Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Βαλανίδης: “Το πλάνο μου – Μέρος Δ”

Βαλανίδης: “Το πλάνο μου – Μέρος Δ”


Η ιστοσελίδα μας είναι ανοικτή σε όλα τα μέλη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ που θα υποβάλουν υποψηφιότητα και θέλουν να περάσουν στον κόσμο τις θέσεις τους. Σήμερα δημοσιεύουμε το μέρος Δ του πλάνου του Νικόλα Βαλανίδη

Σε συνέχεια του προηγούμενου μου άρθρου σήμερα θα αναφερθώ στο σημαντικότερο ίσως κομμάτι του πλάνου μου αυτό της αύξησης των εσόδων.  Πολλοί φίλοι ζητούσαν από τη πρώτη μέρα να τους εξηγήσω  πώς θα έρθουν τα έσοδα στο Σωματείο.  Που θα βρούμε τα λεφτά. Πώς θα περάσουμε τα κριτήρια.

Στην εξαγγελία της υποψηφιότητας μου είχα γράψει την ακόλουθη εισαγωγή:

«Το αγαπημένο μας ΣΩΜΑΤΕΙΟ διέρχεται τη σημαντικότερη και κρισιμότερη περίοδο της Ιστορίας του. Τα εγκληματικά λάθη και παραλήψεις του παρελθόντος έχουν φέρει το Σωματείο μας στο χείλος της καταστροφής. Το μεγαλύτερο και πιο ιστορικό Σωματείο της Κύπρου, εκπέμπει SOS.

Το χρέος μας έχει φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη και όποιες φιλότιμες προσπάθειες και αν έγιναν το τελευταίο χρόνο με την συγκλονιστική ανταπόκριση του μεγάλου κόσμου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ δεν φαίνονται αρκετές για να φέρουν την απαιτούμενη ηρεμία και ασφάλεια. Η οικονομική κρίση που μαστίζει το τόπο μας δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τις όποιες προσπάθειες για Οικονομική Εξυγίανση.»

Στο πρώτο μέρος του πλάνου μου που είχα γράψει τα ακόλουθα:

«Χρέος. Μια λέξη με μόλις 5 γράμματα που προκαλεί το τρόμο και το πανικό σε κάθε Ομονοιάτη τα τελευταία χρόνια. Εσχάτως αυτό το αίσθημα μεταδόθηκε και στους υπόλοιπους κατοίκους της ενάλιας νήσου.

Το χρέος από μόνο του δεν είναι κάτι κακό. Κανείς δεν πέτυχε οτιδήποτε στον επιχειρηματικό κόσμο χωρίς να χρεωθεί. Το χρέος είναι καλό για να μπορείς να επενδύσεις σε περιόδους μειωμένης ρευστότητας και όταν μπορείς να το διατηρείς σε επίπεδα που επιτρέπουν την εξυπηρέτηση του μέσω των δόσεων.  Αν το χρέος είναι ψηλότερο από αυτό που μπορείς να εξυπηρετήσεις σαν οντότητα τότε υπάρχει πρόβλημα. Γιατί σας τα λέω όλα αυτά; Πολύ απλά διότι η βιωσιμότητα του Σωματείου μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το χρέος που έχει συσσωρευτεί.»

Αύξηση Εσόδων – Αποπληρωμή Χρέους

Το χρέος του Σωματείου μας έχει φθάσει σε επίπεδα που κατά τη γνώμη μου είναι δύσκολο να εξυπηρετηθεί.

Αν αληθεύουν οι ισχυρισμοί ότι το χρέος μας βρίσκεται στα €14εκ, τότε ακόμα και με μια δόση €1εκ το χρόνο θα χρειαστούν περίπου 15-16 χρόνια να αποπληρωθεί, και αυτό γιατί υπάρχουν και τόκοι που ανατοκίζονται και ανατοκίζονται και πάει λέγοντας.

