Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Βαλανίδης: “Το πλάνο μου- Μέρος Γ”

Βαλανίδης: “Το πλάνο μου- Μέρος Γ”


Η ιστοσελίδα μας είναι ανοικτή σε όλα τα μέλη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ που θα υποβάλουν υποψηφιότητα και θέλουν να περάσουν στον κόσμο τις θέσεις τους. Σήμερα δημοσιεύουμε το μέρος Γ του πλάνου του Νικόλα Βαλανίδη.

Το Πλάνο Μου –  Μέρος Γ

Φίλες και Φίλοι,

Όπως ανέφερα και στο 2ο μέρος του πλάνου που παρουσιάζω, το μοντέλο λειτουργίας που υποστηρίζω είναι το υπάρχων μοντέλο του Σωματείου με εκσυγχρονιστικές αλλαγές στο καταστατικό. Για τους παραδοσιακούς, αυτές οι εκσυγχρονιστικές αλλαγές είναι ένα μικρό τίμημα που πρέπει να πληρωθεί, για να γλυτώσουμε όλοι από την «Εταιρική Δαμόκλειο Σπάθη»

Όπως είχα αναφέρει,  « Το Σωματείο, παραμένοντας και νομικά Σωματείο, μπορεί να εκσυγχρονιστεί με βάση καταστατικές αλλαγές οι οποίες θα τονώσουν την ευελιξία στη λήψη αποφάσεων, τη διαφάνεια, τη χρηστή διοίκηση και την αξιοκρατία. Θα μπορεί να δουλεύει ρολόι σαν να ήταν εταιρεία αλλά θα ανήκει στο κόσμο του.»

Για να εκσυγχρονιστεί το Σωματείο θα πρέπει πρώτα να αναγνωρίσουμε τα στοιχεία εκείνα της Λειτουργίας του που είναι αναχρονιστικά, τα οποία ίσως βοήθησαν και ήταν αναγκαία σε άλλες εποχές, αλλά σήμερα λειτουργούν ως τροχοπέδη στην ανταγωνιστικότητα και ομαλή λειτουργία του Σωματείου

Μυστικοπάθεια – Διαφάνεια

Στα πρώτα χρόνια ίδρυσης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, οι συνθήκες ήταν τέτοιες που ο φόβος και η τρομοκρατία των απέναντι καθιστούσαν πολλές φορές αναγκαίο και αυτό-προστατευτικό αντανακλαστικό τη μυστικοπάθεια.

Για να πάρουμε μια γεύση της περιρρέουσας ατμόσφαιρας της εποχής, παραθέτω απλά εν μικρό απόσπασμα από την ιστορία της ομάδας όπως αυτή καταγράφεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Σωματείου.

«Την εποχή εκείνη η Ελλάδα ζούσε το δράμα του εμφύλιου πολέμου και τα πολιτικά πάθη βρισκόντουσαν σε έξαρση. Δυστυχώς η κατάσταση μεταφέρθηκε και στην Κύπρο και διείσδυσε τόσο στην πολιτική ζωή του τόπου, όσο και στον αθλητισμό, κατά τρόπο μάλιστα παράδοξο και αψυχολόγητο. Η πολιτικοποίηση του αθλητισμού απο τους «αθλητικούς εκείνους παράγοντες» οι περισσότεροι των οποίων ασχολούνταν με την πολιτική «!», είχε σαν στόχο την υποταγή των προοδευτικών αθλητών, με την καταπάτηση της αξιοπρέπειας τους, η ακόμη και την εκδίωξη τους από τα διάφορα σωματεία.»

Τα θέματα που προκύπτουν από τα προβλήματα που παρουσιάζουμε σε θέματα Μυστικοπάθειας και Διαφάνειας είναι τα εξής :

Σχέσεις με ΜΜΕ

Οι καιροί άλλαξαν όπως άλλαξαν και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Και η σχέση μας με τα ΜΜΕ πρέπει να βελτιωθεί το ταχύτερο δυνατό!

