Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Βαλανίδης: “Το πλάνο μου” (μέρος Α)

Βαλανίδης: “Το πλάνο μου” (μέρος Α)


Η ιστοσελίδα μας είναι ανοικτή σε όλα τα μέλη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ που θα υποβάλουν υποψηφιότητα και θέλουν να περάσουν στον κόσμο τις θέσεις τους. Σήμερα δημοσιεύουμε το μέρος Α του πλάνου του Νικόλα Βαλανίδη*.

Εισαγωγή

Φίλες και φίλοι Ομονοιάτες. Πολλοί φίλοι Ομονοιάτες επικοινώνησαν χθες μαζί μου μετά την υποβολή της υποψηφιότητας μου και ζητούσαν περισσότερες πληροφορίες για το πλάνο σωτηρίας της Ομόνοιας που είχα στο μυαλό μου. Άλλοι φίλοι πάλι,  κάποιοι εκφράζοντας πραγματικές ανησυχίες  και κάποιοι εκφράζοντας συγκεκριμένα συμφέροντα, έσπευσαν να κατακρίνουν την υποβολή της υποψηφιότητας μου στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης λέγοντας  «Καλά αυτός δεν μας είπε και τίποτα καινούργιο. Πού είναι το πλάνο;»

Η αιφνίδια παραίτηση του προηγούμενου Δ.Σ. και η σύγκληση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης την αμέσως επόμενη μέρα, μας έπιασε όλους εξ απροόπτου και ενώ προσπαθούσαμε να συνέλθουμε από το χαστούκι του περασμένου Σαββάτου στο Αν. Παπαδόπουλος. Ήταν πραγματικά αδύνατο να υπάρχει έτοιμο και γραμμένο πλάνο ετοιμοπαράδοτο από την πρώτη μέρα, έτσι ούτως ώστε να κατατεθεί μαζί με την υποβολή της υποψηφιότητας μου.

Πλάνο υπάρχει στο μυαλό μου και ο σκοπός μου ήταν να το παρουσιάσω στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση μπροστά στα μέλη του Σωματείου.  Παρόλα αυτά, και επειδή θεωρώ ότι πρέπει να γνωρίζει το πλάνο μου όλος ο Πράσινος λαός, και όχι μόνο τα μέλη που δυστυχώς αποτελούν μειοψηφία (αυτό είναι ένα άλλο θέμα στο οποίο θα επεκταθώ σε μελλοντικά άρθρα), αποφάσισα όπως να δημοσιεύω σταδιακά και ανά κεφάλαιο, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, τις θέσεις και τις απόψεις μου αναφορικά με τα σοβαρά θέματα που απασχολούν το Σωματείο μας.

Αρχίζω σήμερα με το σημαντικότερο κατά την άποψη μου θέμα που ταλανίζει το Σωματείο. Το χρέος.

Χρέος

Χρέος. Μια λέξη με μόλις 5 γράμματα που προκαλεί το τρόμο και το πανικό σε κάθε Ομονοιάτη τα τελευταία χρόνια. Εσχάτως αυτό το αίσθημα μεταδόθηκε και στους υπόλοιπους κατοίκους της ενάλιας νήσου.

Το χρέος από μόνο του δεν είναι κάτι κακό. Κανείς δεν πέτυχε οτιδήποτε στον επιχειρηματικό κόσμο χωρίς να χρεωθεί. Το χρέος είναι καλό για να μπορείς να επενδύσεις σε περιόδους μειωμένης ρευστότητας και όταν μπορείς να το διατηρείς σε επίπεδα που επιτρέπουν την εξυπηρέτηση του μέσω των δόσεων.  Αν το χρέος είναι ψηλότερο από αυτό που μπορείς να εξυπηρετήσεις σαν οντότητα τότε υπάρχει πρόβλημα. Γιατί σας τα λέω όλα αυτά; Πολύ απλά διότι η βιωσιμότητα του Σωματείου μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το χρέος που έχει συσσωρευτεί.