Για να βρεθεί μια δόση ύψους €1εκ το χρόνο σημαίνει ότι πρέπει ο προϋπολογισμός να είναι πλεονασματικός κάθε χρόνο κατά €1εκ. Δυστυχώς αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν αποκοπές τόσο στο μισθολόγιο όσο και στα λειτουργικά έξοδα του Σωματείου.  Οι αποκοπές θα έχουν αναμφίβολα αρνητικό αντίκτυπο στο επίπεδο της ποδοσφαιρικής Ομάδας. Αυτό θα οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο, μείωση των εσόδων και σαν αποτέλεσμα σε περαιτέρω αποκοπές και πάει λέγοντας.

Σε γενικές γραμμές όμως, αυτός είναι ο πιο σίγουρος  τρόπος για να αποπληρωθεί το χρέος.

Τα αρνητικά αποτελέσματα μπορούμε να τα απαλύνουμε με αύξηση των εσόδων.  Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της εγγραφής περισσότερων μελών, μέσω καλύτερου Marketing των προϊόντων του Σωματείου η με το γνωστό ΟΜΟΝΟΙΑΤΙΚΟ τρόπο του διακονήματος από τους φίλους και οπαδούς του Τριφυλλιού.  Να βγάλουμε δηλαδή το δίσκο έξω και ελεήστε το φτωχό.

Προσέξτε όμως, αυτές οι μέθοδοι θα είναι ένα απλό παυσίπονο στο πόνο του ασθενή και δεν μπορούν να είναι διαχρονικές. Σε κάποια φάση θα στερέψει ο κόσμος (αν δεν έχει στερέψει ήδη) και η πορεία της ομάδας από μειωμένο προϋπολογισμό θα κτυπήσει και  τα έσοδα από τα Season, τα εισιτήρια αλλά και από το τμήμα Marketing.

Θα έχουμε δηλαδή σε οικονομικούς όρους ένα Brand Devaluation

 

Η Σημερινή Κατάσταση

  • Χρέος: Ψηλό και σίγουρα πάνω από τα επιτρεπτά όρια που μπορούμε να εξυπηρετήσουμε
  • Έσοδα: Μειωμένα από την Οικονομική κρίση
  • Κόσμος: Μουδιασμένος απορημένος και πιθανώς μπλοκαρισμένος.  Δύσκολο να βοηθήσει αυτή τη στιγμή.
  • Ποδοσφαιρική Ομάδα: Μπορεί αλλά είναι εμφανώς επηρεασμένη από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Το αίσθημα ασφάλειας δεν υπάρχει.

Όλα φαίνονται μαύρα και δείχνουν ότι μόνο με θαύμα σώζεται η κατάσταση.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι λύσεις είναι δύο.

Η εξής μία: Σκεπτόμαστε ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΥΤΙ

ΟΜΟΝΟΙΑ – Μαγαζί Γωνιά

Η ΟΜΟΝΟΙΑ αναφέρεται συχνά ως Μαγαζί Γωνιά. Αυτό σημαίνει ότι η ιστορία και ο όγκος των οπαδών που διαθέτει της εγγυούνται ένα πολύ δυνατό  αλλά και προσοδοφόρο Brand Name.

Τα τελευταία χρόνια έγιναν πολύ καλές κινήσεις στο τμήμα Marketing και αυτό είναι κάτι που πρέπει να πιστώσουμε τα προηγούμενα Δ.Σ. Η τελευταία κίνηση με το ενεργειακό ποτό δείχνει ότι τελικά ίσως είχαμε αργήσει πολύ να αρχίσουμε τη χρησιμοποίηση αυτού του τρομερού Brand Name.

Είναι όμως δουλεία του Δ.Σ. να κάνει τον Promoter ενεργειακών ποτών, νερού, καφέ κλπ;

‘Οσο φιλότιμες και αν είναι οι προσπάθειες του Δ.Σ. θεωρώ ότι δεν μπορεί να εξάγει από το Brand Name της ΟΜΟΝΟΙΑΣ τη πραγματική του αξία.  Αυτή είναι η βάση της πρότασης μου για Οικονομική Εξυγίανση.

Το Σχέδιο – Πώς θα Κερδίσουμε €4εκ!

