Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Σ.Καϊάφας: «Ο κόσμος θα δώσει την πρόκριση»

Σ.Καϊάφας: «Ο κόσμος θα δώσει την πρόκριση»


Του Α.Βιολάρη – “Η Σημερινή”

«Η Ομόνοια μπορεί να προκριθεί, φτάνει να έχει τον κόσμο στο πλευρό της». Αυτό το μήνυμα έστειλε ο Σωτήρης Καϊάφας ενόψει του επαναληπτικού με την Άστρα την ερχόμενη Πέμπτη, με δηλώσεις του στη «Σ». Η παλιά δόξα του «τριφυλλιού» τόνισε πως είναι σημαντικό για τους νέους παίκτες να δουν ένα γεμάτο ΓΣΠ για να καταλάβουν πού ήρθαν και ποιο είναι το μεγαλείο του κόσμου.

«Η Ομόνοια έδειξε ένα καλό πρόσωπο μέσα στη Ρουμανία. Μπορεί να μην ξεκίνησε καλά, αλλά στην πορεία βελτιώθηκε και ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο  στάθηκε πολύ καλά και θα μπορούσε να πάρει ακόμα και τη νίκη. Από αυτά που είδαμε στο πρώτο παιχνίδι, η Ομόνοια μπορεί να προκριθεί με τη βοήθεια του κόσμου. Είναι ίσως η πιο σημαντική παράμετρος. Ο κόσμος πρέπει να είναι παρών. Πρέπει να γεμίσει το ΓΣΠ και να βοηθήσει τους παίκτες α φτάσουν στην πρόκριση. Με ένα γεμάτο γήπεδο η απόδοση των παικτών μπορεί να είναι κατά 20%-30% περισσότερη. Ξέρουμε τι σημαίνει ο κόσμος της Ομόνοιας. Δίνει μεγάλη δυναμική στην ομάδα και ειδικότερα στους νέους παίκτες, οι οποίοι δεν γνώρισαν ακόμα από πρώτο χέρι το μεγαλείο αυτού του κόσμου. Είναι να σημαντικό να είναι όλοι εκεί για να καταλάβουν και οι νέοι παίκτες πού ήρθαν και για ποια ομάδα παίζουν».

«Έχει όλα τα φόντα»
«Είναι σημαντικό για την Ομόνοια το γεγονός ότι συνεχίζει με τον ίδιο προπονητή, ο οποίος έδειξε και πέρσι ότι κάνει πολύ καλή δουλειά, αλλά και με ένα βασικό κορμό από πέρσι. Εντάξει, μπορεί να έφυγε ο Δημήτρης που έκανε εξαιρετική σεζόν πέρσι ή ο Άλβες πάνω που άρχισε να βρίσκει δίχτυα, αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Ειδικά όταν είσαι η Ομόνοια, δεν μπορείς να στηρίζεσαι σε έναν παίκτη. Η ομάδα έδειξε και πέρσι ότι παίζει καλό ποδόσφαιρο και έχει όλα τα φόντα να κάνει το ίδιο και φέτος».

«Χρειάζεται στηρίγματα ο Γκικίεβιτς»
Δεν θα μπορούσαμε να μην ζητήσουμε από τον Σωτήρη Καιάφα να μας πει τις πρώτες του εντυπώσεις από τον Λούκας Γκικίεβιτς.

«Δείχνει ότι έχει κάποια καλά στοιχεία. Πιέζει πολύ τους αντίπαλους αμυντικούς, έχει τρεξίματα, είναι δυνατός, πολύ καλός στο ψηλό παιχνίδι και αυτό που πρέπει να δούμε είναι τις επιδόσεις του στο σκοράρισμα. Όλα τα λεφτά για έναν επιθετικό είναι το εύκολο γκολ. Αυτή είναι η δουλειά του επιθετικού. Δεν λέω ότι πρέπει να βάλει 30 ή 40 γκολ. Έχουν περάσει αυτές οι εποχές. Είναι όμως σημαντικό να είναι μέσα στις φάσεις και να κάνει ευκαιρίες. Αν γίνει αυτό, θα έρθουν και τα γκολ».

Ο Γκικίεβτις έχει ένα διαφορετικό στυλ παιχνιδιού σε σχέση με τον Άλβες. Είναι πιο κλασικός παίκτης περιοχής και όπως μας εξηγεί ο Σωτήρης Καϊάφας, θα χρειαστεί περισσότερς βοήθειες και μπαλιές από τους συμπαίκτες. Ό,τι συνέβαινε δηλαδή με τον ίδιο πριν από μερικές δεκαετίες…

«Ένας επιθετικός με το στυλ του Γκικίεβιτς χρειάζεται περισσότερη στήριξη από τους συμπαίκτες του. Πρέπει να γίνονται περισσότερες επιθέσεις από τα άκρα, καλές σέντρες, μεταβιβάσεις από τους παίκτες του άξονα. Η Ομόνοια διαθέτει τους παίκτες που μπορεί να βοηθήσουν τον Πολωνό. Αν και οι εποχές είναι εντελώς διαφορετικές, κάτι παρόμοιο γινόταν και με εμένα όταν αγωνιζόμουν. Είχε στα φτερά παίκτες όπως ο Κανάρης, ο Μαυρής και ο Κάντηλος. Παίκτες που έβγαζαν φωτιές και που με βοηθούσαν πολύ. Αλλά και πίσω μου είχα τον Γκρέγκορι, τον Φιλίππου, ακόμα και τον Ευαγόρα. Είχα στήριξη από παντού. Αυτό πρέπει να γίνει και με τον Γκικίεβιτς. Ένας επιθετικός δεν μπορεί να τα κάνει όλα μέσα στο γήπεδο. Χρειάζεται στήριξη».

«Τύχη και συγκέντρωση»
Τέλος, ο πρώην αρχισκόρερ της Ομόνοιας μίλησε για την ευρωπαϊκή προοπτική αλλά και τη σημασία του καλού ξεκινήματος στο νέο πρωτάθλημα, για να μπορέσει η ομάδα να διεκδικήσει τους στόχους της.

«Η Ευρώπη είναι και θέμα τύχης. Το να παίζεις καλό ποδόσφαιρο πολλές φορές δεν είναι αρκετό από μόνο του. Δυστυχώς για την Ομόνοια η τύχη δεν ήταν με το μέρος της τα τελευταία χρόνια. Κάποιες φορές, όμως, πρέπει να κυνηγάς και ο ίδιος την τύχη σου. Τα τελευταία χρόνια έφτασε 2-3 φορές στο τσακ για να μπει στους ομίλους. Στην Ουκρανία δεχτήκαμε δύο γκολ μέσα σε πέντε λεπτά, στην Αυστρία δεχτήκαμε ένα εύκολο γκολ και μας έμεινε. Χρειάζεται τύχη, αλλά και συγκέντρωση. Στην Ευρώπη τα λάθη συνήθως πληρώνονται», τόνισε ο Σωτήρης Καιάφας, για να προσθέσει: «Νομίζω ότι παρά τα οικονομικά προβλήματα, έχει γίνει καλή δουλειά και είμαι σίγουρος ότι θα δούμε μια καλή Ομόνοια φέτος. Στο πρωτάθλημα έχει ένα δύσκολο πρόγραμμα στις αρχές και θα είναι σημαντικό να κάνει ένα καλό ξεκίνημα. Είδαμε και πέρσι πως η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Αν μαζέψει βαθμούς στην αρχή, στη συνέχεια είμαι σίγουρος ότι θα κάνει μια πολύ καλή πορεία».