Ωραία. Πάμε στο επόμενο στάδιο. Πόσο είναι το χρέος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ; Που χρωστάμε;

Σύμφωνα με τις υποδείξεις του Δ.Σ. οι βασικοί πιστωτές του Σωματείου μας είναι

  • Τράπεζες
  • Πρώην και νυν Ποδοσφαιριστές
  • Χρέος προς το κράτος (Φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ  κλπ)
  • Άλλοι

Παρόλο που ξέρουμε σχεδόν ακριβώς σε ποιους χρωστάμε, κανείς δεν μπορεί να μας πει με βεβαιότητα πόσο είναι το Συνολικό Χρέος του Σωματείου και εάν αυτό περιλαμβάνει και τα άλλα τμήματα πέραν του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Το χρέος του Σωματείου, σύμφωνα με δηλώσεις που προσωπικά θυμάμαι να γίνονται από το Δ.Σ. ήταν €23εκ (μαζί με τα χρωστούμενα στον πρώην πρόεδρο) και μετά έπεσε στα €14εκ όταν ενημερωθήκαμε ότι ο πρώην πρόεδρος δεν θα διεκδικήσει τίποτα από αυτά που «επένδυσε» στο Σωματείο.

Το καλοκαίρι, και μετά τον αποκλεισμό στην Ευρώπη μας είπαν ότι το χρέος είναι €18εκ που ήταν €23εκ αλλά βασικά είναι €14εκ. Εσείς καταλάβατε; Ούτε εγώ. Ξέρει κάποιος να μας πει με ακρίβεια πόσο είναι τελικά το χρέος ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ του Σωματείου και τι αυτό περιλαμβάνει;

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

Σημαντική λέξη επίσης και συνδεδεμένη με το θέμα χρέος. Ο κόσμος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ με τη συγκλονιστική του ανταπόκριση που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, ιδιαίτερα κάτω από τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, ζητά κάποιες απαντήσεις. Που πάνε τα λεφτά μας;

Πρέπει να ικανοποιηθεί το αίσθημα διαφάνειας του Πράσινου Λαού. Με αυτό τον τρόπο θα προστατευθεί και το Σωματείο από τη ψιθυρολογία και φήμες που ακούγονται, παράγοντες οι οποίοι οδηγούν σε εσωστρέφεια και κακό κλίμα στην Ομάδα.

Η Γυναίκα του Καίσαρα πρέπει να είναι ΚΑΙ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΙΜΙΑ

Ωραία. Ανακαλύψαμε την Τασιηνόπιττα θα μου πει κάποιος.  Τι προτείνεις;

Οι προτάσεις μου είναι οι ακόλουθες.