Θα αναφερθώ στο σχέδιο επιγραμματικά. Ξέρω ότι μπορεί να δουλέψει αλλά σίγουρα πριν την εφαρμογή του χρειάζεται ένα σωστό και καθαρογραμμένο Business Plan.

Όμως μπορεί να δουλέψει!

  • Το Δ.Σ. του Σωματείου προχωρεί στην ίδρυση της ενός Special Purpose Vehicle (SPV) της Εταιρείας OMONOIA PRODUCTS LTD.  Με την ίδρυση της Εταιρείας το 100% των μετοχών ανήκουν στο Σωματείο.
  • Το Σωματείο υπογράφει με την Εταιρεία (που του ανήκει 100%) συμφωνία παραχώρησης αποκλειστικών δικαιωμάτων χρήσης του ονόματος OMONOIA”  για μια περίοδο 10 χρόνων.  Η συμφωνία παραχώρησης θα καλύπτει τη χρήση ΚΑΙ ΜΟΝΟ του ονόματος ΟΜΟΝΟΙΑ για ονομασία καταναλωτικών αγαθών.  Σε αυτά, πέρα από εκείνα που ενημερωθήκαμε είδη από το Συμβούλιο (Νερό, Καφές, Ενεργειακά ποτά) θα μπορούν να συμπεριληφθούν και άλλα προϊόντα όπως Γάλα, Χυμοί, Σοκολάτες αλλά και άλλα πιο εξειδικευμένα προϊόντα όπως Ασφάλειες αυτοκινήτου, ονομασία cafe κλπ. Σε αυτό το Vehicle μπορεί να μεταβιβαστούν επίσης τα ενεργητικά των OMONOIA Shop.
  • Το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης του ονόματος δίδει σε αυτό το SPV τρομερή αξία. Η χρήση όπως είπαμε θα αφορά περίοδο 10 χρόνων και το SPV θα έχει δικαίωμα να μοιράσει το ίδιο τα δικαιώματα κατά τη διάρκεια των 10 αυτών χρόνων (sublet). H αξία χρήσης του Brand Name για 10 χρόνια θα είναι πολύ μεγάλη και τουλάχιστον θα αξίζει €5εκ. (€500χ το χρόνο δεν είναι υπερβολικό)
  • To Σωματείο ΟΜΟΝΟΙΑ βγαίνει σε ανοικτή διαφανή προσφορά για πώληση του 80% του SPV με στόχο €4εκ. Θα μπορούν να συμμετέχουν στην προσφορά τόσο ιδιώτες όσο και εταιρείες. Κατά προτίμηση το πλειοψηφικό πακέτο (51%) πρέπει να δοθεί σε εταιρεία καταναλωτικών προϊόντων που έχει εμπειρία στη διαχείριση Brand Names. Το 20% θα παραμείνει στο Σωματείο και το 29% θα πωληθεί σε ιδιώτες επενδυτές δίδοντας προτεραιότητα στους οπαδούς της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, αρχίζοντας από τους κατόχους Season Ticket.
  • Η πιο πάνω πρόταση για το διαμοιρασμό των ποσοστών εξυπηρετεί τους ακόλουθους στόχους:
  1. Το Σωματείο έχει κίνητρο να πηγαίνουν καλά οι πωλήσεις των προϊόντων αφού το 20% των μερισμάτων θα καταλήγει στο Σωματείο.
  2. Ο κόσμος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ θα έχει δικαίωμα να αγοράσει ποσοστό 29% των μετοχών άρα θα δικαιούται το 29% των κερδών που απορρέουν μέσα από τα προϊόντα που ο ίδιος αγοράζει.
  3. Ο αγοραστής του πλειοψηφικού πακέτου νοιώθει άνετα να πληρώσει €4εκ για ένα Brand αφού ξέρει ότι οι ΟΜΟΝΟΙΑΤΕΣ θα στηρίξουν τα προϊόντα του αφού το 20% των εσόδων πηγαίνει στο ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΟΥΣ και το 29% στους ίδιους τους αγοραστές.
  • Η παραπάνω διαδικασία μπορεί άνετα να ολοκληρωθεί σε διάστημα 2-3 μηνών.
  • Το Σωματείο με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα κερδίσει άμεση ρευστότητα €4εκ τουλάχιστον. Το χρέος θα μειωθεί σε επίπεδα (περίπου €9εκ) που μπορεί να εξυπηρετηθεί μακροπρόθεσμα χωρίς τρομερές μειώσεις στον προϋπολογισμό και χωρίς να αποδυναμωθεί ιδιαίτερα η Ομάδα.
  • Το Σωματείο παραμένει ΣΩΜΑΤΕΙΟ και οποιεσδήποτε σκέψεις για δημιουργία Εταιρείας εγκαταλείπονται.