Η ΟΜΟΝΟΙΑ κρατούσε πάντα μια επιφυλακτική στάση σε σχέση με τα ΜΜΕ και πολλές φορές δικαιολογημένα. Πολλοί δημοσιογράφοι πιθανώς εξυπηρετούν αλλότρια συμφέροντα. Παρόλα αυτά δεν είναι σωστό να τους τσουβαλιάζουμε όλους μαζί. Η ΟΜΟΝΟΙΑ είναι μαγαζί γωνία και κανένα ΜΜΕ δεν θέλει να χαλάσει  απρόκλητα τις σχέσεις του μαζί της. Η ΟΜΟΝΟΙΑ πληρώνει. Και σήμερα, όσο ποτέ, αυτό είναι σημαντικό.

Το βασικό μας πρόβλημα είναι η επικοινωνία και ο τρόπος που ενημερώνουμε τα ΜΜΕ. Δεν γίνεται να κρατούνται οι μεταγραφές σαν επτασφράγιστο μυστικό αλλά πάντα να διαρρέουν ΜΟΝΟ σε συγκεκριμένα ΜΜΕ. Η θα βγάζουμε ανακοινώσεις από πριν (διαφωνώ κάθετα) ενημερώνοντας ότι διαπραγματευόμαστε με συγκεκριμένο παίκτη, ή θα πρέπει να κρατούμε το στόμα μας κλειστό και να μην γίνονται επιλεκτικές διαρροές σε ΜΜΕ (δεν αναφέρω όνομα αλλά όλοι ξέρουμε).

Αν νευριάσεις ένα δημοσιογράφο, που καλύπτει το ρεπορτάζ της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και τα μαθαίνει όλα δεύτερος, μην περιμένεις να σε στηρίξει στη δύσκολη στιγμή.  Τα ΜΜΕ σήμερα μπορούν να σε καταστρέψουν εν ριπή οφθαλμού. Αυτός κατά τη γνώμη μου ήταν ένας βασικός λόγος που δεχτήκαμε πολεμική από πάρα πολλά ΜΜΕ.

Πρέπει λοιπόν να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα ώστε οι διαρροές, όχι μόνο για τα μεταγραφικά θέματα αλλά και για οργανωτικά,  να μην γίνονται, και αν γίνονται  τουλάχιστον ας μην είναι επιλεκτικές με βάση τις πάσης φύσεως προτιμήσεις του κάθε μέλους του Δ.Σ. η του κάθε υπευθύνου λειτουργού.

Οικονομικά Θέματα (Σε συνέχεια από το μέρος Α του πλάνου)

Είχα τονίσει και στο πρώτο μέρος του πλάνου ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι απαιτούμενοι θεσμοί για ενημέρωση τόσο των μελών του Δ.Σ. όσο και των μελών και οπαδών του Σωματείου αναφορικά με Οικονομικά Θέματα.  Δεν θα επαναλάβω τα προτεινόμενα μέτρα για σκοπούς συντομίας.

Επιγραμματικά θα αναφέρω τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας κίνησης όπως η καταπολέμηση της Εσωστρέφειας και της προσχεδιασμένης πολλές φορές ψιθυρολογίας από τους αντιπάλους. Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα όμως θα είναι η ενδυνάμωση της σχέσης Σωματείου – Κόσμου αφού ο κόσμος θα είναι ανά πάσα στιγμή ενήμερος για τα του Σωματείου.

Γενική Εικόνα – Σχέσης με Φιλάθλους ΟΜΟΝΟΙΑΣ

Ο κόσμος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ αντιδρά και πολλές φορές όχι αδικαιολόγητα για την εικόνα που βγάζει προς τα έξω το Σωματείο ακόμα και στους ίδιους του τους οπαδούς, αυτή ενός κλειστού κλαμπ.

O μερικός εκσυγχρονισμός του Σωματείου που έγινε τα τελευταία χρόνια έφερε αποτελέσματα. Φανταστείτε πια θα ήταν η ανταπόκριση του κόσμου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, που σε μερικές μέρες μάζεψε €1.5εκ αν το Σωματείο έβγαζε μια ακόμα καλύτερη ακόμα εικόνα προς τα έξω.  Και αυτό με φέρνει στο επόμενο θέμα που θα ήθελα να θίξω.

 

 

 

Μέλη Σωματείου ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Ο μέσος φίλαθλος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ δεν έχει ξεπεράσει ακόμα τις αντιλήψεις του παρελθόντος όπου έπρεπε να «βάλεις μέσο» για να εγγραφείς στο μητρώο μελών. Το μυστικό βιβλίο του Σωματείου, που ο κωδικός εισδοχής ήταν στο παρελθόν πιο περίπλοκος από το Κωδικό Νταβίντσι, είναι ακόμα ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ από ότι προστάζει η Ιστορία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.

