Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Πορτογαλική… τρόικα!

Πορτογαλική… τρόικα!


ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΛΗ / GoalNews 21/07/13

Η ευρωπαϊκή διάκριση απαιτεί ηγέτες! Παίκτες με προσωπικότητα, εμπειρία, που να το λέει η ψυχή τους. Παράλληλα, να… κουβαλούν ποιότητα και να αποτελούν ηγετικές φυσιογνωμίες.

Πόσω μάλλον για μια ομάδα που ψάχνει απεγνωσμένα τα τελευταία χρόνια το ευρωπαϊκό όνειρο. Ζοσέ Μορέιρα στον «άσο», Ζοάο Πάουλο Αντράδε στο κέντρο της άμυνας και Νούνο Ασίς στη μεσαία γραμμή, είναι ποδοσφαιριστές στους οποίους στηρίζει πολλά το «τριφύλλι» για το άλμα στην Ευρώπη. Η πορτογαλική… τρόικα έχει όλο το πακέτο για να πάρει από το χέρι την ομάδα και να την οδηγήσει ψηλά, όσο πιο ψηλά δεν την έχουν δει ποτέ οι οπαδοί της.

Και οι τρεις τους είναι πολύπειροι, με ευρωπαϊκές παραστάσεις και κορυφαίοι στη θέση τους. Ο Μορέιρα «σκεπάζει» την «πράσινη» εστία, ο Αντράδε ηγείται της αμυντικής γραμμής και ο Ασίς αποτελεί τον παίκτη… ορχήστρα. Όλοι τους ικανοί να… τραβήξουν και τους υπόλοιπους σε σπουδαία απόδοση, σε τέτοιο βαθμό που να φέρει ευρωπαϊκές επιτυχίες.

Τις μεγάλες ομάδες τις κάνουν οι μεγάλοι παίκτες και η Ομόνοια έχει τέτοιους στο φετινό της ρόστερ, οπόταν μπορεί να ελπίζει στο όνειρο. Βεβαίως, το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα και απαιτείται η συνεισφορά όλων. Η προσπάθεια στο Βουκουρέστι ήταν συλλογική, πλέον απαιτείται και συνέχεια. Οι πράσινοι έδειξαν μεγάλη θέληση, χρειάζεται μεγαλύτερη στο μέλλον και όλα είναι πιθανά.

Ζοζέ Μορέιρα

Οι ευρωπαϊκές (κυρίως) επιτυχίες ξεκινούν από τον «άσο». Μην πάτε μακριά, φέρτε στο μυαλό σας τα επιτεύγματα της ΑΕΛ (Ντεγκρά), της Ανόρθωσης (Μπεκιάι), του ΑΠΟΕΛ (Χιώτης, Πάρντο), της ΑΕΚ (Νέγκρι). Ο τερματοφύλακας έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για να φθάσει μια ομάδα μακριά στην Ευρώπη.

Στη φετινή σεζόν η Ομόνοια έχει τον Ζοζέ Μορέιρα για «φύλακα άγγελο», γι’ αυτό μπορεί να ελπίζει σε μεγάλα πράγματα. Ο Πορτογάλος έδειξε την κλάση του στο 65′ του αγώνα με την Άστρα, όπου σταμάτησε τετ α τετ του Ενάχε, αλλά και σε άλλες 2-3 περιπτώσεις. Οι εμπειρίες που κουβαλά από την παρουσία του για σειρά ετών στην Μπενφίκα, σε συνδυασμό με τις ικανότητές του, είναι σε θέση να οδηγήσουν ψηλά την ομάδα του.

Οι συμπαίκτες του αισθάνονται ασφάλεια, γνωρίζοντας πως ο Μορέιρα είναι υπερασπιστής της εστίας τους. Ο 31χρονος πορτιέρο, που ήρθε στην ομάδα μέσα της περσινής σεζόν, φρόντισε νωρίς να δικαιώσει αυτούς που τον επέλεξαν και φέτος, που έκανε προετοιμασία με την ομάδα, είναι σε θέση να προσφέρει ακόμη περισσότερα.

Η αμυντική γραμμή θέλει τον ηγέτη της και η Ομόνοια τον βρήκε από πέρσι, στο πρόσωπο του Ζοάο Πάουλο Αντράδε. Ποδοσφαιριστής κλάσης, αφού τα κάνει όλα και συμφέρει. Δυνατός στο ψηλό παιχνίδι, αποφασιστικός στις φάσεις που βάζει το πόδι του, ξέρει μπάλα και μπορεί να οργανώσει το παιχνίδι από την άμυνα, εμπνέει και προσδίδει ηρεμία.

Ζοάο Πάουλο Αντράδε

Ο 32χρονος στόπερ ήταν ο κορυφαίος στο παιχνίδι με την Άστρα, με αποκορύφωμα το γκολ, που φέρει το «τριφύλλι» σε πλεονεκτική θέση. Πολύπειρος, με παρουσίες με την Πόρτο, τη Ραπίντ Βουκουρεστίου, τη Λε Μαν, τη Βιτόρια Γκιμαράες, εντάχθηκε στο έμψυχο δυναμικό της Ομόνοιας για να κάνει τη διαφορά και την κάνει με το παραπάνω.

Πέρσι, λόγω τραυματισμών, μπορεί να μην προσέφερε τα αναμενόμενα, φέτος όμως οι πράσινοι περιμένουν πολλά από τον Αντράδε και ειδικότερα στην Ευρώπη, όπου είχε στο παρελθόν πολλές παραστάσεις.

Το γκολ στο Βουκουρέστι το πανηγύρισε με την ψυχή του, γνωρίζοντας τη σημασία του. Στην Ομόνοια επενδύουν πολλά στο πρόσωπο του Πορτογάλου και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, του πρότειναν επέκταση του συμβολαίου του για άλλα δύο χρόνια και αναμένουν τον μάνατζέρ του για να πέσουν οι υπογραφές.

Νούνο Ασίς

Κορυφαία μορφή της Ομόνοιας τον τελευταίο χρόνο και από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές που φόρεσαν τη φανέλα με το τριφύλλι στο στήθος. Το πάλεψαν πολύ μέχρι να τον ντύσουν στα πράσινα, όμως άξιζε τον κόπο.

Σπουδαίος ποδοσφαιριστής, αποτελεί τον ηγέτη της ομάδας, στο γήπεδο, αλλά και στα αποδυτήρια. Ο τρόπος που αγωνίζεται, με το συνεχές τρέξιμο και πρέσινγκ στους αντιπάλους, θυμίζει έφηβο, κι ας είναι στα 36 του!

Ο «μάγος», όπως έχει χαρακτηριστεί από τους φίλους της Ομόνοιας, έχει εξαιρετικό κράτημα της μπάλας, παίζει με το μυαλό και έχει την ικανότητα να παρασύρει και τους υπόλοιπους σε ποιοτικό και επιθετικό ποδόσφαιρο. Έχει την εμπειρία να οδηγήσει την ομάδα σε ευρωπαϊκές επιτυχίες.

Οι παραστάσεις με τα χρώματα της Μπενφίκα και της Βιτόρια Γκιμαράες, κατά κύριο λόγο, τον φέρουν σε θέση ισχύος και έχει πολλά να μεταφέρει στους συμπαίκτες του.

Ο Σαβέφσκι στηρίζει πολλά στην προσωπικότητα του Ασίς, στην εμπειρία και τις ικανότητές του. Ο Πορτογάλος αποτελεί ίσως, το πιο πολύτιμο γρανάζι στην πράσινη μηχανή, ιδιαίτερα στην προσπάθεια για διάκριση στην Ευρώπη.