  1. Άμεσος διορισμός ανεξάρτητων εξωτερικών ελεγκτών με ορίζοντα τη περίοδο μέχρι την Έκτακτη Γενική Συνέλευση με σκοπό την ετοιμασία ειδικού Special Purpose Report αναφορικά με το χρέος του Σωματείου. (Το κόστος για ετοιμασία ενός τέτοιου εγγράφου δεν είναι απαγορευτικό ιδιαίτερα με βάση τη σημερινή οικονομική πραγματικότητα)
  1. Το Special Report θα χωρίζεται σε 2 μέρη.
  • Ένα μονοσέλιδο έγγραφο υπογραμμένο και σταμπαρισμένο από τον ανεξάρτητο ελεγκτή που θα καταγράφει το χρέος του Σωματείου ανά κατηγορία όπως πιο πάνω (4 κατηγορίες). Αυτό το έγγραφο θα δοθεί στη δημοσιότητα και θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Σωματείου. Έτσι ο κάθε Ομονοιάτης θα μπορεί να ενημερωθεί για το πού και πόσα χρωστά το Σωματείο.
  • Ένα πιο περιεκτικό έγγραφο που θα καταγράφει ακριβώς και αναλυτικά πού και πόσα χρωστάμε αλλά και πότε είναι πληρωτέο το χρέος. Αυτό το έγγραφο θα δοθεί στα μέλη του Σωματείου κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση.  Για σκοπούς προστασίας ευαίσθητων πληροφοριών οι χρεώστες δεν είναι ανάγκη να μπουν ονομαστικά αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν γράμματα η αριθμοί.
  • Και τα δύο έγγραφα που αναφέρονται πιο πάνω πρέπει να ετοιμαστούν από Ανεξάρτητους Ορκωτούς Λογιστές να υπογραφούν και να σταμπαριστούν.  Με αυτό τον τρόπο το Ελεγκτικό Γραφείο που θα υπογράφει θα είναι υπόλογο στα μέλη του Σωματείου σε περίπτωση παραπλάνησης η απόκρυψης στοιχείων.
  • Εισήγηση μου είναι όπως αυτά τα έγγραφα να μην ετοιμάζονται μόνο ενόψει Γενικών Συνελεύσεων αλλά ανά τακτά χρονικά διαστήματα για παράδειγμα κάθε 6 μήνες.  Οι αποδέκτες να είναι οι ίδιοι όπως αναφέρονται πιο πάνω.
  1.  Εισηγούμαι όπως μια τέτοια πρακτική να ακολουθείται αναγκαστικά, και προς αυτό να μπει συγκεκριμένη ρήτρα στο καταστατικό, κατά τη παραλαβή και παράδοση καθηκόντων του Δ.Σ. του Σωματείου. Κανένα εκλεγμένο μέλος να μην μπορεί να αναλάβει καθήκοντα και να δεσμεύει το Σωματείο εάν πρώτα δεν διαβάσει και υπογράψει τη κατάσταση χρέους.
  1. Πρέπει να ζητηθεί νομική γνωμάτευση από τους νομικούς Συμβούλους του Σωματείου αναφορικά με το χρέος προς τον Πρώην πρόεδρο του Σωματείου. Έχουμε ενημερωθεί από το παρών Δ.Σ. ότι ο πρώην πρόεδρος «Δεν προτίθεται» να διεκδικήσει τα οφειλόμενα που ανέρχονται περίπου στα €10εκ.  Όπως αποδείχτηκε και στην περίπτωση Dusan Bajevic η προφορική συμφωνία πόρρω απέχει από την γραπτή και δεσμευτική συμφωνία.
  1. Να δίνονται στα μέλη οι ελεγμένοι λογαριασμοί του Σωματείου κάθε χρόνο.

Με βάση τις προτάσεις που παραθέτω πιο πάνω πιστεύω ότι θα γίνει σημαντική βελτίωση στους ακόλουθους τομείς.

