Δεν γράφουμε αυτό το κομμάτι με αφορμή κανένα ποδοσφαιριστή. Το άρθρο θα γινόταν ακόμα και αν μας έβγαιναν όλες οι μεταγραφές, κάτι που δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ και πουθενά. Όταν όμως για 3η συνεχή χρονιά, η ομάδα μας προσπαθεί να βρει ομάδα σε παίκτη που αποκτήθηκε λίγους μήνες πριν, ε κάτι δεν πάει σωστά. Σε αυτό το σημείο, να τονίσουμε ότι ευθύνη έχει και ο εκάστοτε προπονητής. Θεωρούμε όμως πως πρώτιστα είναι θέμα γενικής λειτουργίας και οργάνωσης.
Πώς λειτουργεί μέχρι τώρα το σκάουτιγκ
Έχει συσταθεί μια συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση. Σε αυτήν οι διάφοροι ατζέντηδες στέλνουν τις προτάσεις τους. Εάν διαπιστωθεί από τον εκτελεστικό διευθυντή του σωματείου ότι οι ατζέντηδες κατέχουν τα απαραίτητα έγγραφα και δικαιώματα των παικτών, προωθούνται σε ένα τμήμα σκάουτιγκ που φιλτράρει τις προτάσεις. Ανάλογα με το τι έχει ζητήσει ο προπονητής αλλά και τις οικονομικές απαιτήσεις των παικτών, του παρουσιάζεται ένας αριθμός επιλογών. Ο κόουτς κάνει την τελική επιλογή.
Εννοείται ότι αν ο Σαβέφσκι ή ο οποιοσδήποτε προπονητής υποδείξει ένα ποδοσφαιριστή εκτός λίστας, που δεν ήρθε στα χέρια του δηλαδή μέσω της πιο πάνω διαδικασίας, μπαίνει στην κορυφή της ιεραρχίας. Στην ΟΜΟΝΟΙΑ όμως αυτό πολλές φορές έχει δημιουργήσει στο παρελθόν ψιθύρους και προκατάληψη (επί Λεμονή για παράδειγμα, όποιον πρότεινε ο προπονητής, ξεκινούσε παραφιλολογία για μίζα) . Για αυτό οι προπονητές είναι συνήθως ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Όμηροι των μάνατζερς
Είναι ξεκάθαρο πως αυτή η διαδικασία έχει κενά. Χωρίς να έχουν κατανάγκην κακές προθέσεις, οι μάνατζερς στην ουσία κρατάνε όμηρο την ΟΜΟΝΟΙΑ, αφού η επιλογή γίνεται μόνο από παίκτες που έχουν προταθεί. Ο ατζέντης όμως, θα σου παρουσιάσει τον αμυντικό του Τιάγκο Σίλβα και το μέσο του Τσάβι, να πουλήσει θέλει. Την ίδια στιγμή ο ατζέντης θα προτείνει τον παίκτη και αλλού, κάποιες φορές θα μιλήσει στα ΜΜΕ, θα προσπαθήσει να κάνει το καλύτερο ντηλ και για τον ίδιο. Φυσιολογικό και όχι κάτι κακό.
Η πλειοψηφία των ατζέντηδων, προσπαθεί να προτείνει καλούς παίκτες στην ΟΜΟΝΟΙΑ, για να κτίσει καλή σχέση και μακροχρόνια συνεργασία. Όταν όμως και τα λεφτά δεν είναι πολλά, είναι πολλές οι πιθανότητες να πέσεις έξω. Η ΟΜΟΝΟΙΑ δεν έχει αυτή τη στιγμή το δίκτυο και την ικανότητα να ψάξει από μόνη της παίκτες, να εντοπίσει στόχους και προοπτικές και στη συνέχεια να αναζητήσει τον ατζέντη. Ακολουθείται μόνο η αντίθετη πορεία.
Χρειάζεται δίκτυο, άτομα, εξειδίκευση
Η οργάνωση του τμήματος σκάουτιγκ δεν είναι απλή υπόθεση και το ζήσαμε καλά τα πρώτα χρόνια Μιλτιάδη Νεοφύτου. Η ΟΜΟΝΟΙΑ έχει στο τεχνικό τημ άτομα ικανά, με ποδοσφαιρικό μάτι που λέμε. Δεν είναι όμως full time scouters, κάνουν φιλτράρισμα. Οι μεταγραφές των δυο τελευταίων χρόνων δείχνουν πως μάλλον γίνεται καλά αυτή η δουλειά, αφού η συντριπτική πλειοψηφία όσων ήρθαν/θα έρθουν βοήθησαν. Τα κενά και οι αδυναμίες στη διαδικασία όμως είναι εκεί και πρέπει να διορθωθούν. Δεν θέλουμε να πούμε συγκεκριμένο παράδειγμα παίκτη, δυσκολευόμαστε όμως να πιστέψουμε πως αν υπήρχε καλύτερος παίκτης στη λίστα δεν θα το έβλεπε ο Σαβέφσκι.
Μιλώντας γενικά για οργάνωση
Αφού άνοιξε η συζήτηση για την οργάνωση του ποδοσφαιρικού τμήματος, ας το πάρουμε ένα βήμα παραπέρα. Κατά την άποψη μας, η απόκτηση ενός ξένου τεχνικού διευθυντή, ανεπηρέαστου από μουρμουρητά, φήμες και σχέσεις, θα βοηθούσε πολύ στην οργάνωση. Θα βοηθούσε στη δημιουργία δικτύου για το σκάουτιγκ, θα βοηθούσε τον Σαβέφσκι σε θέματα οργανωτικά, θα ήταν και ένα σημαντικό βήμα προς την εξάλειψη των διαφόρων φημών που κατά διαστήματα ξεπηδούν στο σωματείο μας. Εννοείται πως μιλάμε για άτομο που θα δουλεύει σε συνεργασία με τον προπονητή και όχι από πάνω, ή από κάτω του. Η ΟΜΟΝΟΙΑ διαθέτει ένα εξαιρετικό άνθρωπο στο τιμόνι και σίγουρα δεν θέλουμε καπέλωμα του, ούτε κάποιον να του κάνει υποδείξεις. 15 μέρες πριν την έναρξη της χρονιάς δύσκολα μπορεί να γίνει τέτοια πρόσληψη, η ταπεινή μας άποψη όμως -χωρίς να είμαστε ειδικοί- είναι πως στο μέλλον θα έπρεπε να εξεταστεί.