Έχει δίκαιο ο τελευταίος μας πρόεδρος ότι δεν μπορούσε να κάνει και πολλά. Άνοιξε τις εγγραφές, γράφτηκαν μόνο 1000 καινούργια μέλη, και σε σύνολο 2000 περίπου μελών τα μισά μέλη δεν έχουν τακτοποιημένες τις συνδρομές τους. Άρα εδώ έχει και ευθύνες ο κόσμος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ που θέλει να έχει άποψη στα του Σωματείου αλλά δεν φροντίζει να είναι μέλος.

Τα περισσότερα μέλη θα ενισχύσουν την Δημοκρατική διαδικασία και θα φέρουν τον κόσμο πιο κοντά ενώ το Σωματείο θα επωφεληθεί τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά.

Για αυτό το θέμα πρέπει να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια εγγραφής περισσοτέρων μελών. Είναι αδιανόητο η ΟΜΟΝΟΙΑ να έχει προπωλήσει 6,500 season tickets και να έχει 1000 μόλις μέλη με τακτοποιημένες συνδρομές.

  • Μήπως θα πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τον τρόπο που μπορεί να πληρωθεί η συνδρομή ώστε αυτό να γίνεται και διαδικτυακά;
  • Μήπως πρέπει να σκεφτούμε ένα τρόπο να φέρουμε πιο κοντά αν μήτε άλλο τους κατόχους εισιτηρίου διαρκείας;
  • Τι θα λέγατε αν κάθε κάτοχος του διαρκείας μπορούσε να γίνει μέλος με μόλις 60 Ευρώ (5 ευρώ το μήνα) αντί 180 (15 ευρώ το μήνα) που είναι σήμερα;
  • Τι θα λέγατε αν ακόμα καλύτερα η εγγραφή γινόταν μαζί με την ανανέωση η την έκδοση του ίδιου εισιτηρίου διαρκείας;
  • Πια τα πλεονεκτήματα του να έχεις 5,000 μέλη με τακτοποιημένες συνδρομές σε σχέση με 1,000;
  • Μήπως πρέπει να δώσουμε κάποια κίνητρα στο κόσμο να εγγραφεί στο μητρώο μελών; (π.χ. ένα εβδομαδιαίο newsletter με τα νέα του Σωματείου;)

Οι πιο πάνω εισηγήσεις εάν εφαρμοστούν θα δώσουν σημαντικά οικονομικά οφέλη στο Σωματείο από το πρώτο χρόνο εφαρμογής.

Σήμερα : 1,000 Μέλη από €180 = €180,000

Στόχος: 5,000 Μέλη από €60 = €300,000

ΟΦΕΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΧΡΟΝΟ = €120,000

 

Η αύξηση των εσόδων που μπορεί να επιτευχθεί μέσω της εγγραφής περισσοτέρων μελών είναι σημαντική όχι όμως καθοριστική. Τα έσοδα πρέπει να αυξηθούν ακόμη περισσότερο και αυτό μας φέρνει στο επόμενο κεφάλαιο του πλάνου Σωτηρίας που είναι η αύξηση των εσόδων.

Τις προτάσεις μου για Αύξηση των εσόδων του Σωματείου όπως και απαντήσεις σε ερωτήματα φίλων που δεν ήταν σχετικές με το σημερινό θέμα, θα τις καταθέσω μέσω του επόμενου μου άρθρου, πάρα πολύ σύντομα.

Με βάση το μοντέλο που θα προτείνω, μπορούμε να βρούμε τα περίπου €4εκ που χρειαζόμαστε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς να γίνει το Σωματείο Εταιρεία, χωρίς να πωλήσουμε παίκτες και χωρίς να χάσει το Σωματείο τον έλεγχο της ποδοσφαιρικής ομάδας!

 

Σας Ευχαριστώ,

 

Νικόλας Βαλανίδης.

ΥΓ 1: Θα χαρώ αν  μου αποστείλετε οποιεσδήποτε απορίες και επισημάνσεις στο [email protected].