 

  • Το ΣΩΜΑΤΕΙΟ αντί να μετατραπεί το ίδιο σε Εταιρεία, γίνεται μέτοχος σε μια σίγουρα κερδοφόρα Εταιρεία. Με τα μερίσματα από το 20% των μετοχών μπορεί να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός η να αποπληρωθεί γρηγορότερα το χρέος.

 

  • Η διαχείριση της ποδοσφαιρικής ομάδας παραμένει στο ΣΩΜΑΤΕΙΟ και στα μέλη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.

 

  • Ο κόσμος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ θα κρατά στα χέρια του ένα σημαντικό ποσοστό (29%) μιας κερδοφόρας Εταιρείας την οποία ούτως η άλλως θα στηρίζει.

 

  • H ομάδα συνεχίζει απερίσπαστα και χωρίς αποχωρήσεις η ανάγκη πώλησης παικτών.

 

Μερικοί φίλοι θα ρωτήσουν, «Ωραία αφού το Brand Name μπορεί να είναι τόσο κερδοφόρο γιατί να μην το εκμεταλλευτεί από μόνο του το Σωματείο ;»

  1. Διότι απλά χρειαζόμαστε Ρευστότητα ΑΜΕΣΑ. Το Brand Name έχει τόση αξία διότι αφορά περίοδο 10 ετών. Εμείς θέλουμε το ρευστό πριν την ολοκλήρωση αυτής της χρονιάς.
  1. Διότι θα είναι καλύτερα το επιχειρηματικό σκέλος να το αναλάβει εξειδικευμένη Εταιρεία καταναλωτικών προϊόντων η οποία μπορεί να εξάγει περισσότερη αξία από το Brand Name παρά ένα φιλότιμο Δ.Σ. Αθλητικού Σωματείου.
  1. Μην ξεχνάτε ότι όσο καλύτερα πάνε τα προϊόντα τόσο επωφελείτο η ΟΜΟΝΟΙΑ αλλά και ο κόσμος της που είναι μέτοχος. Άρα είναι προς το συμφέρον μας να αναθέσουμε το Management του Brand Name σε ειδικούς.
  1.  Παρά να πωλήσουμε τα καλύτερα μας περιουσιακά στοιχεία (Μορέιρα, Εφραίμ, Σοάρες, Ασίς), καλύτερα να πωλήσουμε τα δικαιώματα στο Brand Name.

Ναι το σχέδιο μπορεί να δουλέψει με σωστή οργάνωση.  Ο λόγος που άφησα τη πρόταση μου για την αύξηση εσόδων για το τέλος είναι διότι σύμφωνα με το πλάνο που παρουσιάζω το χρέος απλά θα μειωθεί σε επίπεδα που μπορεί να εξυπηρετηθεί.

Αν δεν γίνουν όμως οι αλλαγές σε θέματα διαφάνειας και εκσυγχρονισμού του Σωματείου που περιγράφω σε προηγούμενα μου άρθρα τότε θα κάνουμε απλά μια τρύπα στο νερό και θα είμαστε πάλι εδώ σε 5 χρόνια να συζητούμε τα ίδια πράγματα.

ΥΓ 1: Θα χαρώ αν  μου αποστείλετε οποιεσδήποτε απορίες και επισημάνσεις στο [email protected].