δύσκολη αντίπαλος. Αν η Ομόνοια είναι η ομάδα που είδαμε στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος και βρίσκεται σε ένα καλό βαθμό ετοιμότητας, τότε πιστεύω ότι μπορεί να περάσει.

Το βασικό στάδιο της προετοιμασίας ολοκληρώθηκε χθες για την Ομόνοια, που σήμερα επιστρέφει στη βάση της. Με 11 ημέρες να απομένουν μέχρι και την πρώτη ευρωπαϊκή αναμέτρηση, ο Σαβέβσκι γνωρίζει ότι υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά να γίνει. Ο Σκοπιανός τεχνικός έβγαλε πολλά συμπεράσματα από τις εμπειρίες των φιλικών προετοιμασίας, δοκίμασε σχήματα και ποδοσφαιριστές και βεβαίως γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα προς τα πού προσανατολίζεται για το τελικό αγωνιστικό προφίλ των «πρασίνων».

Ένα προφίλ που θα πρέπει να παρουσιαστεί σε καλό βαθμό ετοιμότητας, στην πρόβα τζενεράλε που θα ακολουθήσει την ερχόμενη Τετάρτη. Οι «πράσινοι» θα αναμετρηθούν με την Ξάνθη, που επίσης έχει υποχρεώσεις στο Γιουρόπα Λιγκ και βρίσκεται από πλευράς ετοιμότητας στο ίδιο στάδιο με την Ομόνοια. Σε αυτό το παιχνίδι αναμένεται να παρουσιάσει σε μεγάλο βαθμό και την ενδεκάδα που θα παρατάξει, όπως όλα δείχνουν, απέναντι στη ρουμάνικη Άστρα.