  1. Μείωση ψιθυρολογίας :  H ψιθυρολογία κατευθύνεται από συγκεκριμένα ΜΜΕ η από καταστάσεις μέσα και έξω από την ΟΜΟΝΟΙΑ. Μερικές φορές είναι καλοπροαίρετη και άλλες κακόβουλη. Από τι στιγμή που δεν μπορεί να διαχωριστεί, οποιαδήποτε ψιθυρολογία είναι κατακριτέα εάν και εφόσον το όποιο Δ.Σ. τηρεί τους βασικούς κανόνες διακυβέρνησης.
  1. Καταπολέμηση Εσωστρέφειας. Η αδιαφάνεια και η ψιθυρολογία που προκύπτει, δημιουργούν εσωστρέφεια με αποτέλεσμα το οικοδόμημα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ να μοιράζεται σε στρατόπεδα χωρίς να ξέρει καν το γιατί πολλές φορές. Κλασσικό παράδειγμα οι ελεγμένοι λογαριασμοί του Σωματείου οι οποίοι δεν δίνονται στα μέλη. Υπάρχουν μέλη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ που υποστηρίζουν με σθένος ότι αυτοί οι λογαριασμοί δεν πρέπει να δίνονται στα μέλη γιατί περιέχουν ευαίσθητες πληροφορίες. Συγνώμη φίλοι δεν είναι τα μυστικά της NASA που έχουν οι λογαριασμοί. Είναι τα ίδια στοιχεία που διαρρέουν στα ΜΜΕ και καταλήγουμε στο «Ο κόσμος το’ χει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι»
  1. Προστασία Μελών του Δ.Σ. – Δεδομένου ότι το έγγραφο καταγραφής χρέους θα παραδίδεται στα νέα μέλη του Δ.Σ. μετά την εκλογή τους, τα νέα μέλη θα είναι πλήρως ενημερωμένα για την οικονομική κατάσταση. Παράλληλα δεδομένου ότι η κατάσταση πιστωτών θα είναι υπογραμμένη από ανεξάρτητο γραφείο τα νέα μέλη θα νοιώθουν την ασφάλεια ότι δεν θα προκύψουν ανεπιθύμητες καταστάσεις. Τέλος η αναλυτική κατάσταση λογαριασμού θα προστατεύει τα μέλη από αγωγές χρεωστών οι οποίοι δεν καταγράφονται στο αναλυτικό έγγραφο χρεωστών. Σκεφτείτε  την περίπτωση όπου όλο το Δ.Σ. συμβούλιο παραιτείται και αναλαμβάνει ένα εξ ολοκλήρου νέο Δ.Σ. Τι σταματά τον Γιάννη που τα γκάζια να έρθει και να ζητά λεφτά από την ΟΜΟΝΟΙΑ για τα οποία θα μας πει συμφώνησε με άλλα μέλη του προηγούμενου Δ.Σ.
  1. Το κάθε Δ.Σ. δεν θα προστατεύεται μόνο αλλά θα είναι και υπόλογο, τόσο στα νέα μέλη του Δ.Σ. , όσο και στα μέλη του Σωματείου αλλά και στους οπαδούς. Η ετοιμασία κατάστασης χρέους, η οποία θα δημοσιεύεται, κατά τη παραλαβή και παράδοση της σκυτάλης θα λειτουργεί σαν αντικίνητρο να αναλαμβάνουν υπερβολικά ρίσκα που μπορεί να αποβούν εις βάρος του Σωματείου.
  1. Τέλος το πιο σημαντικό είναι ότι επιτέλους θα μπορέσουμε να γνωρίζουμε το ακριβές ποσό του χρέους, τους χρεώστες και το πότε είναι πληρωτέο το κάθε ποσό. Μόνο τότε μπορεί να γίνει οποιοδήποτε σοβαρό πλάνο για σταδιακή αποπληρωμή του χρέους.

Υπόσχομαι, (και δεν χρησιμοποιώ τη λέξη δεσμεύομαι και να ξύνω πληγές) ότι εάν και εφόσον εκλεγώ, και εάν σε περίοδο 3 μηνών από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου δεν παραδοθεί τόσο στη δημοσιότητα (το μονοσέλιδο περιληπτικό έγγραφο) όσο και στα μέλη η κατάσταση χρέους (περιεκτικό έγγραφο με λεπτομερή καταγραφή των χρεών), τότε θα υποβάλω την παραίτηση μου.

Σας Ευχαριστώ,

Νικόλας

ΥΓ 1: To επόμενο κεφάλαιο του Πλάνου Σωτηρίας ακολουθεί σύντομα.

ΥΓ 2 : Για απορίες και επισημάνσεις, και επειδή λόγω βεβαρυμμένου φόρτου εργασίας δεν μπορώ να βρίσκομαι συνέχεια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης να απαντώ σε μεμονωμένες ερωτήσεις, παρακαλώ όπως μου αποστείλετε οποιεσδήποτε απορίες και επισημάνσεις στο [email protected]. Δεν θα αποστέλλονται προσωπικές απαντήσεις αφού τα θέματα που σας αφορούν πιθανώς αφορούν και το κάθε άλλο ΟΜΟΝΟΙΑΤΗ για αυτό θα απαντώ με κείμενο το οποίο μετά θα δημοσιεύεται.

*Ο Νικόλας Βαλανίδης είναι υποψήφιος για το Δ.Σ. του Σωματείου ΟΜΟΝΟΙΑ Λευκωσίας